Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

0

Λίγα λόγια Ι
Την Τετάρτη το βράδυ, στο φιλόξενο χώρο του Ιδρύματος, με πρωτοβουλία των φίλων του Ιδρύματος, τιμήθηκε ο Θανάσης Μουσόπουλος για τη  συμπλήρωση 50 χρόνων στα γράμματα της περιοχής.
Φίλοι του Θ.Μουσόπουλου συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν αφενός τις ευχές τους για να συνεχίσει το σπουδαίο έργο του, αλλά και να τον συγχαρούν για την πολύχρονη πνευματική και δημιουργική παρουσία του.
Ήταν μια «ζεστή» βραδιά, μια συναισθηματική μεν, αλλά ειλικρινής και ανθρώπινη.
Όσοι μίλησαν, όσοι τοποθετήθηκαν είπαν την αλήθεια.
Διότι και ο Θ.Μ. ήταν και συνεχίζει να είναι ένας αληθινός και αγαπημένος άνθρωπος πάνω απ’ όλα και μέγιστος δημιουργός και υπηρέτης του Πολιτισμού στην Ξάνθη αλλά και της Θράκης.
Γ.Δ.


Λίγα Λόγια ΙΙ
Είχε ανάγκη ο Θ.Μ. από τους επαίνους για το πολυσχιδές έργο του; Όχι βέβαια.
Γενιές Ξανθιωτών το γνωρίζουν και το αναγνωρίζουν. Ένα έργο που είναι τρισιπόστατο.
Από τον εξαιρετικό φιλόλογο, τον συγγραφέα, τον ποιητή.
Και τα τρία πνευματικά του παιδιά, τα υπηρέτησε με αγάπη, πάθος και ειλικρίνεια.
Ο Θ.Μ. υπήρξε ένας απλός, προσηνής, δημιουργικός Δάσκαλος. Καταδεκτικός, έτοιμος να προσφέρει σε όποιον το ζητούσε.
Υπήρξε ανιδιοτελής, ακούραστος να πάει όπου τον καλούσαν για να τον ακούσουν, να μεταφέρει την εμπειρία και τις γνώσεις του ακόμη και σ’ ένα χωριό.
Γιατί πίστευε στον Πολιτισμό, υπηρετούσε την πνευματική δημιουργία απλά, ταπεινά, ποτέ υπεροπτικά.
Γ.Δ.


Λίγα Λόγια ΙΙΙ
Θέτω όμως ένα ερώτημα. Το θέτω σε μας τους Ξανθιώτες αλλά και τους Θρακιώτες, διότι ο Θ.Μ. είναι ένας Θρακιώτης της Ξάνθης. Είναι το όλον κι όχι το μέρος.
Γι’ αυτό εξάλλου είναι γνωστός και πέραν των ορίων του νομού.
Το ερώτημά μου είναι απλό, είναι όμως καίριο και σημαντικό: «Τι είναι για μας τους Ξανθιώτες ο Θ.Μουσόπουλος;»
Είναι, ναι, συμφωνούμε όλοι, μια εξέχουσα πνευματική προσωπικότητα των τελευταίων 50 χρόνων. Δηλαδή, ένα πνευματικό κεφάλαιο σημαντικό, με αναγνώριση και αποδοχή, έργο πλούσιο και ποικίλο.
Εμείς όμως αυτόν τον άνθρωπο τον αξιοποιήσαμε; Αξιοποιήσαμε όπως έπρεπε τις γνώσεις, τη δημιουργικότητά του, τις ιδέες του στον Πολιτισμό;
Απαντώ επειδή το γνωρίζω, με ένα Όχι!
Γ.Δ.


Λίγα Λόγια IV
Άρα ο προβληματισμός υπάρχει. Αφήσαμε ως νομός, ως Θράκη, το κεφάλαιο Θανάσης Μουσόπουλος αναξιοποίητο, ανεκμετάλλευτο. Δεν ζήτησε ο ίδιος λόγω χαρακτήρος θέσεις και αξιώματα. Έπρεπε εμείς να το κάνουμε, να το προτείνουμε, να το επιδιώξουμε. Και έπρεπε να συμβεί αυτό πριν χρόνια. Κι αυτό διότι ο Θ.Μ. υπηρέτησε και πρόσφερε τα μέγιστα από διάφορες θέσεις και αξιώματα τον Πολιτισμό.
Για πάρα πολλούς ο Θ.Μ. ήταν ένας άξιος συνεχιστής, ένας φάρος και οδηγητής του Πολιτισμού στην Ξάνθη. Με πολύχρονο έργο κυρίως στη ΦΕΞ.
Προσωπικά τον θαύμαζα και τον θαυμάζω, τον αγαπώ, είναι φίλος αγαπημένος, είναι ανιδιοτελής και ποτέ θυμωμένος.
Στην πορεία των 50 χρόνων, στηρίχτηκε από την αγαπητή επίσης Δήμητρα, μοναδική συμπαραστάτης ως σύζυγος, μητέρα και σύντροφος.
Δεν το κρύβω ότι ο Θανάσης, η Δήμητρα είναι φίλοι αγαπητοί. Τους τιμώ, τους αγαπώ, με τιμούν με τη φιλία τους. Τα λόγια που έγιναν γραφή είναι αληθινά κι αυθόρμητα. Δεν ειπώθηκαν στην εκδήλωση στο ίδρυμα. Τα κατέθεσα στο χαρτί για να μείνουν παντοτινά.
Είχα κι άλλα να καταθέσω αλλά μάλλον θα τα πω στα 60χρονα της πνευματικής ζωής του αγαπημένου φίλου Θανάση.
Γ.Δ.


Το μπόνους του 15% και η Σταυρούπολη
Σε αστοχία, αβλεψία ή κάποιου είδους σκοπιμότητα οφείλεται το γεγονός ότι ενώ ο νομός είναι ο μισός ορεινός και οι οικισμοί του είναι κάτω των 2000 κατοίκων εντούτοις μόνο σε δύο κοινότητες του δήμου Μύκης, οι νέοι κάτω των 39 ετών από τις κοινότητες Σατρών και Θερμών, μπορούν να πάρουν το έξτρα μπόνους των 15% από το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους; Είναι ένα ερώτημα στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει η πρόεδρος τη Διακομματικής επιτροπής κα Ντόρα Μπακογιάννη  και της τέθηκε από τον βουλευτή ΝΔ Ξάνθης κ. Σπύρο Τσιλιγγίρη. Και ορθώς γιατί δεν μπορεί να συγκαταλέγεται  η κοινότητα Καβάλας και ο δήμος Νέστου στις περιοχές με το έξτρα μπόνους και να μην είναι η Σταυρούπολη αλλά και άλλοι οικισμοί του δήμου Ξάνθης και Μύκης που είναι ορεινοί. Απαιτείται άμεσα διόρθωση γιατί δεν μπορεί να λέμε ότι  θέλουμε να κρατήσουμε τους νέους στα χωριά μας και να μην τους δίνουμε κίνητρα που τα δικαιούνται.
Μ.Ξ.


Οδηγίες προς πολιτευομένους
Όσοι πολιτεύονται ή σκοπεύουν να πολιτευτούν είτε στην τοπική αυτοδιοίκησή είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα. Να ενημερωθούν και να έχουν γνώστη των θεμάτων που θα κληθούν να διαχειριστούν, να γνωρίζουν το background και τα νέα δεδομένα που τα επηρεάζουν. Δεν μπορεί να αγνοούν βασικά πράγματα της τρέχουσας επικαιρότητας και να βγαίνουν με ανακοινώνεις έωλες που δείχνουν την άγνοια και την ανεπάρκεια τους και τους εκθέτουν. Πέρασαν οι καιροί  που οι  αντιπαραθέσεις γινόταν με πυροτεχνήματα. Ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο, θέλει επιχειρήματα και σωστό πολιτικό διάλογο με κανόνες και πολιτικό πολιτισμό.
Μ.Ξ.


Ομάδα Πλέτενο
Έχουμε αναφερθεί αναλυτικά πριν λίγους μήνες για την τοπική ομάδα με το παράξενο όνομα Πλέτενο.
Πρόκειται για Πομάκικης καταγωγής λέξη που σημαίνει «Πλέξιμο», κι αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι οι γυναίκες δημιουργούν όμορφα πράγματα με τις βελόνες πλεξίματος.
Αυτή λοιπόν η ομάδα, που έχει μια ιστορία χρόνων, θα ταξιδέψει στην Αθήνα. Θα φιλοξενηθούν τα έργα των γυναικών στο χώρο Τέχνης Medley από 19 Νοεμβρίου μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.
Θα παρουσιαστούν χειροτεχνικά έργα των γυναικών, δαντέλες, πλεκτά και υφαντά, μεταξωτές μαντήλες, μαρμελάδες από καρπούς των βουνών και άλλα πολλά, όμορφα και πρωτότυπα.
-Ευχή από καρδιάς για επιτυχία!
Γ.Δ.


Δεν εξυπηρετεί το αεροδρόμιο Χρυσούπολης
Είμαστε εν μέρει τυχεροί οι Ξανθιώτες γιατί δίπλα μας έχουμε σε κοντινή απόσταση τρία αεροδρόμια. Το αεροδρόμιο Χρυσούπολης το πρώτο, δεύτερο της Αλεξανδρούπολης και φυσικά της Θεσσαλονίκης το τρίτο.
Από τα δύο πρώτα εξυπηρετούνται περισσότερο οι συμπολίτες για εσωτερικές πτήσεις, κυρίως προς Αθήνα.
Υπάρχει όμως μια διαφοροποίηση τελευταία. Οι μετακινούμενοι προτιμούν το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης αντί αυτό της Χρυσούπολης για δύο βασικούς λόγους.
Πρώτον γιατί έχει περισσότερα δρομολόγια που εξυπηρετούν και δεύτερο είναι οικονομικότερες οι τιμές, σε αντίθεση με της Χρυσούπολης που έχει ένα δρομολόγιο που δεν εξυπηρετεί η ώρα του και το κόστος του είναι υψηλότερο. Το γιατί αυτή η υποβάθμιση της Χρυσούπολης, άγνωστες οι βουλές της αεροπορικής εταιρείας.
Γ.Δ.


Επιβεβαίωση επιλογής επισκεπτών
Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης θα γνωρίζουν πως έχουμε γράψει και έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι για την πόλη της Ξάνθης, μία από τις σημαντικές επιλογές των επισκεπτών του νομού μας είναι ως πρώτη επιλογή η Παλιά Πόλη.
Πρόσφατα λοιπόν ταξίδεψε στη Θράκη το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Νομού Λάρισας.
Οι ταξιδευτές αυτοί λοιπόν για την Ξάνθη επιλέξαν να επισκεφθούν στο νομό μας την Παλιά Πόλη, τη Μύκη και τη Σμίνθη καθώς και τη Λίμνη Βιστονίδα με τον Άγιο Νικόλαο όπου και φωτογραφήθηκαν. Ανάλογες επισκέψεις έκαναν και σε Ροδόπη και Έβρο.
Προφανώς υπάρχουν κι άλλα πολλά σημεία για επίσκεψη στην πόλη και νομό. Μένω στην επιλογή της Παλιάς Πόλης για να αντιληφθούμε όλοι τι έχουμε σα διαμάντι πολύτιμο που πρέπει να διαφυλάξουμε, προστατεύσουμε και αναδείξουμε.
Όσοι έχουν νου και κρίση, ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τον θησαυρό που λέγεται Παραδοσιακός Οικισμός – Παλιά Πόλη.
Γ.Δ.


Αξιοποίηση εγκαταλειμμένων κτιρίων
Συνεχίζω στο θέμα του Παραδοσιακού Οικισμού – Παλιά Πόλη με το να κάνω γνωστή μια μεγάλη και μοναδική ευκαιρία για την αξιοποίηση των κτιρίων που υπάρχουν.
Σε όλη την Ελλάδα, τα επικίνδυνα με κατάρρευση κτίρια όπως και τα εγκαταλειμμένα, αξιοποιούνται. Η ευκαιρία είναι μοναδική τόσο για τους ιδιώτες να σώσουν τα κτίριά τους, όσο και τους δήμους οι οποίοι για διάστημα 50 χρόνων αφού τα συντηρήσουν μπορούν να τα διαχειριστούν.
Μάλιστα, δημιουργείται μητρώο εγκαταλειμμένων κτιρίων σε κάθε δήμο.
Πρόκειται για ευκαιρία για το δήμο μας να προλάβει και να αξιοποιήσει κτίρια που κινδυνεύουν με κατάρρευση όπως της Αλτουνιάν.
-Δήμαρχε Μανώλη Τσέπελη, ευκαιρία.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …