Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

0

Η προτεραιοποίηση στις κοινωνικές δομές

 

Το ζήτημα της εποπτείας των κοινωνικών δομών, των οποίων η διαχείριση βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών και ΜΚΟ έρχεται στην επιφάνεια αιφνιδιαστικά (;) μέσω των αποκαλύψεων στην Κιβωτό του Κόσμου.

Για άλλη μια φορά έρχεται το ερώτημα: Γιατί η Πολιτεία δεν ήξερε; Αν ήξερε και δε μιλούσε για τους πιο κακόβουλους, έχει ευθύνη. Αν πάλι δεν ήξερε, η ευθύνη υπάρχει.

Διαχρονικά, οι κυβερνήσεις μιλούν για το ζήτημα της ιδρυματοποίησης, όμως πόσα τελικά έχουν γίνει, ώστε στην πραγματικότητα να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο (με ευελιξία, αλλά και ουσιαστική κοινωνική και ψυχολογική εποπτεία και υποστήριξη) ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να μεγαλώσουν μέσα σε δομές οικογενειών, μέσω τεκνοθεσίας ή αναδοχής;

Πόσο έχουν υποστηριχτεί οι ίδιες οι κοινωνικές δομές, ώστε να αναλάβουν, να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν αυτό το ρόλο; Να αλλάξουν την υφιστάμενη κουλτούρα και να βοηθήσουν παιδιά και οικογένειες να έρθουν κοντά, μακριά από ιδρύματα και κοινωνικές δομές.

Οι κοινωνικές ανάγκες πληθαίνουν. Παιδιά μένουν σε ιδρύματα λόγω αδυναμίας οικογενειών να τα συντηρήσουν, άνθρωποι Τρίτης Ηλικίας ζουν μόνοι και αβοήθητοι, σε πόλεις και μακρινά χωριά, όμως το πλαίσιο λειτουργίας του κοινωνικού κράτους αδυνατεί να δει τις αλλαγές που ήρθαν και όσες έρχονται. Δεν είναι μόνο θέμα παροχών και επιδομάτων. Η εικόνα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Ε.Δ.


Ουδείς άτρωτος από τον COVID

Θα μου επιτραπεί εκ μέρους των αρνητών αναγνωστών μια προσωπική αναφορά στο θέμα του COVID.  Με προσπάθειες, φροντίδα και υπακοή σ’ ό,τι οι ειδικοί καθόριζαν για την προστασία μας και τηρώντας τον εμβολιαστικό προγραμματισμό, πέρασα τον κορωνοϊό χωρίς κανένα πρόβλημα. Μάλιστα το απέδιδα στην πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας και δεν το κρύβω ένιωθα κάποια ικανοποίηση.

Όμως από την Τρίτη 22 Νοεμβρίου βρίσκομαι σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω επίδρασης στον οργανισμό του νέου στελέχους κορωνοϊού. Συμπέρασμα λοιπόν προς όσους αντιμετωπίζουν χαλαρά τον ιό. Τονίζω πως χρειάζεται προσοχή γιατί δεν ξεμπερδέψαμε οριστικά με την ιστορία του COVID που έστειλε στο θάνατο δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας.

Γ.Δ.


 

Ο ρόλος των ακροδεξιών

Οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές εκτός των διαφόρων παραμέτρων στο θέμα της διεξαγωγής τους λόγω της απλής αναλογικής, κρύβουν έναν κίνδυνο για τα μεγάλα κόμματα και κυρίως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Για τη ΝΔ ο κίνδυνος προέρχεται από τις διάφορες ακροδεξιές κινήσεις που συσπειρώνονται για να κερδίσουν κάποιο ευπρόσωπο ποσοστό. Όμως ενώ η φιλοδοξία είναι θεμιτή, πρακτικό αποτέλεσμα δεν θα έχει διότι το όριο του 3% σε πανελλαδικό επίπεδο δύσκολα έως απίθανο να φτάσουν. Αν εξαιρέσει κανείς την Ελληνική Λύση, καμία άλλη προσπάθεια δεν μπορεί να κερδίσει για να μπει στη βουλή.

Η όλη προσπάθεια τελικά κάνει κακό στη ΝΔ που της στερεί δικές της ψήφους που κατά το παρελθόν ήταν μαζί της.

Γ.Δ.


 

Το ίδιο και στην άλλη πλευρά

Αναλογικά το ίδιο συμβαίνει και με τις κινήσεις του ακροαριστερού χώρου.  Διάφορες κινήσεις κάποιων συλλογικοτήτων, φιλοδοξούν να εκτεθούν στις εκλογές.

Φυσικά και δω, παρά την απλή αναλογική απαιτείται το να πιάσει το 3% κάθε ψηφοδέλτιο. Κι επειδή είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι και η συνεννόηση δύσκολη, το αποτέλεσμα καθίσταται αδύνατο εκ προοιμίου. Όμως συνεχίζουν, αγωνίζονται, φτιάχνουν ψηφοδέλτια και βέβαια δίνουν νέο ραντεβού για την επόμενη φορά.

Γ.Δ.


 

«Κλείδωσε»  η υποψηφιότητα του Γιώργου Πετρίδη

Πληροφορίες από την Κομοτηνή αλλά και Αθήνα, αναφέρουν πως το όνομα του Γιώργου Πετρίδη, πρώην δημάρχου Κομοτηνής, θα είναι αυτό που θα ηγηθεί της Δημοκρατικής Παράταξης στο σύνολό της.

Έτσι, ο έμπειρος και καταξιωμένος ως δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης, κάνει ένα βήμα προς τα μπρος. Θα διεκδικήσει την Περιφέρειά μας έχοντας πολλές ελπίδες εκλογής κι αυτό διότι στις προθέσεις του είναι να φτιάξει ένα συνδυασμό που θα εκφράζει το σύνολο των Κεντρώων, Κεντροαριστερών και άλλων δυνάμεων που στόχο θα έχουν να βγάλουν την περιφέρεια από την υπανάπτυξη και την τελευταία θέση που είναι σήμερα.

Γ.Δ.

 


 

 

Είναι απαράδεκτο

Κατά την ταπεινή μου άποψη, το να χαϊδεύεις ως κράτος, ως κυβέρνηση τα κατώτερα ένστικτα μιας μερίδας του λαού με λαϊκίστικες κορώνες, είναι απαράδεκτο. Επίσης απαράδεκτο είναι να τον κάνεις να πιστέψει πως αυτός, ως μέλος του λαού, έχει δικαιώματα μόνον και υποχρέωση καμία. Γι’ αυτό τονίζω πως είναι λάθος να βαυκαλίζεις με ψεύτικες υποσχέσεις τον απλό άνθρωπο.

Όντας εύπιστος και σε θέση χρέους, γίνεται εύκολο θύμα του κάθε απατεώνα. Εξάλλου δεν είναι μακρινή η ιστορία με τον απατεώνα Σώρρα που πούλησε ψεύτικες ελπίδες σε χιλιάδες ανθρώπους που τον πίστεψαν ότι με το κεφάλαιο των 600 δισ. δολάρια θα πλήρωνε όλα τα χρέη των αφελών.

Η ανάγκη, η αφέλεια και η ευπιστία του απελπισμένου τον κάνει εύκολο θύμα από το κάθε απατεώνα. Τα παραδείγματα πολλά στη ζωή ακόμη και στην πρόσφατη πολιτική.

Γ.Δ.


 

Εμπόδιο στην υιοθεσία παιδιών

Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης θα θυμούνται πως 2-3 φορές έχω ασχοληθεί με το θέμα των ιδρυμάτων που φιλοξενούν μικρά παιδιά και που οι εργαζόμενοι ουσιαστικά σαμποτάρουν την παραχώρησή τους σε ζευγάρια. Διαβάστε παρακαλώ τι ακριβώς είπε η κυρία Μιχαηλίδου.

Σε συνέντευξή της η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου επιβεβαίωσε κάτι πολύ σοβαρό για την Κιβωτό του Κόσμου, κάτι που κυκλοφόρησε ως δημοσιογραφική πληροφορία. Συγκεκριμένα, επιβεβαίωσε ότι το ίδρυμα εμπόδιζε την υιοθεσία παιδιών, με τη μέθοδο να δηλώνει το υποψήφιο προς υιοθεσία παιδί ως δήθεν ευρισκόμενο σε διαδικασία επανένωσης με τη βιολογική του οικογένεια, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να μην υπήρχε για χρόνια ολόκληρα καμία επαφή του παιδιού με την οικογένειά του. Ανέφερε μάλιστα μία περίπτωση η κ.Μιχαηλίδου, στην οποία αυτό συνέβαινε επί εξαετία.

Γ.Δ.


 

Η αλήθεια είναι αλλού

Είχα φθάσει να καταγγείλω την απαράδεκτη τακτική των ιδρυμάτων αυτών, ΟΛΩΝ, διότι είχα τη μαρτυρία αγαπητού φίλου ο οποίος έφτυσε αίμα μέχρι να πάρει ένα βρέφος και πλήρωσε ουκ ολίγα, βέβαια σε χιλιάρικα δραχμών τότε. Ακόμη είχα γράψει και το πιστεύω, την ανθρωπιστική ενέργεια όσων μεσολαβούν (γιατροί, δικηγόροι) στο ν’ αποκτήσει ένα βρέφος ένα άτεκνο ζευγάρι.

Εγράφη πρόσφατα από τον Στέφανο Κασιμάτη (Πανδώρα) στα ΝΕΑ και με το οποίο συμφωνώ εδώ και πάρα πολλά χρόνια: «Προσωπικά, κάθε φορά που διαβάζω ή ακούω για πώληση βρέφους, η οποία τελικά ματαιώθηκε χάρη στην επέμβαση της Αστυνομίας, ομολογώ ότι θλίβομαι. Θλίβομαι για το μωρό, για την ευκαιρία που είχε και έχασε. Την ευκαιρία να μεγαλώσει σε μια οικογένεια που το ήθελαν. Έστω και αν το αγόρασαν από μια μάνα που δεν το ήθελε. Αντιλαμβάνομαι ότι τα αισθήματά μου εν προκειμένω δεν συνάδουν με το νόμο, αλλά τι να κάνω; Αυτά είναι και άλλα δεν έχω…»

Γ.Δ.

 


 

 

Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ξάνθης και η κριτική της αντιπολίτευσης

Στα 28 εκ. ευρώ περίπου (27,6 εκ. ευρώ) ανέρχεται το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ξάνθης, δηλαδή κάτι λιγότερο από το τριπλάσιο (9,9 εκ. ευρώ) πρόγραμμα του δήμου Αβδήρων.  Αντικειμενικά κρίνοντας και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις γνωστές δυσκολίες στην διαδικασία στην ωρίμαση μελετών, τις καθυστερήσεις από τους άγονους διαγωνισμούς ή από τις ενστάσεις, τις μηδενικές εκπτώσεις στους διαγωνισμούς λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στα δομικά υλικά και στο σίδηρο, την ενεργειακή κρίση που διαδέχεται μια υγειονομική κρίση με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ζωή, το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ξάνθης κινείται σε καλούς ρυθμούς. Βέβαια η αντιπολίτευση έχει απολύτως μηδενιστική άποψη καταλογίζοντας ανικανότητα στην δημοτική αρχή αλλά και ευθύνες για οπισθοδρόμηση του δήμου. Να θυμίσουμε την γνωστή ρήση ότι «όποιος είναι έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρει», όπως ότι θα πρέπει η κριτική να έχει ρεαλιστική βάση και να μην γίνεται απλά για να δημιουργεί εντυπώσεις. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ο Δήμαρχος κ. Τσέπελης στον δημοτικό σύμβουλο κ. Ανταμπούφη που τοy ασκούσε κριτική για τις μηδενικές εκπτώσεις. Του είπε ότι ο ίδιος είναι δημόσιος υπάλληλος και δεν έχει άμεση επαφή με την οικονομική πραγματικότητα που βιώνει ο ιδιωτικός τομέας και η επιχειρηματικότητα όμως ως δημοτικός σύμβουλος θα έπρεπε να είναι ενημερωμένος τι συμβαίνει γύρω του.

Έχει άδικο;

Μ.Ξ.


Το ατύχημα στην Παλιά Πόλης

Το εργατικό ατύχημα με θύμα μια εργαζόμενη σε καφέ της οδού Ορφέως στην Παλιά Πόλη μεταφέρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο όπου αναπτύχθηκε ο προβληματισμός για την ευθύνη του δήμου στην υφιστάμενη κατάσταση με τα τραπεζοκαθίσματα. Ειπώθηκε ότι ο δήμος θέλει να ευνοήσει την επιχειρηματικότητα αλλά όχι με κίνδυνο της ζωής των εργαζομένων αλλά και των θαμώνων. Γι’ αυτό και όπως ειπώθηκε από τον κ. Ζερενίδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε περιπτώσεις παράνομης ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.  Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και ας ελπίσουμε ότι θα επιλυθεί με την εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης που θα θέσει σε εφαρμογή και την κανονιστική για την παλιά πόλη που προβλέπει πεζοδρόμηση και κυκλοφορία μόνο των μονίμων κατοίκων και κάποιες ώρες οχημάτων για φορτοεκφορτώσεις προϊόντων. Επίσης ειπώθηκε ότι στον έλεγχο θα συμβάλει και η δημοτική αστυνομία που θα επανασυσταθεί.

Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…