Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Προτάσεις «αναζωογόνησης» του ‘Χατζιδάκειου’ από τη διεθνή Σοπράνο, Σόνια Θεοδωρίδου

Προτάσεις «αναζωογόνησης» του ‘Χατζιδάκειου’ από τη διεθνή Σοπράνο, Σόνια Θεοδωρίδου

0

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Ξάνθη το πρωί του Σαββάτου πρότεινε τη μετατροπή του κτιρίου σε «ζωντανό» πολιτιστικό οργανισμό, με έμφαση στην παρουσία παιδιών και εφήβων

Σ. Θεοδωρίδου: «Η ‘Οικία Μάνου Χατζιδάκι’ μπορεί να αποτελέσει ‘’φάρο’’ πολιτισμού και να ‘’αφεθεί’’ στα χέρια της νέας γενιάς!»

Η διεθνής Σοπράνο, Σόνια Θεοδωρίδου επισκέφθηκε το Σάββατο 19/11 τον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι». Ειδικότερα, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης η κα Θεοδωρίδου ήρθε στην πόλη μας με σκοπό να συζητήσει με μουσικοχορευτικούς φορείς προτάσεις αναφορικά με την αξιοποίηση του ‘Χατζιδάκειου’. Με λίγα λόγια, έκανε ένα πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός «ζωντανού» πολιτιστικού οργανισμού τόσο στην Ξάνθη, όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Δυνητικός πυρήνας πολιτισμού το ‘Χατζιδάκειο’

Αρχικά, η κα Θεοδωρίδου, διασαφήνισε: «Εγώ δεν ήρθα εδώ για να σας μάθω κάτι που εσείς δεν ξέρετε. Εδώ γίνονται υπέροχα πράγματα. Όλη η Ελλάδα μιλά για την Ξάνθη. Αυτό το κτίριο θα μπορούσε να γίνει ένας πυρήνας πολιτισμού, κάτι που θεωρώ πως λείπει αυτή την στιγμή. Θέλουμε κάτι που να ανήκει στον κόσμο της Ξάνθης!»

Η αξιοποίηση του κτιρίου στην πρόταση της κας Σ. Θεοδωρίδου

Στη συνέχεια, παρουσίασε την πρότασή της για την αξιοποίηση του κτιρίου. Τόνισε: «Εξέτασα το κτίριο από το υπόγειο προς τα πάνω. Στο υπόγειο ήταν διακαής πόθος και συνάμα πρόταση της ΦΕΞ να στεγαστεί το ραδιόφωνο, το οποίο βέβαια φέρει και συμβολικό χαρακτήρα. Θα μπορούσε, επίσης, να μετατραπεί σε στούντιο ηχογράφησης και μέσα σε αυτό το πλαίσιο να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με αυτό. Ας μη λησμονούμε πως η Φιλαρμονική φιλοξενείται ήδη σε αυτόν τον χώρο. Έπειτα, ανεβαίνοντας προς τα πάνω, σκέφτομαι ο χώρος να αποτελέσει το πιο ‘’δυναμικό’’ κομμάτι, δηλαδή προγράμματα μουσικοκινητικής θα βάλουν τις ρίζες για ένα ‘’φυτώριο’’ μικρών παιδιών».

Ευκαιρίες και για παιδιά με ειδικές ανάγκες

Έπειτα, υπογράμμισε: «Επιπροσθέτως, προκρίνουμε τη διάθεση ενός χώρου προορισμένου για δημιουργικές δράσεις που θα περιλαμβάνουν δράσεις με θέμα τη μουσική, αλλά και συμμετοχή σε κατασκευές. Σε αυτό το σημείο αξιομνημόνευτο είναι πως δίνουμε έμφαση στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, γι’ αυτό θα επιχειρήσουμε να οργανώσουμε τις ανωτέρω δράσεις με γνώμονα και αυτά τα παιδιά. Μία ενδιαφέρουσα ιδέα είναι και η συγκρότηση εργαστηρίων που θα λειτουργούν σαν σεμινάρια. Όλα θα πρέπει να γίνουν βάσει προγράμματος, όχι αόριστα! Δεν θέλουμε ένα άψυχο πράγμα. Δε θα απομακρυνθούν σε καμία περίπτωση οι επαγγελματίες από τη δουλειά τους».

Σ. Θεοδωρίδου: «Να έρθουν νέοι και να κάνουν πράγματα!»

«Ξεδιπλώνοντας» τις σκέψεις της, πρόσθεσε: «Θα μπορούσαν να μετατραπούν οι πίσω χώροι σε ησυχαστήριο, προορισμένοι για εκθέσεις. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στη μουσική και δη στην χορωδία, η οποία είναι μία πνευματική ανάπτυξη, σου επιτρέπει να ‘’αναπνέεις’’, να ‘’δονείσαι’’. Αναντίρρητα, η μουσική κάνει τον άνθρωπο καλύτερο! Θα επιθυμούσα η Μουσική Βιβλιοθήκη να μεταφερθεί στον τελευταίο όροφο υπό τη δικαιοδοσία του Μουσικού Σχολείου. Ο χώρος πρέπει να μείνει σε άξια χέρια, να έρθουν νέοι και να κάνουν πράγματα».

Πρόταση για πανελλήνιο και διεθνή διαγωνισμό για χάρη του Μάνου Χατζιδάκι

Καταληκτικά, η κα Σόνια Θεοδωρίδου εξέφρασε την επιθυμία της να μετατραπεί το ‘Χατζιδάκειο’ σε ’’φάρο’’ πολιτισμού με σκοπό να μείνει στις επόμενες γενιές κάτι συνεχές, δηλαδή ένα κτίριο με διάρκεια στον χωροχρόνο. Συνεπώς, πρότεινε τη θέσπιση ενός πανελλήνιου κι έπειτα διεθνούς διαγωνισμού στην μνήμη του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, Μάνου Χατζιδάκι με έπαθλο ένα βραβείο με σκοπό να δοθεί κάτι στα παιδιά που δεν έχουν…

Συμφωνία για κοινή γραμμή πλεύσης

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κωνσταντίνος Κουρτίδης, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης, Μιχάλης Πουσπουρίκας και εκπρόσωποι της ΦΕΞ, του Λυκείου Ελληνίδων και συλλόγων της πόλης συμφώνησαν να «χαράξουν» μία κοινή γραμμή πλεύσης με σκοπό να δουν τα σχέδια αυτά να πραγματοποιούνται. Επιδοκίμασαν την πρόταση της κας Θεοδωρίδου και έδειξαν ιδιαίτερη προθυμία μέσα από πνεύμα συνεργασίας και κατάλληλο συντονισμό των ενεργειών τους να υλοποιήσουν το γρηγορότερο δυνατό το πρόγραμμα «αναζωογόνησης» τους κτιρίου.

Χαρακτηριστικά, οι κ. Κ.Κουρτίδης και Μ. Πουσπουρίκας δήλωσαν πως είναι πρόθυμοι να σταθούν αρωγοί και να δεχτούν όλες τις ιδέες αξιοποίησης ενός τέτοιου εμβληματικού κτιρίου. «Πρόκειται για ένα ‘’κουκούλι’’ πολιτισμού και ένα ισχυρό brand name συνάμα», σημείωσε ο κ. Πουσπουρίκας. Τέλος, εξέφρασαν την πεποίθηση πως το επόμενο διάστημα μέλλει να είναι πολύ δημιουργικό…

Χρύσα Κιατίπη

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Δύο κείμενα για την ιστορία της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού» του Perry Anderson

Πρόκειται για ένα σημαντικό τεκμήριο στον διάλογο για την ιστορία της ισραηλινό-παλαιστινι…