Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Έλληνας Ομότιμος Καθηγητής του ΔΠΘ σε έρευνα της ΝΑΣΑ

Έλληνας Ομότιμος Καθηγητής του ΔΠΘ σε έρευνα της ΝΑΣΑ

0

Για την εφαρμογή του υπομεταβολισμού -χειμερίας νάρκης σε αστροναύτες, με βάση τις ανακαλύψεις του στον τομέα της Παλαιοανθρωπολογίας

Με βραβείο της Ακαδημίας, από την Τάξη Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών, τιμήθηκε ο Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής Ανθρωπολογίας & Παλαιοανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, Αντώνιος Μπαρτσιώκας.

Το βραβείο του απονεμήθηκε για τις ανακαλύψεις του στον τομέα της Παλαιοανθρωπολογίας και ειδικότερα για την από κοινού ανακάλυψη με τον Ισπανό Kαθηγητή κ. Juan Luis Arsuaga πως οι προϊστορικοί άνθρωποι έπεφταν σε χειμερία νάρκη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Μπαρτσιώκας, ανέφερε πως συμμετέχει κατόπιν καλέσματος της ΝΑΣΑ, σε μεγάλη έρευνα, κατά την οποία θα εξετασθεί το ενδεχόμενο της εφαρμογής του να υποβάλλονται σε χειμερία νάρκη -κατάσταση υπομεταβολισμού- οι Αστροναύτες, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα προστατεύονται από την κοσμική ακτινοβολία, η οποία επιφέρει καρκινογενέσεις και λευχαιμία στους οργανισμούς των Αστροναυτών. Πέρα από την εφαρμογή στους Αστροναύτες, ο κ. Μπαρτσιώκας ανέφερε, πως η συγκεκριμένη εφαρμογή του υπομεταβολισμού, θα μπορούσε να λύσει πολλά προβλήματα της σύγχρονης Ιατρικής, όπως σε χειρουργικές επεμβάσεις, στην οστεοπόρωση, στους παχύσαρκους κ.α., ανοίγοντας νέους ορίζοντες θεραπείας. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε δύο χρόνια.

 

*Πηγή: ΕΡΤ Κομοτηνής, Βασιλική Μαχαίρα

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιθανή διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…