Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Παρέμβαση Β. Παπαδόπουλου-Μ. Σπανίδη: «Ποιοι αγάπησαν την ‘Αγάπη’;»

Παρέμβαση Β. Παπαδόπουλου-Μ. Σπανίδη: «Ποιοι αγάπησαν την ‘Αγάπη’;»

0

Μηνύματα και κριτική για την πορεία της παράταξης «Αγάπη για την Ξάνθη μας», την στάση του πρώην επικεφαλής και το μέλλον όσων δημιούργησαν την παράταξη

Οι δύο πρώην δημοτικοί σύμβουλοι επιλέγουν να τοποθετηθούν για την κίνηση των «4», την παραίτηση Παπαχρόνη και την στάση του νέου επικεφαλής Δ. Γεωργιάδη, καθώς και τη δική τους ευθύνη

Με μία αιφνιδιαστική κίνηση, οι παραιτηθέντες (σε διαφορετικούς χρόνους) δημοτικοί σύμβουλοι που είχαν εκλεγεί με την παράταξη «Αγάπη για την Ξάνθη μας», Βασίλης Παπαδόπουλος και Μιχάλης Σπανίδης τοποθετούνται δημόσια για τις εξελίξεις στην παράταξη «Αγάπη για την Ξάνθη μας» και όσα προηγήθηκαν.

Θυμίζουμε ότι ο Βασίλης Παπαδόπουλος παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου με σκληρή κριτική απέναντι στη δημοτική αρχή για «μη-παραγωγή πολιτικής σκέψης και μη-παραγωγή έργων που βελτιώνουν την καθημερινότητα του Δημότη», ενώ είχε στηρίξει αργότερα την απόφαση Παπαχρόνη για συμμετοχή στην κίνηση των «4» της αντιπολίτευσης. Ο Μιχάλης Σπανίδης υπέβαλε την παραίτησή του ένα χρόνο αργότερα (Μάρτιος 2022) αφήνοντας αιχμές ενασχόλησης με «παραποτάμιους μπουφέδες» από τις θεσμικές εξουσίες του τόπου. Βέβαια, ο ίδιος συνυπέγραψε την επιστολή των πέντε δημοτικών συμβούλων της παράταξης (με Γεωργιάδη, Διαφωνίδη, Τσακιρίδη, Σταματιάδη) τον Ιούλιο του 2021, με την οποία κρατούσαν σαφείς αποστάσεις από την απόφαση Παπαχρόνη για την εκλογική συνεργασία των «4), τονίζοντας ότι έπρεπε να προηγηθούν συγκεκριμένες δημοκρατικές διαδικασίες και ότι σε κάθε περίπτωση δεν του εκπροσωπεί ad hoc, η όποια ενέργεια από την πλευρά της αντιπολιτευτικής διαδικασίας.

Βασίλης Παπαδόπουλος και Μιχάλης Σπανίδης, με τη δημόσια τοποθέτησή τους, αναγνωρίζοντας τη δική τους ευθύνη, ως προσώπων που εμπιστεύτηκαν συμπολίτες που τους ανέδειξαν σε εκλόγιμη θέση, αφήνουν σαφή, αν και με πολλές μεταφράσεις, μηνύματα, για τη στάση των μελών της παράταξης «Αγάπη για την Ξάνθη μας», σχολιάζοντας τόσο τους λόγους αποχώρησης του Γιάννη Παπαχρόνη, όσο και τη στάση που υιοθέτησε, αναλαμβάνοντας τη θέση του επικεφαλής ο Δημοσθένης Γεωργιάδης. Ακόμη, ψέγουν την εξέλιξη της αντιπολιτευτικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι παρότι υπήρχε η αρχική πρόθεση για εξέταση «εν ευθέτω χρόνω και από μηδενική βάση» δεν δρομολογήθηκε κάποια περαιτέρω διεργασία, συνεννόηση ή μετεξέλιξη. Εκφράζουν αναμφίβολα απογοήτευση για τις εξελίξεις στην παράταξη με την οποία εκλέχθηκαν, τονίζοντας ότι ο λόγος που επέλεξαν τη δημόσια τοποθέτηση είναι ότι «στον ορίζοντα διαγράφεται ένα στρατηγικό αδιέξοδο», όπως λένε και οι ίδιοι «στο ραντεβού μας με την Ιστορία δώσαμε και δίνουμε παρόν».

Η κοινή ανακοίνωση Παπαδόπουλου-Σπανίδη

Ο ιδρυτής και επικεφαλής της παράταξης «Αγάπη για την Ξάνθη μας», με δική του αποκλειστικά πρωτοβουλία, προσχώρησε στη δημιουργία της αρχικά λεγόμενης «κίνησης των τεσσάρων». Επί δεκατέσσερις μήνες εισέπραττε μεν σκληρή ενδοπαραταξιακή κριτική για την κίνησή του, απολάμβανε δε μιας ιδιάζουσας ασυλίας, αναντίστοιχης με τα αρνητικά συναισθήματα που η πρωτοβουλία του φερόταν ότι προκάλεσε.

Παρά την αόριστη αρχική τοποθέτηση ότι το θέμα μίας ενδεχόμενης συνεργασίας θα εξετασθεί εν ευθέτω χρόνω και από μηδενική βάση, ουδεμία πρωτοβουλία προσέγγισης ή ανταπόκριση σε προσκλήσεις διαλόγου υπήρξε ποτέ. Τουναντίον, η αύρα συμμετοχής σε «ανώδυνες» θέσεις ολοένα και τόκιζε στο Χρηματιστήριο Αξιών της Διοίκησης. Ως εκ τούτου, παγιώθηκε μία ιδιόμορφη κατάσταση μίας παράταξης της οποίας ο αρχηγός, παρότι αναγνωριζόταν de jure ως ο μόνος που θα μπορούσε να φέρει το βάρος της απόφασης σχετικά με το μέλλον της παράταξης, αφού δεν διεγράφη ή δεν αντικαταστάθηκε, ταυτόχρονα ευνουχίστηκε de facto από τη στάση και τις κινήσεις των υπολοίπων δημοτικών συμβούλων.

Η ηρωική (;) έξοδός του από την «κίνηση των τεσσάρων», συνδυαζόμενη με την παραίτησή του από τη θέση του δημοτικού συμβούλου, όχι μόνο δεν έδωσε λύση στην παράταξη, αλλά περιέπλεξε περαιτέρω τα πράγματα.

Σε συνέντευξή του σε τοπικό μέσο, ο διάδοχος επικεφαλής παρουσιάζει τη θέση του περίπου ως «υπηρεσιακή», αφήνοντας τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στον ιδρυτή με χρονικό ορίζοντα αρκετών μηνών. Με τους μέχρι σημείου τινός συνοδοιπόρους μας, δεν μας χωρίζει παρά μόνο πολιτική αντιπαράθεση. Κατανοούμε τις επιλογές τους μεν, δεν τις προκρίνουμε δε.

Ποιοι αγάπησαν τελικά την «Αγάπη»;

Σίγουρα ο κόσμος που ψήφισε με ελπίδα ότι μερικοί άβγαλτοι, ερασιτέχνες, γραφικοί – και αδέσποτοι αν θέλετε, θα μπορούσαν να ορθώσουν ένα ανάχωμα και να εκτρέψουν το χείμαρρο της καθεστηκυίας τάξης που πνίγει κάθε τι το πηγαίο και το απροϋπόθετο.

Που απαιτεί στανικά πίσω από κάθε ενέργεια να υπάρχει το όφελος, μετρούμενο με τα μυωπικά γυαλιά της ευνοιοκρατίας σε κάθε της έκφανση.

Οι γράφοντες δεν εξαιρούμε τον εαυτό μας από την ευθύνη της απογοήτευσης.

Μολαταύτα, στο ραντεβού μας με την Ιστορία δώσαμε και δίνουμε παρόν, δεν λακίσαμε, και δε λακίζουμε, παρότι αγανακτήσαμε από τα υποκριτικά όχι των αγανακτισμένων.

Δε μας αντιπροσωπεύει η νοοτροπία της άνω τελείας, πολλώ δε μάλλον των αποσιωπητικών. Πληρώσαμε και πληρώνουμε το τίμημα, αρνούμενοι να παρασυρθούμε

από τα άπλυτα της δημοκρατικής μετριοκρατίας. (Έχει να πέσει πολύ γέλιο – και πολύ κλάμα -αν θα κάτσουμε και απαριθμήσουμε τα έργα και τις ημέρες των αυτόκλητων σωτήρων της Πόλης).

Επειδή στον ορίζοντα διαγράφεται ένα στρατηγικό αδιέξοδο, θεωρούμε ότι θα πρέπει να ξαναεκτεθούμε ως κρινόμενοι και να εισπράξουμε τα δέοντα. Η όποια Ανατροπή απαιτεί, στη δίνη του χρόνου, να (ξε)περάσεις αμαρτωλά, υπόγεια, συγκοινωνούντα δοχεία, να κινηθείς στα κενά, να αφεθείς στο πιο ερωτικό χτυποκάρδι, να απολαύσεις το μεταίχμιο μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες με απόφαση του Αρείου Πάγου

Τι θα γίνει με τις 12 έδρες που κατέχουν στη Βουλή Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε …