Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,5% ο πληθωρισμός το Νοέμβριο

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,5% ο πληθωρισμός το Νοέμβριο

0

Άνοδος τιμών σε τρόφιμα, είδη νοικοκυριού και μεταφορές – Μείωση στον ηλεκτρισμό, μικρότερες αυξήσεις στα καύσιμα

Ανάσα πήραν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και τον περασμένο μήνα λόγω της της νέας αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού που υποχώρησε στο 8,5% από 9,1% τον Οκτώβριο και 12% τον Σεπτέμβριο.

Η επιβράδυνση που καταγράφεται στον πληθωρισμό στη χώρα μας είναι κάτι που ανέμενε το οικονομικό επιτελείο καθώς η σύγκριση γίνεται σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021. Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους, με βάση το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2023 εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 9,7%.

Βασική αιτίες υποχώρησης ήταν η επιβράδυνση των τιμών στην ενέργεια, αν και παρέμειναν σε σχετικά υψηλά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο δεν παρατηρείται το ίδιο στο σκέλος των μεταφορών και των τροφίμων, οι τιμές των οποίων συνέχισαν την ανοδική τους πορεία και τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σημαντικές αυξήσεις εξακολουθούν να καταγράφονται στον κλάδο των μεταφορών καθώς οι μετακινήσεις με αεροπλάνο παρουσιάζουν αύξηση 42,3% , με ταξί παραμένουν αυξημένες κατά 32,9% και ακολουθούν οι μετακινήσεις με πλοίο 26,7%.

Σε ετήσια βάση όλο και πιο εμφανής είναι η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και ειδικα στα  γαλακτοκομικά & αυγά με ποσοστό 25,3%, ψωμί – δημητριακά 18,7%, κρέατα 16,7%,  έλαια-λίπη  20,4 % και καφές-κακάο-τσάι με αύξηση 11,9%. Αύξηση καταγράφει η ζάχαρη και τα γλυκά 8,6% και τα αναψυκτικά – χυμοί με 8,9%. Τα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού εμφανίζουν αύξηση 16,7%.

Στο σκέλος της ενέργειας αύξηση καταγράφεται στο φυσικό αέριο 27,8% (χαμηλότερη όμως απο τα 60% και 70% των προηγούμενων μηνων). Ακολουθούν τα στερεά καύσιμα με 23,2%, τα καύσιμα- λιπαντικά με 17,6% και το πετρέλαιο θέρμανσης 11,6%, ενώ ο ηλεκτρισμός μειώθηκε κατά 5,3% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021.

Ένδυση και υπόδηση κατέγραψαν ετήσια αύξηση 10,9% ενώ στα ξενοδοχεία καταγράφεται ανατίμηση 14,5%.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Κομπόδεμα» 165 εκ. ευρώ έκαναν οι Ξανθιώτες στα χρόνια της πανδημίας  

Αύξηση των καταθέσεων σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος   Καβάλα– Έβρος οι π…