Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Δεν απειλεί τον Νομό Ξάνθης η αύξηση των αγριόχοιρων

Δεν απειλεί τον Νομό Ξάνθης η αύξηση των αγριόχοιρων

0
Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

«Το πρόβλημα είναι ελεγχόμενο» ανέφερε ο Νικόλαος Λαχανάς, Ειδικός Γραμματέας του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης

Η κλιματική αλλαγή είναι ένας κύριος λόγος αύξησης του πληθυσμού όχι μόνο των αγριόχοιρων αλλά και άλλων ειδών άγριας πανίδας

Μεγάλη συζήτηση έχει προκύψει σχετικά με το θέματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες καθώς και οι οδηγοί σε επαρχιακούς δρόμους όσον αφορά στην υπεραριθμία των αγριόχοιρων στη χώρα. Οι απόψεις διίστανται για τον τρόπο αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος το οποίο είναι πολυπαραγοντικό μεν, χρήζει ευρηματικών λύσεων δε. Η συζήτηση με τον κ. Νικόλαο Λαχανά ο οποίος διατελεί Ειδικός Γραμματέας του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης και ξεκαθάρισε πολλά σημεία που για τους απλούς πολίτες παρέμεναν θολά καθώς η παραπληροφόρηση γεμίζει φόβο τους ανθρώπους αντιστρέφοντας την πραγματικότητα.

Τι συζητήθηκε στην Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα την συγκρότηση συνεργείων δίωξης αγριόχοιρων
Στις 31 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα την συγκρότηση συνεργείων δίωξης αγριόχοιρων στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης. Σύμφωνα με τον κ. Νικόλαο Λαχανά, «όποτε το Υπουργείο εκδίδει ΦΕΚ σε συνεργασία με το δασαρχείο καλούμε τους κυνηγούς, όποιοι ενδιαφέρονται κατά βάση, να συμμετέχουν στα συνεργεία που κυρίως δραστηριοποιούνται την άνοιξη. Το συγκεκριμένο ΦΕΚ εκδόθηκε αρχές Οκτωβρίου και αφορά όλη την Ελλάδα και κυρίως τις περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τους αγριόχοιρους όπως η Θεσσαλονίκη, η Αττική, η Κόρινθος. Εμείς δραστηριοποιούμαστε κατά κύριο λόγο την άνοιξη επειδή ο νομός της Ξάνθης δεν έχει σοβαρό πρόβλημα με τους αγριόχοιρους». Το πρόβλημα, όπως επισήμανε, πάντα υπήρχε και θα υπάρχει απλά ίσως είναι πιο έντονο τώρα και δόθηκε στην δημοσιότητα λόγω του ότι απλοί πολίτες σε περιοχές όπως το Πανόραμα Θεσσαλονίκης και Εκάλη Αττικής βρέθηκαν μπροστά σε αγριόχοιρο και… σοκαρίστηκαν. H ημερίδα έλαβε χώρα κυρίως για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν συστήθηκε ομάδα δίωξης αγριόχοιρων.

Το πρόβλημα σε ρεαλιστικές βάσεις
Οι αγριόχοιροι πάντοτε απειλούσαν τις καλλιέργειες, υπογραμμίζει ο κ. Λαχανάς. Στο Μεγάλο Δάσος (Κοτζά Ορμάν) εδώ και πολλά χρόνια οι καλλιεργητές αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Στην συγκεκριμένη περιοχή λόγω της μείωσης των κτηνοτρόφων, το δάσος επεκτείνεται κάθε χρόνο ελλείψει βοσκοτοπιών. Αυτό λειτουργεί υπέρ του αγριόχοιρου καθώς έχει το δικό του βιότοπο, ο οποίος είναι δύσκολα προσβάσιμος από τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα τον ανεμπόδιστο πολλαπλασιασμό του πληθυσμού του. Ο κ. Λαχανάς αναφέρει ότι «οι αγρότες έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν καλλιέργειες όπως άλλωστε και στην περιοχή του Λειβαδίτη που εκεί αντιμετωπίζουν τους αγριόχοιρους με ηλεκτροφόρα καλώδια. Τα καλώδια βέβαια είναι κοστοβόρα στην εγκατάσταση αλλά για τους εκεί αγρότες αποτελεί μια λύση».

Αποτελεσματικές λύσεις για τη μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων
Σύμφωνα με τον βιολόγο Δημήτρη Μπούσμπουρα, σε αναφορά σε άρθρο του στη Huffington Post, η μείωση του πληθυσμού του αγριόχοιρου μπορεί να γίνει με το κυνήγι όπως ασκείται σήμερα με δικαίωμα να σκοτώνονται περισσότερα άτομα αγριογούρουνου, σε σχέση με παλιότερα που υπήρχε περιορισμός ανά ομάδα κυνηγών όπως επίσης με έλεγχο του πληθυσμού σε διάφορες περιοχές όπου τα Δασαρχεία ή οι Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών κρίνουν ότι ο πληθυσμός του αγριογούρουνου πρέπει να ελεγχθεί. Ως εναλλακτικές λύσεις πέραν του κυνηγιού ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης προτείνει την τοποθέτηση παγίδων αλλά όπως μας ενημέρωσε ο κ. Λαχανάς «το ΦΕΚ προβλέπει και τις παγίδες ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός. Αυτό όμως είναι δουλειά του Δασαρχείου και ακόμα δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη». Ο ίδιος προσθέτει ότι οι παγίδες είναι μία αναγκαστική λύση διότι σε περιπτώσεις όπως στο Δέλτα του Νέστου δεν μπορεί να θηρευθεί ο αγριόχοιρος εφόσον υπάρχουν ατελείωτες εκτάσεις που ο κυνηγός ή ο σκύλος είναι εκτεθειμένοι και κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα τους.

Οι λόγοι της αύξησης του πληθυσμού των αγριόχοιρων
Σε μία συγκυρία όπου παγκόσμια πολλά είδη άγριας πανίδας απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης με την υποβάθμιση και απώλεια οικοσυστημάτων, την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, την εξάπλωση των ξενικών ειδών, τη ρύπανση, αλλά και η κλιματική κρίση, άλλα είδη πανίδας βρίσκουν την ευκαιρία να πολλαπλασιαστούν δυσανάλογα. Οι λύκοι, τα ζαρκάδια, οι λαγοί, οι αγριόχοιροι, τα ελάφια, οι αρκούδες σε όλη την Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σύμφωνα με τον κ. Λαχανά. Όπως επισημαίνει, η μόνη εξήγηση που μπορεί να δώσει ο Σύλλογος, πάντα σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό, είναι ότι η αύξηση οφείλεται στην γενικότερη αύξηση της θερμοκρασίας που δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για μερικά ζώα ώστε να έχουν περισσότερες γέννες. Όσον αφορά ειδικά στον πληθυσμό των αγριόχοιρων, σύμφωνα με μία μελέτη του Θεοφάνη Καραμπατζάκη, επιστημονικού συνεργάτη της Ομοσπονδίας από τη Δράμα, πριν 20 χρόνια περίπου το Κράτος είχε δώσει άδειες για εκτροφή αγριόχοιρων. Έγιναν κάποιες τέτοιες μονάδες εκτροφής χωρίς έλεγχο βέβαια, έχοντας τα ζώα έξω με αποτέλεσμα οι αγριόχοιροι να ζευγαρώνουν με τους οικόσιτους χοίρους. Αυτή η ένωση άλλαξε τις ισορροπίες των γεννών και ειδικότερα η κάθε γέννα αγριόχοιρου που περιλάμβανε 4-5 μικρά, να περιλαμβάνει πλέον έως 11 μικρά. Άλλωστε η εξαφάνιση των φυσικών θηρευτών των αγριόχοιρων, έκανε πιο άνετο το πολλαπλασιασμό τους. Πλέον πολλά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι μετά την καραντίνα λόγω κορωνοϊού και την απουσία της ανθρώπινης παρέμβασης η αύξηση των αγριόχοιρων στον ελλαδικό χώρο έφερε αύξηση και στον πληθυσμό των λύκων ειδικά στα ορεινά. «Παρότι μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, η αύξηση και επέκταση των μεγάλων σαρκοφάγων σε όλη την Ευρώπη είναι στην πραγματικότητα θετική για τη βιοποικιλότητα και την υγεία του ευρύτερου οικοσυστήματός μας» επισημαίνει σε άρθρο της στον Guardian, η Sophie Ledger, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ζωολογίας και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης «2022 Wildlife Comeback».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…