Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Χριστούγεννα με λιγοστούς επισκέπτες στην Ξάνθη

Χριστούγεννα με λιγοστούς επισκέπτες στην Ξάνθη

0

Ενδιαφέρον 10 – 15% για  κρατήσεις – Στα 55 – 60 ευρώ το δίκλινο . Καθοδική τάση στον τουρισμό από το  2010

 

Αναστολή λειτουργίας του ξενοδοχείου «Νατάσσα»  – Η Ξάνθη έχασε 300 κλίνες τα τελευταία χρόνια

 

 

Μπορεί η Ξάνθη να μην βρίσκεται στον χάρτη με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά όπως άλλες περιοχές που έχουν επενδύσει είτε στην χιονοδρομικό τουρισμό είτε έχουν δημιουργήσει θεσμούς,  ωστόσο υπάρχει ένα σχετικό ενδιαφέρον για κρατήσεις ιδιαίτερα στο Δασικό χωριό και σε καταλύματα της ορεινής περιοχής αλλά και της πόλης για τις μέρες των Χριστουγέννων. Αυτό βεβαιώνεται από  τους ξενοδόχους αλλά και από την booking που δείχνει 72% πληρότητα σε κλίνες για τις μέρες των Χριστουγέννων 24/12 – 26/12.

Ενδιαφέρον 10 – 15% για  κρατήσεις – Στα 55 – 60 ευρώ το δίκλινο

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ξάνθης κ. Απόστολος Αγκόρτσας περιγράφει  την εικόνα που επικρατεί στον ξενοδοχειακό κλάδο  εν’ όψει των Χριστουγέννων: «Οι κρατήσεις χωρίς προκαταβολές κινούνται στο 10 – 15% . Υπάρχει ένα ενδιαφέρον κυρίως για  τις μέρες των Χριστουγέννων. Ο κόσμος πιέστηκε πολύ δύο χρόνια και έχει μια διάθεση να ξεσκάσει. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι υπάρχει πληρότητα στο Δασικό χωριό και στη συνέχεια γεμίζουν τα καταλύματα στην Σταυρούπολη, στο Καρυόφυτο καθώς και μέσα στην πόλη. Οι τιμές είναι σε ένα προσιτό επίπεδο. Κυμαίνονται  μεταξύ 55 – 60 ευρώ το δίκλινο. Ως γνωστό το οικονομικό κίνητρο είναι πολύ βασικό και εμείς έχουμε ως αντικίνητρα το κοστολόγιο από τα διόδια και τις ανατιμήσεις στα καύσιμα. Ιδιαίτερα το θέμα με τα διόδια είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα γι αυτό και οι περισσότεροι διασχίζουν την εθνική οδό.».

Σ’ ότι αφορά τα στοιχεία της booking ο κ. Αγκόρτσας επεσήμανε πως δεν είναι αντικειμενικά εξηγώντας ότι κάθε ξενοδοχείο δίνει 1 – 2 δωμάτια στην booking και όταν αναφέρεται σε πληρότητα εννοούν αυτά τα δύο δωμάτιο. Επίσης οι τιμές είναι πιο υψηλές καθώς υπολογίζεται και η προμήθεια που κρατά η booking.

Καθοδική τάση στον τουρισμό από το  2010

Επιχειρώντας μια ανασκόπηση αναφορικά με τον τουρισμό στην Ξάνθη ο κ. Αγκόρτσας ανέφερε πως: « Από  το 2010 που είχαμε την οικονομική κρίση η Ξάνθη παρουσιάζει μια καθοδική πορεία ως τουριστικός προορισμός. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την Βουλγαρία αλλά ούτε και από την Τουρκία που παραδοσιακά είχαμε την πρωτοχρονιά. Ειδικά για την Βουλγαρία, όπως και τις άλλες Βαλκανικές χώρες ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση τις έχουν επηρεάσει πολύ».

Αναστολή λειτουργίας του ξενοδοχείου «Νατάσσα»

Ο κ. Αγκόρτσας δεν παρέλειψε να εκφράσει την θλίψη του  για  το γεγονός ότι το ξενοδοχείο «Νατάσσα» έχει αναστείλει την λειτουργία του: «Είναι πολύ λυπηρό. Όταν κλείνει ένα ξενοδοχείο μειώνεται η τουριστική δυνατότητα της πόλης και η ελκυστικότητα του τουριστικού της προϊόντος».

Χαμηλές πτήσεις στο  αεροδρόμιο Χρυσούπολης – Μείωση 48% της επιβατικής κίνησης από πέρσι τον Οκτώβριο

Προβληματισμό προκαλεί στους ξενοδόχους η μείωση της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από πέρσι τον Οκτώβριο η μείωση είναι στο 48%: «Όπως δείχνουν τα στοιχεία το  αεροδρόμιο της Χρυσούπολης συνεχώς έχει μείωση της επιβατικής κίνησης. Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό της περιφέρειας μας και κυρίως της Θάσου».

Τέλος ο κ. Αγκόρτσας δήλωσε ότι ένα σημαντικό πρόβλημα επίσης είναι τα μεταφορικά των ΤΑΞΙ από Χρυσούπολη σε Ξάνθη που όπως είπε χρεώνουν 50 – 60 ευρώ το άτομο. Να σημειώσουμε ότι με υπουργική απόφαση οι  μεταφορές γίνονται από ΤΑΞΙ της Καβάλας.

Η Ξάνθη έχασε 300 κλίνες τα τελευταία χρόνια

Τον προβληματισμό του για την απώλεια κλινών στην Ξάνθη εξέφρασε ο πρόεδρος του σωματείου Ξενοδόχων Ξάνθης κ. Γιάννης Ιερόπουλος. Όπως υπολόγισε η Ξάνθη τα τελευταία χρόνια έχασε 300 κλίνες αφού ανέστειλαν την λειτουργία τους τα ξενοδοχεία «Δημόκριτος», «Χίλια χρώματα», «Φιλοξένια» και τώρα το «Νατάσσα»: « Ο τουρισμός στην Ξάνθη έχει καθοδική πορεία. Απόδειξη είναι ότι ξενοδοχεία κλείνουν και όσοι παραμένουν ανοιχτά  προσπαθούν να τα συντηρήσουν με νύχια και με δόντια.»

«Πρόεδρος σωματείου ξενοδόχων Ξάνθης Ι. Ιερόπουλος: «Πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά αν θέλουμε να ζήσουμε από τον τουρισμό»

Σ’ ότι αφορά την τουριστική κίνηση της Ξάνθης τις ημέρες των Χριστουγέννων ο κ. Ιερόπουλος τονίζει: « Η Ξάνθη δεν είναι τουριστικός προορισμός τα Χριστούγεννα όπως άλλες περιοχές που έχουν κάποιες εκδηλώσεις ή είναι φημισμένες για χιονοδρομικό τουρισμό. Εμείς όμως έχουμε  τις Αποκριές αλλά και τις Γιορτές Π. Πόλης και θα πρέπει να φροντίσουμε αυτούς τους θεσμούς να τους κρατήσουμε και να τους ανανεώσουμε. Χρειάζεται να δημιουργηθεί ένας Οργανισμός που θα αναλάβει αυτούς τους θεσμούς. Πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά αν θέλουμε να ζήσουμε από τον τουρισμό. Πρέπει  να προβάλλουμε σωστά το τουριστικό μας προϊόν. Να πάρουμε know how από άτομα με εμπειρία. Έχουμε πολλά πλεονεκτήματα ως νομός και πρέπει  να τα αναδείξουμε συνολικά και να τα προωθήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ξάνθη

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στην κεντρική πλατεία το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Απριλίου με δυ…