Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Χριστουγεννιάτικες Δραστηριότητες και Δεξιότητες που κατακτώνται

Χριστουγεννιάτικες Δραστηριότητες και Δεξιότητες που κατακτώνται

1

Έχουμε μπει στον πιο πολύχρωμο και λαμπερό μήνα του χρόνου! Είμαστε όλοι στην διάθεση των Χριστουγέννων και γύρω μας όλα είναι γιορτινά, λαμπερά και πολύχρωμα! Ξεκίνησαν ήδη οι προετοιμασίες, ο στολισμός του δέντρου, η αγορά δώρων, τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια-μελωδίες, τα μελομακάρονα και οι κουραμπίεδες! Τα Χριστούγεννα είναι μια πολύχρωμα γιορτή που μπορείτε να την εκμεταλλευτείτε για να βοηθήσετε το παιδί σας να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο του, να μεγαλώσει τις προτάσεις που χρησιμοποιεί, να ενισχύσετε τις πραγματολογικές του ικανότητες κλπ.  Παρακάτω θα αναλύσουμε κάποιες διασκεδαστικές δραστηριότητες που μπορείτε να συμπράξετε με το παιδί σας και να το βοηθήσετε :

1.Στολισμός δέντρου :

Το πρώτο και βασικότερο που κάνουμε είναι ο στολισμός του δέντρου, τα παιδάκια τρελαίνονται για τον στολισμό του έλατου κάθε χρόνο, τα πολύχρωμα στολίδια, τα φωτάκια, το αστέρι, τα λαμπιόνια και άλλα πολλά τους προκαλούν χαρά και όρεξη να επικοινωνούν! Έτσι λοιπόν κατά την διάρκεια του στολισμού του δέντρου μπορείτε να ονομάσετε τα στολίδια π.χ. μπάλα, καρδιά, αστέρι, καραμέλα κλπ. Να ονοματίσετε να χρώματα και να τα ομαδοποιήσετε πριν τα τοποθετήσετε στο δέντρο, να ζητήσετε ένα χρώμα-στόχο από το παιδί και το αντίστροφο, να ονομάσετε το μέγεθος ή το σχήμα των στολιδιών, να μετρήσετε τα στολίδια κλπ.

2.Μελομακάρονα, κουραμπιέδες και κουλουράκια :

Κάθε σπίτι φτιάχνει τα πιο όμορφα γλυκίσματα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, καθώς λοιπόν θα φτιάχνετε τα δικά σας γλυκίσματα ζητήστε βοήθεια και από το παιδί σας, η δραστηριότητα της μαγειρικής βοηθάει το παιδί να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο του, να χρησιμοποιεί ρήματα π.χ. βάζω, ανακατεύω, ρίχνω, ψήνω κλπ. Επίσης τα παιδιά κατανοούν τις ποσότητες μια π.χ. μια κουταλιά, λίγη ζάχαρη, όλο το πακέτο κλπ.

3.Χριστουγεννιάτικα τραγούδια :

Ένας πολύ εύκολες τρόπος για να βοηθήσουμε το παιδί είναι τα τραγούδια, το παιδί μέσω των τραγουδιών αρχίζει να μιμείται, επαναλαμβάνει με αποτέλεσμα να εμπλουτίζει το αντιληπτικό και το εκφραστικό του λεξιλόγιο!

4.Χριστουγεννιάτικα παραμύθια :

Τα παραμύθια είναι αγαπημένα για τα παιδάκια, οι πολύχρωμες σελίδες, οι ιστορίες και οι εικόνες βοηθάνε αρκετά την ομιλία και τον λόγο των παιδιών, ονοματίζοντας τις εικόνες, τα χρώματα, τα συναισθήματα κλπ. διαβάζοντας και συζητώντας για το παραμύθι μπορείτε να πετύχετε πολλά !

5.Χριστουγεννιάτικα ψώνια :

Συμβάλετε στα ψώνια σας και το παιδί σας ! Καθώς θα περνάτε από τα ράφια ή από τις βιτρίνες συζητήστε με τον παιδί σας, ονοματίστε αντικείμενα, λύστε τις απορίες του ! Επιπλέων μπορείτε να αφήσετε το παιδί σας να ζητήσει ένα αντικείμενο από τους υπεύθυνους του καταστήματος, να ρωτήσει την τιμή ενός προϊόντος ή να πληρώσει τα ψώνια έτσι ώστε να του δώσετε ευκαιρίες αλληλεπίδρασης, χρήσης του λόγου και της ομιλία και να ενισχύσετε την πραγματολογία του !

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ :  Όταν τα παιδιά συμμετέχουν στις δραστηριότητες των γονιών τους έρχονται σε επαφή με 1.000-2.000 ερεθίσματα σε 1 ώρα !

Κόντε -Χασάν Μπουσρά
Λογοθεραπεύτρια (Πτυχιούχος Α ΤΕΙ Πατρών)

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μπουσρά Κόντε Χασάν
  • Ένας «Ευρωπαϊκός» χώρος άθλησης….στην Ξάνθη μας

    Ανοίγεις την καγκελόπορτα και μπαίνεις στην αυλή. Ψάχνεις να βρεις, να δεις. Σου είπαν για…
  • Περί Μονταζιέρας

    Γράφει ο Στέργιος Γιαλάογλου, δικηγόρος Μετά το Σαββατιάτικο πρωτοσέλιδο περί ΜΟΝΤΑΖΙΕΡΑΣ …
  • Η φωνή σας

    Γράφει η Χρύσα Μπαΐρα Η φωνή σας… σαν γιασεμιού ευωδιά, μες στα πηχτά σκοτάδια γύρω&…
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας «Ευρωπαϊκός» χώρος άθλησης….στην Ξάνθη μας

Ανοίγεις την καγκελόπορτα και μπαίνεις στην αυλή. Ψάχνεις να βρεις, να δεις. Σου είπαν για…