Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Τα Άβδηρα απέκτησαν τη δική τους Κινηματογραφική Λέσχη

Τα Άβδηρα απέκτησαν τη δική τους Κινηματογραφική Λέσχη

0

Με πρωτοβουλία του δραστήριου Χορευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αβδηριτών

Ο χώρος που γίνονται οι προβολές είναι ο παλιός Αλευρόμυλος των Αβδήρων, χτισμένος στις αρχές του περασμένου αιώνα

 

Τη στιγμή που οι κινηματογράφοι στα αστικά κέντρα προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή, τα Άβδηρα, με πρωτοβουλία του Χορευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αβδηριτών , δημιουργούν τη δική τους κινηματογραφική λέσχη με προβολές κάθε Τετάρτη στις 21:00. Σε συνέχεια της πολύ δραστήριας παρουσίας του Συλλόγου όπως η οργάνωση θεατρικού εργαστηρίου για παιδιά και ενήλικες, ομάδας τραγουδιού, χορευτικού εργαστηρίου, τμήματος εκμάθησης τουρκικών και τμήματος γυμναστικής, έρχεται να προστεθεί η κινηματογραφική λέσχη.
Η ιδέα της δημιουργίας της λέσχης βασίστηκε πάνω στην κοινή πεποίθηση των μελών του Συλλόγου ότι είναι αναγκαίο να συνδεθούν οι κάτοικοι του χωριού μεταξύ τους αλλά και με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και να αποτελέσει την αφορμή ώστε να μοιραστούν κοινές εμπειρίες. Η συζήτηση πάνω σε μία ταινία είναι ένας τρόπος να έρθουν στην επιφάνεια θέματα που φαινομενικά δεν αφορούν άμεσα τους ανθρώπους σε ένα χωριό αλλά συνεκδοχικά μπορεί να υπάρξει η σύνδεση των θεμάτων του χωριού και της ευρύτερης κοινότητας με αυτά που θίγει η ταινία. Αυτός υπήρξε και ο βασικός λόγος που η κινηματογραφική λέσχη λειτουργεί μέσω της συμπερίληψης και όχι δια του αποκλεισμού καθώς ευπρόσδεκτοι είναι όλοι/ες ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου, φυλής και θρησκεύματος.
Το ρεπερτόριο των ταινιών είναι ευρύ καθώς κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει από ένα έργο του Truffaut έως κάποια παραγωγή της Marvel αφού σκοπός είναι η εναλλαγή των θεατών και η προσθήκη νέων. Το μεταμοντέρνο πάντρεμα της pop κουλτούρας με την «υψηλή» τέχνη» δίνει την δυνατότητα στους θεατές να έρθουν σε επαφή με ταινίες που δεν θα είχαν τη δυνατότητα να δουν σε συνδυασμό με blockbuster παραγωγές. Κατανοώντας την κουλτούρα της αντίστασης και ενσωμάτωσης, το σημαντικό είναι το τι εισπράττουν οι θεατές από τον κινηματογράφο και τι κάνουν με τα εμπορεύματα και τις εμπορευματοποιημένες πρακτικές που καταναλώνουν. Πριν την έναρξη της ταινίας, υπάρχει πάντοτε εισαγωγή σχετικά με το θέμα και τον σκηνοθέτη και μετά το πέρας της, συζήτηση πάνω στη προβληματική του εκάστοτε κινηματογραφικού έργου.
Η Λέσχη διέπεται από μία σχετικά οριζόντια οργάνωση, αφού ο καθένας μπορεί να προτείνει ταινία, όλοι βοηθούν στο στήσιμο του χώρου και συμμετέχουν στην καθαριότητα του ώστε η δραστηριότητα να αποτελέσει μια κοινή υπόθεση και όχι το έργο ενός υπεύθυνου. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες δραστηριότητες του Συλλόγου που απευθύνονται σε κοινό που ενδιαφέρεται για τις δραστηριότητες που παρέχονται και υπάρχει εξωστρέφεια μια ή δυο φορές το χρόνο στο ευρύ κοινό, η βάση της κινηματογραφικής λέσχης είναι ακριβώς αυτή η εξωστρεφής διαδικασία.
Ο χώρος που γίνονται οι προβολές είναι ο παλιός Αλευρόμυλος των Αβδήρων, χτισμένος στις αρχές του περασμένου αιώνα που λειτουργεί ως ένα μικρό θεματικό μουσείο για την παραγωγή αλεύρου και ψωμιού. Ο συγκεκριμένος χώρος λειτούργησε προσθετικά δημιουργώντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα ενώ το τοπίο του νυχτερινού ήσυχου χωριού βγαίνοντας από την λέσχη δημιουργεί μια πρωτόγνωρη συναισθηματική ένταση.

Ημέρα και ώρα προβολών: Κάθε Τετάρτη, ώρα 21:00

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…