Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Θανάσης Μουσόπουλος – 50 χρόνια παρουσίας στα γράμματα και τον πολιτισμό

Θανάσης Μουσόπουλος – 50 χρόνια παρουσίας στα γράμματα και τον πολιτισμό

1

«Από τον Νίτσε και τον Καζαντζάκη, στον Καραγκιόζη και τον Βιζυηνό» από τον Σύλλογο Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και τις εκδόσεις Σπανίδη

Μια εκδήλωση αναφοράς στον σημαντικό φιλόλογος και συγγραφέα της περιοχής

 

Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022, στις 19:00, ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και οι εκδόσεις ΣΠΑΝΙΔΗ, με αφορμή της κυκλοφορίας των δύο τελευταίων βιβλίων του φιλόλογου/συγγραφέα Θανάση Μουσόπουλου, διοργανώνουν μια εκδήλωση αναφοράς στα 50 χρόνια παρουσίας του συγγραφέα στα γράμματα και τον πολιτισμό με τίτλο, «Από τον Νίτσε και τον Καζαντζάκη, στον Καραγκιόζη και τον Βιζυηνό».

Όπως αναφέρει ο ίδιος στο σημείωμά του για το βιβλίο «Ο Καραγκιόζης και η ελληνική ψυχή»: «Αφορμές συγγραφής αυτού του βιβλίου ήταν αφενός το γενικότερο ενδιαφέρον για το θέατρο σκιών όχι μόνο στην Ξάνθη, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Όταν άρχισα να γράφω και να δημοσιεύω κείμενα για τον Καραγκιόζη στο διαδίκτυο και στις εφημερίδες της Ξάνθης και της υπόλοιπης Θράκης, ο φίλος Μιχάλης Σπανίδης με παρακίνησε να βγάλουμε ένα σχετικό βιβλίο. Έτσι μέσα στο 2020, στην Ξάνθη ή στην Αβραμυλιά όπου λόγω πανδημίας έμεινα για ένα διάστημα, έγραψα αυτά τα κείμενα που συγκροτούν αυτό το τομίδιο».

Το σημείωμα του εκδότη Μιχάλη Σπανίδη που δημοσιεύτηκε  με αφορμή το βιβλίο «Ο Ανατολίτης που ήρθε από την δύση-Ο Γεώργιος Βιζυηνός και η αυθεντική ελληνική ενότητα» αναφέρει ότι «ο Θανάσης Μουσόπουλος μέσα στον χρόνο και στον χώρο του δεν έμεινε ποτέ αδιάφορος. Με την δυναμική λειτουργία της δημιουργίας που τον χαρακτηρίζει εδώ και πενήντα χρόνια, κατορθώνει με αυτό το συμβολικό πόνημα να ανατρέψει για ακόμη μία φορά όλες τις συμβάσεις, βασιζόμενος στην ανάδυση ενός μεγάλου εύρους γνώσεων και ευρημάτων από τα βαθιά μελετημένα πεδία του. Γίνεται έτσι πια ο κλασικός στα σύγχρονα γράμματα της Θράκης, μακριά από μονοπάτια εφησυχασμού και άυλων σαγηνευτικών εικόνων……».

Για το έργο του συγγραφέα Θανάση Μουσόπουλου θα μιλήσουν ο Θωμάς Βουγιουκλής (ομότιμος καθηγητής Δ.Π.Θ.-ποιητής-συγγραφέας), ο Απόστολος Δομτζίδης (καραγκιοζοπαίχτης-εκπαιδευτικός), η Ελένη Εφραιμίδου (ποιήτρια-συγγραφέας) και ο Νικόλαος Σεργκενλίδης (δικηγόρος). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην καπναποθήκη Π, (οδός Καπνεργατών 9) στην Ξάνθη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O Toquel live στην Ξάνθη

Θα παρουσιάσει τον νέο του δίσκο «1111» στο Misirlou την Παρασκευή 5 Απριλίου Ο Toquel παρ…