Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

0

Στο φουλ οι μηχανές από τον Τσιλιγγίρη

Παρακολουθώ και φαντάζομαι και οι αναγνώστες της εφημερίδας τις παρεμβάσεις, επαφές για προωθήσεις θεμάτων του νομού από τον βουλευτή της Ν.Δ. Σπύρο Τσιλιγγίρη.
Θα έλεγα πως έβαλε μπρος τις μηχανές εδώ και λίγο καιρό και μάλιστα στο φουλ.
Ο βουλευτής ενεργοποιήθηκε πλέον έντονα μετά και τις σχετικές αποφάσεις του κόμματος να προωθούνται τα θέματα των πολιτών και ομάδων και τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα από τους υπουργούς και λοιπούς φορείς όταν είναι λογικά και έχουν «σκαλώσει»  στη γραφειοκρατία των υπουργείων.
Γ.Δ.


Συνδικαλιστικό
Ακούστηκε σε Γενική Συνέλευση Συνδικαλιστικού Οργάνου του Δημοσίου.
«Πρώτον η μεγάλη υποστελέχωση που δεν θυμίζει σε τίποτα τα νούμερα του προσωπικού που απασχολούνταν κάποτε και δεύτερον η μικρή τεχνολογική αναβάθμιση».
Δεν έχει τόση σημασία ποια υπηρεσία ήταν. Όλες αν τις ρωτήσει κάποιος, τα ίδια ακριβώς θα πουν.
Προσπερνώ το θέμα της υποστελέχωσης που δεν είναι ίδια με το παρελθόν όπως τονίζουν. Κι αυτό διότι όσοι το υποστηρίζουν είναι πλέον εκτός εποχής, εκτός πραγματικότητας σημερινής,  ηλεκτρονικής.
Τώρα ως προς την ανάγκη της τεχνολογικής αναβάθμισης, αυτό είναι ένα αίτημα που κατατίθεται αρμοδίως από τους προϊσταμένους με τη συνδρομή των συνδικαλιστών.
Γ.Δ.


Οι κλέφτες σιδήρου συνεχίζουν
Η επιδρομή των κλεπτών σιδήρου είναι μια παθογένεια της περιοχής μας.
Οι γνωστοί δράστες που προέρχονται από το χώρο του Δροσερού, βγαίνουν τα βράδια έξω και «μαζεύουν» κλέβοντας οτιδήποτε από σίδηρο, χαλκό και αλουμίνιο που την επόμενη ημέρα θα αποφέρει κάποια ευρώ.
Φαινόμενο συνηθισμένο και επαναλαμβανόμενο. Έτσι λοιπόν, το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, αφού εντόπισαν πού θα χτυπήσουν, αφαίρεσαν για δεύτερη φορά ό,τι μεταλλική σχάρα υπήρχε στην οδό Σταθμού. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν αφαιρέσει μεταλλικά καπάκια.
Οι δράστες γνωστοί, αλλά το κακό συνεχίζεται ασταμάτητο. Λύση όμως υπάρχει;
Γ.Δ.


Πάμε για δύο ομάδες;
Αντί ενότητας που σημαίνει δύναμη, όλα δείχνουν πως θα έχουμε διάσπαση των δυνάμεων στο χώρο του ποδοσφαίρου της Ξάνθης.
Έτσι, από τη μια πλευρά έχουμε την προσπάθεια της ομάδας του Μπάμπη Χατζημεστή που προτείνει τη νέα ομάδα με το όνομα «Γυμναστικός Όμιλος Ξάνθης» και στο σήμα κυριαρχεί το πρόσωπο του Δημόκριτου.
Από την άλλη, η δεύτερη κίνηση ξεκινάει από ομάδα φιλάθλων που επιθυμεί την αναβίωση του ΑΟΞ μέσω του Ερασιτέχνη.
Έτσι, έχουμε δύο προσπάθειες, διχασμό και αντί ενότητας, διάσπαση. Το που θα καταλήξει αυτό άγνωστο αλλά σίγουρα δεν αναγγέλλει θετική εξέλιξη για ένα θέμα που θα έπρεπε να συσπειρώσει τους φιλάθλους κι όχι να τους χωρίσει στα δύο.
Γ.Δ.


Άλλα λόγια, άλλοι λόγοι Ι
Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Χρόνος» του δημοσιογράφου Διονύση Βοργιά, γίνεται αναφορά σε στοιχεία δεκαετίας σχετικά με τις τεκνοθεσίες στην Περιφέρειά μας. Μάλιστα αυτές δεν φθάνουν ούτε τις 200 σε μια δεκαετία. Δηλαδή ούτε 20 άτομα το χρόνο.
Η στήλη έχει ασχοληθεί με το θέμα κατά το παρελθόν λόγω ενημέρωσης από φιλικό άτομο, για το μέγεθος της ταλαιπωρίας, αδιαφορίας για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων υπαλλήλων, οι οποίοι οχυρωμένοι δήθεν στους νόμους, κοροϊδεύουν τους υποψήφιους γονείς και «παίζουν τα παιγνίδια τους» για ιδιοτελείς σκοπούς.
Γ.Δ.


Άλλα λόγια, άλλοι λόγοι ΙΙ
Στην όλη υπόθεση υπάρχουν ευθύνες προς δύο πλευρές. Η μία και σοβαρότερη, αφορά την πολιτεία, το αρμόδιο υπουργείο. Η ελληνική πολιτεία υποκρίνεται διότι υποστηρίζει ότι προωθεί την αποϊδρυματοποίηση, ενώ αυτό διαψεύδεται από τα επίσημα στοιχεία.
Και τι λένε τα στοιχεία; Ότι οι τεκνοθεσίες μειώνονται αλλά τα αιτήματα γονέων αυξάνονται!
Ακριβώς αυτό το σημείο είναι το κρίσιμο..
Γιατί άραγε εμφανίζεται αυτό το φαινόμενο; Γιατί τα αληθινά λόγια είναι σκληρά, η αλήθεια πονάει, δεν τη θέλουν όσοι την κρύβουν για τους δικούς τους λόγους.
Λοιπόν, πέρα από τον σκόπιμο κυκεώνα της γραφειοκρατίας, κι εδώ είναι η ευθύνη της πολιτείας που είπαμε παραπάνω, υπάρχει και η αντίληψη των εργαζομένων πως αν φύγουν τα παιδιά, θα μείνουν χωρίς αντικείμενο και θα χάσουν τη δουλειά τους.
Γ.Δ.


Άλλα λόγια, άλλοι λόγοι ΙΙΙ
Είναι σκληρό αυτό που αναφέρεται παραπάνω. Είναι όμως μια πλευρά της πραγματικότητας. Κι ενώ τα ζευγάρια υποφέρουν, βρίσκονται σε ψυχολογική ένταση, ζουν με αβεβαιότητα αναμένοντας την απόφαση από υπαλλήλους που τάχα μου ενδιαφέρονται για το πού, σε ποια οικογένεια θα πάει το παιδί.
Δικαιολογίες, δικαιολογίες. Μια ματιά να ρίξεις στο ζευγάρι καταλαβαίνεις αμέσως. Όμως όπως είπαμε, καθυστερούν σκόπιμα, αγανακτούν αναμένοντας οι γονείς και τελικά βρίσκουν τη λύση αλλού και μάλιστα σε χρόνο ιδιαίτερα σύντομο και γλιτώνουν το μαρτύριο της σκληρής αναμονής των ανθρώπων του Ιδρύματος που δήθεν ενδιαφέρονται να πάνε τα παιδιά σε οικογένεια. Λόγια σκληρά, αλλά αληθινά.
Αν το υπουργείο κάνει τα «στραβά μάτια» τότε έχει αυτό τις ευθύνες. Πάντως είναι γνωστό σε όλους πως το Ίδρυμα δεν προσφέρει λύση.
Το γιατί, το είπαμε παραπάνω.
Γ.Δ.


Παράξενη πυρκαγιά
Παρακολουθούμε μέρες τώρα και συγκεκριμένα από 22 Οκτωβρίου την φωτιά στο Παπίκιο όρος του νομού Ροδόπης. Κατ’ αρχάς ήταν ξαφνικό και τελείως παράλογο, να περιμένει κανείς φωτιά τέτοια εποχή σε ορεινό μέρος και αυτή να διαρκεί τόσες μέρες χωρίς να μπορούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να την σβήσουν.
Μάλιστα χαρακτηρίστηκε η πιο παράξενη πυρκαγιά, η οποία βέβαια συνεχίζει να προβληματίζει πως ξεκίνησε.
Η φωτιά έκαψε 11.500 στρέμματα δασικής έκτασης και το άσχημο είναι πως «μπήκε» σε βουλγάρικη δασική έκταση. Τελικά, μάλλον μια βροχή θα τη σβήσει.
Γ.Δ.


Ένα καλάθι δε σώζει την κατάσταση, αλλά βοηθάει
Γεγονός είναι πως η πρεμιέρα του μέτρου του «καλαθιού του νοικοκυριού», συνδέθηκε με έναν επικοινωνιακό πόλεμο, με την κυβέρνηση από τη μία να υπερβάλει για την αποτελεσματικότητα του μέτρου και την αντιπολίτευση να απαξιώνει την προσπάθεια. Το μέτρο βέβαια θα κριθεί στην πράξη κάθε μέρα και κάθε εβδομάδα από τους ίδιους τους καταναλωτές αλλά είναι βέβαιο ότι δεν θα λύσει το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας και του πληθωρισμού που είναι παγκόσμιο και διαχέεται σε όλα τα καταναλωτικά είδη και υπηρεσίες. Αλλά δεν είναι και το μοναδικό.
Ο στόχος του είναι να ανακουφίσει κάπως τους  πιο ευάλωτους πολίτες, να μπορούν να προμηθεύονται τα πιο βασικά προϊόντα σε λογικές τιμές. Και τις πρώτες μέρες όντως ανταποκρίθηκαν και αγόρασαν μαζικά τα σχετικά προϊόντα. Ωστόσο για να πετύχει σε βάθος χρόνου χρειάζονται εντατικοί έλεγχοι, πρόστιμα για αισχροκέρδεια και διαρκής παρακολούθηση των επιπτώσεων στο λιανικό εμπόριο και στην πορεία των τιμών των υπόλοιπων προϊόντων.
Δεν είναι πανάκεια, είναι μέτρο ανακούφισης των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία που πλήττουν την τσέπη μας και δεν χρειάζονται ούτε θριαμβολογίες αλλά ούτε κι αναθέματα.
υμίζουμε διάφορες καινοτομίες που είχαν εφευρεθεί την περίοδο του λοκντάουν, όπως το take away και το click in shop, που επίσης χλευάστηκαν στην αρχή, αλλά έδωσαν κάποια διέξοδο όταν ήταν κλειστά τα καταστήματα. Και μπορεί να μην έσωσαν την κατάσταση, αλλά σε συνδυασμό με άλλα μέτρα στήριξης, ανακούφισαν τους πολίτες και κράτησαν όρθιους τους επαγγελματίες…


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …