Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Τρέχουν» έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στον δήμο Αβδήρων

«Τρέχουν» έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στον δήμο Αβδήρων

0

Ξεκίνησε μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο εντός της Γενισέας – Περιλαμβάνει εγκιβωτισμό ενός χιλιομέτρου – Σε εξέλιξη οι εργασίες για το αντιπλημμυρικό του Ζυγού

 

Το κανάλι των Αβδήρων και τα προβλήματά του –  Σε αναμονή για 4 εντάξεις μεγάλων έργων – Επιστασία Ευρωπαίων μελετητών σε σημεία του δήμου Αβδήρων για την μελέτη του Αρδευτικού

 

Με δύο αντιπλημμυρικά έργα επιχειρεί να θωρακίσει αντιπλημμυρικά τους οικισμούς του ο δήμος Αβδήρων. Πρόκειται για αντιπλημμυρικό στο ύψος του Ζυγού που εκτείνεται ένθεν κακείθεν της Εθνικής Οδού και το αντιπλημμυρικό έργο στον κεντρικό χείμαρρο Γενισέας. Στο πλαίσιο της αντιπλημμυρικής προστασίας εντάσσονται και οι καθαρισμοί καναλιών και φρεατίων σε όλους τους οικισμούς που έχουν προηγηθεί και έχουν ολοκληρωθεί.

Μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο εντός της Γενισέας – Περιλαμβάνει εγκιβωτισμό ενός χιλιομέτρου

Πρόκειται για ένας έργο, μήκους 1500 μέτρων και προϋπολογισμού 1.350.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Α. ΤΡΙΤΣΗΣ. Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων του δήμου Αβδήρων κ. Σάκης Γεωργακάκης πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για τον οικισμό: «Θα γίνει καθαρισμός του υπάρχοντος καναλιού από τις μπαζώσεις που έχει υποστεί . Έχει να καθαριστεί πολλά χρόνια. Σε κάποια σημεία που είναι δύσβατο θα γίνουν διανοίξεις και περίπου για ένα χιλιόμετρο θα εγκιβωτιστεί. Πράγμα που σημαίνει ότι  θα είναι κλειστό μέσα στον οικισμό. Διαπερνά όλο τον οικισμό και όλα τα νερά θα κατευθύνονται προς την Ποταμιά».

Για το αντιπλημμυρικό του Ζυγού ο κ. Γεωργακάκης είπε πως εκτελείται σε γρήγορο ρυθμό.

Το κανάλι των Αβδήρων και τα προβλήματά του

Σ’ ότι  αφορά το κανάλι των Αβδήρων που παρουσιάζει πρόβλημα στο σημείο που «συναντιέται» με το λιμάνι των Αβδήρων ο κ. Γεωργακάκης διευκρίνισε: «Το κανάλι είναι καθαρό απλά δημιουργούνται προβλήματα στο σημείο πίσω από το λιμεναρχείο. Φροντίζουμε να παρεμβαίνουμε με μηχάνημα και καθαρίζουμε μόνο όταν τραβηχτεί η θάλασσα γιατί αν το ανοίξουμε πριν θα εισχωρήσει η θάλασσα και θα πλημμυρίσει όλη η περιοχή».

Σε αναμονή για 4 εντάξεις μεγάλων έργων

Όπως μας ανέφερε ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης ο δήμος έχει υποβάλλει μελέτες για 4 έργα και αναμένει την ένταξή τους. Ειδικότερα πρόκειται για τον Βιολογικό των Αβδήρων και Μυρωδάτου προϋπολογισμού 5,5 εκ. ευρώ. Η μελέτη έχει υποβληθεί και αναμένεται έγκριση.

Τα υπόλοιπα είναι μικρότερα και αφορούν έργα της ΔΕΥΑ για συντήρηση και τοποθέτηση υδατόπυργων ύψους 250.000 ευρώ, ένα έργο αρδευτικό από πρόγραμμα του  ΥΠΑΑΤ ύψους 350.000 ευρώ και από το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτηρίων 420.000 ευρώ για το παλιό δημαρχείο Σελέρου και 500.000 ευρώ για το παλιό δημαρχείο Αβδήρων.

 

Επιστασία Ευρωπαίων μελετητών σε σημεία του δήμου Αβδήρων για την μελέτη του Αρδευτικού

Μια επίσης σημαντική εξέλιξη είναι η παρουσία εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Δημοσίων Επενδύσεων και στελέχους του ΥΠΑΑΤ στον δήμο Αβδήρων στις 4 Οκτωβρίου. Ο σκοπός της επίσκεψής τους ήταν η επιστασία σε όλα τα σημεία που αναφέρονται στην μελέτη του αρδευτικού με στόχο να έχουν αντίληψη όλης της διαδρομή του δικτύου από τον Νέστο ως στα αντλιοστάσια της ευρύτερης  περιοχής των Αβδήρων.

Τα δύο στελέχη συνόδευε ο κ. Γεωργακάκης που τους ξενάγησε σε όλα τα σημεία που αναφέρονται στον χάρτη  της μελέτης. Όπως ανέφεραν στον κ. Γεωργακάκη οι ενδείξεις είναι πολύ θετικές για την υλοποίηση του έργου καθώς η ωρίμαση της μελέτης ολοκληρώνεται.

Να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για το γνωστό αρδευτικό που όπως σχεδιάστηκε εξ αρχής περιλαμβάνει μεταφορά των νερών του Νέστου με υπόγειο δίκτυο στις αρδευόμενες περιοχές. Να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει άρδευση από τον Νέστο με ανοιχτά κανάλια του ΤΟΕΒ που διοχετεύουν το νερό στους οικισμούς Κυψέλη, Θαλασσιά, Άγιο Αθανάσιο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…