Στις 30/11 γνωρίζεται με τα ειδικά σχολεία της χώρας και στις 1 και 2 Δεκεμβρίου δίνει ραντεβού με μαθητές των σχολείων της Ξάνθης για γνωριμία και παιχνίδι!
Κ. Ψωμακέλης: «Επιδιώκουμε κάτι διαφορετικό προκειμένου να φέρουμε τους μαθητές πιο κοντά και να συνεισφέρουμε σε περισσότερη επικοινωνία και λιγότερους αποκλεισμούς»
Πρωτότυπες και εξωστρεφείς πρωτοβουλίες αναλαμβάνει για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αναπηρίας (3/12) το ΕΕΕΚ Γενισέας, διοργανώνοντας δράσεις που αφορούν τόσο την επικοινωνία με άλλα ειδικά σχολεία της Ελλάδας, όσο και τη γνωριμία με τους υπόλοιπους μαθητές της Ξάνθης.
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης μας περιέγραψε ο διευθυντής του σχολείου κ. Κλεομένης Ψωμακέλης, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό από την πλευρά του σχολείου, για τον φετινό, ξεχωριστό, εορτασμό.
Σύμφωνα λοιπόν, με το πρόγραμμα οι δράσεις στην πρωτοβουλία που ονομάστηκε «Αυτό που μας ενώνει» είναι δύο.
Γνωριμία με μαθητές σε όλη τη χώρα
Το ΕΕΕΚ Γενισέας εδώ και τρεις εβδομάδες περίπου απηύθυνε κάλεσμα σε ειδικά σχολεία της δευτεροβάθμιας από όλη τη χώρα, προκειμένου να δημιουργήσουν βίντεο γνωριμίας με το σχολείο τους. Αυτά τα βίντεο που θα σταλούν έως 15 Νοεμβρίου θα αποτελέσουν το υλικό για να δημιουργηθεί ένα ενιαίο οπτικοακουστικό υλικό που θα παρουσιαστεί στις 30 Νοεμβρίου, όταν όλα τα σχολεία που θα συμμετέχουν θα συνδεθούν μέσω Webex, για να γνωριστούν και να στείλουν μαζί μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας.
Τα σχολεία βέβαια, είναι πάρα πολλά, 60 μόνο είναι τα ΕΕΕΚ της χώρας, και ήδη αρκετά έχουν δηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής.
Στη δράση θα συμμετέχει και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Κ.Κ.Π.Π. – Α.Μ.Θ.)- παράρτημα Ξάνθης (πρώην Ψυχολογικό)
Αλληλεπίδραση με τους μαθητές των σχολείων της Ξάνθης
Η δεύτερη δράση που συνδιοργανώνεται με το ΚΚΠΠ-ΑΜΘ παράρτημα Ξάνθης, στοχεύει στη γνωριμία των μαθητών με τους μαθητές άλλων σχολείων του νομού.
Έτσι, στις 1 και 2 Δεκεμβρίου (11.00-13.30) στην κεντρική πλατεία οι μαθητές του ΕΕΕΚ και του κέντρου κοινωνικής πρόνοιας θα βρίσκονται εκεί, έχοντας «ραντεβού» με μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων για να παίξουν και να διασκεδάσουν μαζί.
Συγκεκριμένα, θα φιλοξενηθούν οι παρακάτω δράσεις:
Α) Κεραμικής: όπου μαθητές από κοινού θα επιδοθούν σε κατασκευές
Β) Γεωπονίας: όπου οι μαθητές θα προβούν σε ανθοδεσίες συνεργαζόμενοι και ανταλλάσσοντας ιδέες
Γ) Μουσικής: όπου θα συμμετέχουν με μουσική και τραγούδια
Δ) Γυμναστικής: με άφθονα παιχνίδια (πχ μπόουλινγκ) για όλους τους μαθητές
Ε) Μίνι-μαθημάτων στη νοηματική γλώσσα που θα γίνουν με διαδραστικό τρόπο.
Σε όλες τις δράσεις εκπαιδευτικοί από τις δύο δομές θα αναλάβουν το συντονισμό και την καθοδήγηση των μαθητών.
Εξωστρέφεια και επικοινωνία
«Θέλαμε φέτος να κάνουμε κάτι διαφορετικό», εξήγησε στο «Ε» ο κ. Ψωμακέλης, εξηγώντας ότι ο κύριος στόχος είναι η ενίσχυση της επαφής, η γνωριμία και η αλληλεπίδραση. «Όσο περισσότερη είναι η επικοινωνία, τόσο λιγότεροι είναι οι αποκλεισμοί και άρα οι μαθητές αντιλαμβάνονται ότι είναι ισότιμοι», τόνισε ο ίδιος, δίνοντας βαρύτητα στην σωστή οργάνωση των δράσεων, αλλά και την προθυμία για την υλοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών.
Ελένη Διαφωνίδου