Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εντυπώσεις και συναισθήματα από το πρώτο «Δείπνο στο Σκοτάδι»

Εντυπώσεις και συναισθήματα από το πρώτο «Δείπνο στο Σκοτάδι»

0

Πραγματοποιήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου σε γνωστή ταβέρνα της πόλης από την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Θράκης

Οι παρευρισκόμενοι βίωσαν για λίγο την εμπειρία του γεύματος για άτομα με οπτική αναπηρία. «Μεγάλη και θερμή η ανταπόκριση των εκπροσώπων αρχών και φορέων», ανέφερε ο πρόεδρος Ερσίν Μποζ

Στις 3 Δεκεμβρίου η Διοικούσα Επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα των ΑμεΑ πραγματοποίησε «Δείπνο στο Σκοτάδι» στην ταβέρνα «Πέρασμα». Σκοπός της εκδήλωσης ήταν ένας που βλέπει να βρεθεί στη θέση ενός ατόμου με οπτική αναπηρία, ώστε να αντιληφθεί για λίγο πόσο δύσκολη είναι η καθημερινότητά του. Ο φωτισμός του χώρου ήταν πολύ χαμηλός και η είσοδος στο χώρο ήταν με πρόσκληση στην οποία ανταποκρίθηκαν όλοι με ιδιαίτερη χαρά. Προσκλήθηκαν όλοι οι επίσημοι φορείς, οι οποίοι και έδωσαν το παρών με ιδιαίτερη προθυμία. Ο πρώτος που φόρεσε τη μάσκα στα μάτια του ήταν ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων. Ακόμη και όταν ευλόγησε το Δείπνο φορούσε την μάσκα.

Ο συμβολισμός και η εμπειρία του «σκοτεινού δείπνου»

O Πρόεδρος  Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης, Ερσίν Μποζ, σχετικά με την εκδήλωση δήλωσε στο «Ε»: «Με αφορμή την Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα ΑμεΑ το βράδυ του Σαββάτου 3/12 παραθέσαμε συμβολικό δείπνο, ένα ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ. Αναμφίβολα σκοπός αυτής της δράσης ήταν να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία στην Ξάνθη, με λίγα λόγια να… ξεβολέψουμε τους απλούς ανθρώπους για να διαπιστώσουν τα προβλήματα-δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τυφλοί και συγκεκριμένα στο κομμάτι της διατροφής. Έχοντας, λοιπόν αυτό κατά νου τους φορέσαμε μάσκα στην είσοδο και στη συνέχεια τους κατευθύναμε στα τραπέζια, όπου τους βάλαμε να κάτσουν. Έπειτα, αφού προηγουμένως τους δείξαμε κάποιες τεχνικές σύμφωνα με τις οποίες τρώνε οι τυφλοί, παρήγγειλαν το φαγητό. Σε αυτό το σημείο τους εξοικειώσαμε με την απεικόνιση του φαγητού με τη μορφή ρολογιού».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην ευρεία αποδοχή του κόσμου, υπογράμμισε: «Η προσέλευση ήταν πολύ μεγάλη. Μας τίμησαν με την παρουσία τους οι Άρχοντες της πόλης, εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας, επαγγελματίες, όπως επίσης και ποικίλοι άλλοι φορείς. Φτάσαμε στο σημείο να πούμε πως δεν υπάρχουν άλλες θέσεις».

«Σκοπός της δράσης ήταν να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία στην Ξάνθη, να… ξεβολέψουμε τους απλούς ανθρώπους για να διαπιστώσουν τις δυσκολίες των ατόμων με προβλήματα όρασης»
Ερσίν Μποζ
Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης

Η ενσυναίσθηση έγινε πράξη!

Ως προς τις εντυπώσεις που εισέπραξαν οι διοργανωτές, ο ίδιος πρόσθεσε: «Όλοι οι παρευρισκόμενοι απέδειξαν μέσω της άμεσης ανταπόκρισης στο κάλεσμα πως πάνω από όλα είναι άνθρωποι. Έδειξαν πολύ μεγάλη προθυμία να έρθουν στη θέση ενός τυφλού ατόμου έστω και για λίγα λεπτά. Μπήκαν με λίγα λόγια στη διαδικασία να ενεργοποιήσουν και τις άλλες τους αισθήσεις, κυρίως δε την υφή και την ακοή. Ωστόσο, έφυγαν προβληματισμένοι-σοκαρισμένοι όταν συνειδητοποίησαν το μέγεθος των προβλημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτά τα άτομα ξεκινώντας από το πιο απλό για εμάς που είναι το φαγητό».

Τα επόμενα σχέδια…

Καταληκτικά, ο κ.Ε.Μποζ, «αποκάλυψε» τις «φρέσκιες» ιδέες για το μέλλον! Τόνισε: «Φυσικά και ευελπιστούμε να πραγματοποιηθεί παρόμοια δράση και του χρόνου σε μεγαλύτερο, ωστόσο, χώρο για να χωρούν ακόμη περισσότεροι… Επιπλέον, θεωρούμε πως μία καλή ιδέα εκτός από το δείπνο θα ήταν και η συμμετοχή αυτών των ατόμων σε χορό, ώστε να επιχειρήσουμε αυτή την φορά και κάτι άλλο, διαφορετικό!»


Μεγάλη ανταπόκριση στην πρόσκληση

Παρόντες εκπρόσωποι των φορέων της πόλης και μέλη της Αντιπολίτευσης

-Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ Κώστας Κουρτίδης

-Ο Εκπρόσωπος του Δ’ ΣΣ Συνταγματάρχης Παναγιώτης Μποσνάκης

-Εκ μέρους του Δημάρχου ο κ. Παναγιώτης Αμβροσιάδης

-Ο κ. Φίλιππος Μανουσάρης εκπροσώπησε το Δήμου Αβδήρων

-Ο κ Ερντάν Φιντάν Ιμάμ, Εκπρόσωπος του Δήμου Μύκης

-Εκ μέρους της Αντιπολίτευσης ο Στάθης Γιαννακίδης, πρώην Υπουργός, η κα Τάνια Καπετανοπούλου, εκπρόσωπος του βουλευτή Ξάνθης Σπύρου Τσιλιγγίρη και ο κ Χατζηθεοδώρου Γεώργιος.

-Εκπρόσωπος της αστυνομικής Διεύθυνσης της Αστυνομίας

-Ιδιοκτήτες των ΚΔΑΠΜΕΑ ο κ Μαμούγκας Γεώργιος και ο κ Ναθαναηλίδης Παρασκευάς

-Στο Δείπνο αυτό μεγάλη ήταν η συμμετοχή του Πολιτιστικού συλλόγου οι Απαράδεκτοι του οποίου Πρόεδρος είναι η κα Χαρά Τσακίρη που είναι πάντα δίπλα στην Ένωση σε κάθε δράση.

-Επίσης η Πρόεδρος κα Νατάσσα Μακρή και τα μέλη του Συλλόγου Αρίωνας στήριξαν την προσπάθεια.

-Σημαντική ήταν και η παρουσία κάποιων οφθαλμιάτρων της Ξάνθης.

Κατά την αποχώρηση τους από την εκδήλωση εξέφρασαν όλοι την επιθυμία να το επαναλάβουν σύντομα.

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νο mood(y’s)

Σίγουρα τα κυβερνητικά στελέχη έκαναν τον εύλογο συνειρμό. Η έκθεση της Moody’s που δημοσι…