Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Θέλουμε ή δεν θέλουμε τουρισμό στην Ξάνθη;

Θέλουμε ή δεν θέλουμε τουρισμό στην Ξάνθη;

0

Αγαπητοί μας φίλοι, γίναμε όλοι μάρτυρες αυτό το τετραήμερο στην πόλη της Ξάνθης, της πρωτοφανούς επισκεψιμότητας από εγχώριους και ξένους επισκέπτες. Τουριστικά λεωφορεία απ’ όλη σχεδόν την Ελλάδα, Κρήτη, Αγρίνιο, Θήβα, Αθήνα και περιοχές της Αττικής, Ιωάννινα, Πελοπόννησος, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και πόσες άλλες που ξεχνώ. Επίσης, Βούλγαροι και φυσικά πολλοί Τούρκοι επισκέπτες.

Στα εστιατόρια, στις ταβέρνες, στα ψητοπωλεία, στα σνάκ μπάρ, στα καφέ μπάρ, στις καφετέριες, στα ξενοδοχεία, στα ζαχαροπλαστεία – γλυκοπωλεία, στις πιτσαρίες, γενικά σε όλα τα μαγαζιά εστίασης, ακόμη και στα περίπτερα, στην παλιά πόλη, στην κεντρική πλατεία, στην πλατεία Ελευθερίας, παντού σε ολόκληρη την Ξάνθη, υπήρχε το αδιαχώρητο από ξένους επισκέπτες.

Τι υπέροχη εικόνα θεέ μου!!! Πόσο ανάγκη έχει τούτη η πόλη, από ενέσεις τόνωσης, της οικονομίας σε τοπικό επίπεδο από χρήματα που έρχονται αναπάντεχα απ’ έξω.

Δεκάδες επαγγελματίες επωφελήθηκαν από αυτό το τετραήμερο, δεκάδες “τρύπες” θα κλείσουν που υπήρχαν ως εκκρεμότητες.  Και το κυριότερο, ανοίγει ένα παράθυρο για μελλοντικές ανακαινίσεις των καταστημάτων που τόσα χρόνια έχουν να γίνουν λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Τι σημαίνει όμως μια ανακαίνιση σε ένα κατάστημα που δέχεται υψηλή επισκεψιμότητα;

Σημαίνει πως δεκάδες άλλοι επαγγελματίες θα κάνουν κύκλο εργασιών όπως: Υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, γυψοσανιδάδες, ελαιοχρωματιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, οικοδομικές εργασίες, είδη υγιεινής, πλακατζήδες, και ένα σωρό άλλα επαγγέλματα που έκ παραδρομής τώρα ξεχνώ.

Παντού σε όλο τον κόσμο έτσι συμβαίνει, ο τουρισμός, η επισκεψιμότητα, φέρνει την ανάπτυξη. Δυστυχώς, δεν είμαστε όλοι δημόσιοι υπάλληλοι μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, να έχουμε τα χρήματα για να ζούμε. Υπάρχει και ο επαγγελματικός κόσμος που χρειάζεται, έχει ανάγκη, την κάθε ενέργεια που θα αποφέρει χρήματα στα ταμεία του για να ζήσει αυτός και η οικογένειά του. Πρέπει λοιπόν και είναι επιτακτική ανάγκη, να εστιάσουμε την προσοχή μας και προς αυτήν την κατεύθυνση ώστε να συμβάλλουμε όλοι στην ανάπτυξη της τοπικής μας οικονομίας.

Πριν από πέντε ημέρες στην πόλη της Καβάλας κάλεσαν τον υπουργό τουρισμού μαζί με όλους τους φορείς, Περιφέρεια, Δήμο και επαγγελματίες για να συζητήσουν τι;  Την ανάπτυξη του τουρισμού στην πόλη της Καβάλας που ήδη είναι χρόνια ανεπτυγμένος στον τομέα αυτόν. Κι όμως συνεχίζουν να επιμένουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το Grand Maison του Ισαάκ Ντανιέλ και σπίτι όπου γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις. Θέλει πολλή δουλειά ακόμη για να λειτουργήσει σωστά και όπως αξίζει στο όνομά του

Στην πόλη μας, στην πολιτισμική μας Ξάνθη δεν μας ενδιαφέρουν αυτά; Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι που όλα δουλεύουν στον αυτόματο πιλότο;  Η μήπως θα έπρεπε τελικά να καλέσουμε και εμείς τον Υπουργό τουρισμού και να του πούμε ότι εδώ, δεν είμαστε ούτε Κρήτη, ούτε Ρόδος, ούτε Πελοπόννησος, ούτε μια πόλη με θάλασσα και τουρισμό, μήπως θα έπρεπε να σκύψετε όλοι σας το κεφάλι να βοηθήσετε την Ξάνθη που δεν έχει ούτε εργοστάσια, ούτε παραγωγή και η μόνη βαριά βιομηχανία που της επέμεινε είναι τα εστιατόρια και τα καφέ;

Θέλουμε ή δεν θέλουμε τουρισμό στον Νομό της Ξάνθης;

Τουρισμός όμως με εμβληματικά κτίρια να παραμένουν κλειστά ή έστω να υπολειτουργούν, ΔΕΝ γίνεται, να έρχονται οι επισκέπτες και να περιφέρονται άσκοπα να δούνε τι ακριβώς;

Δίχως τουριστική παιδεία τίποτα δεν μπορεί από μόνο του να γίνει, εδώ χρειάζεται πάθος, αγάπη και έρωτας για την πόλη, θέλει και λίγο τρέλα να κουβαλάς μέσα στην ψυχή σου, θέλει με λίγα λόγια εθελοντές που έχουν ζήλο και όρεξη να το κάνουν, αλλά από την άλλη όταν βρίσκονται δυό τρείς “τρελοί”, αντί να τους χλευάζει η πολιτεία, χρειάζεται απαρέγκλιτα η στήριξή της, μιας πολιτείας όμως απαλλαγμένης από μικρότητες, ζήλειες και πάθη.

Και απευθύνομαι και στην Περιφέρεια και στον Δήμο, όταν ξεπεραστεί η ατομικότητα του καθενός και βγάλουμε το εγώ και ενστερνιστούμε το εμείς (όλοι μαζί για την Ξάνθη μας), τότε να είστε σίγουροι ότι  θα κάνουμε θαύματα. Μέχρι να συμβεί όμως αυτό, τούτη η πόλη θα ζεί στον ρυθμό του μικρόκοσμου του καθενός και της καθεμιάς από εμάς.

Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία… σε μια πόλη μαγική όπως η όμορφη Ξάνθη μας.

Με ιδιαίτερη τιμή
Μπατζακίδης Φ. Γεώργιος
Πρόεδρος Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Ξάνθης.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Γιώργος Μπατζακίδης
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…