Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Παγκόσμια Μέρα κατά του AIDS – 1η Δεκεμβρίου: Διαχειρίσιμο νόσημα πλέον αλλά έχουμε δρόμο μπροστά μας

Παγκόσμια Μέρα κατά του AIDS – 1η Δεκεμβρίου: Διαχειρίσιμο νόσημα πλέον αλλά έχουμε δρόμο μπροστά μας

0

Συνέντευξη με τον Ιωάννη Λεβισιάνο, υπεύθυνο επικοινωνίας της Θετικής Φωνής, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης

«Να απομυθοποιήσουμε τον HIV, να τον περιγράψουμε σαν αυτό που είναι χωρίς όλο τον ηθικό πανικό και να επικοινωνήσουμε ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη» υπογράμμισε ο ίδιος

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης, την οποία διανύουμε, είναι μια εκστρατεία που ενθαρρύνει τους δημόσιους και μη Οργανισμούς, τις κοινότητες και τις δομές Δημόσιας Υγείας σε όλη την Ευρώπη να προωθήσουν για μια εβδομάδα, δυο φορές τον χρόνο, την εξέταση για τον ιό του HIV και τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα μέσω της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού για τα οφέλη της έγκαιρης εξέτασης τόσο του HIV όσο και των ΣΜΝ. Η διάρκειά της είναι από 21 έως 28 Νοεμβρίου κατά την οποία θα προσφέρεται δωρεάν, ανώνυμος και εμπιστευτικός προληπτικός έλεγχος με τη μέθοδο της δοκιμασίας ταχείας ανίχνευσης (rapid test) για HIV/AIDS – Ηπατίτιδα Β – Ηπατίτιδα C – Σύφιλη – Χλαμύδια, από 22/11/2022 έως και 01/12/2022 (εκτός Σαβ/κου) στο Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας του ΕΟΔΥ, με ώρες κοινού 9:00 – 14:00

Ο Σύλλογος «Θετική Φωνή» είναι ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος, των ανθρώπων που ζουν με τον HIV/AIDS. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2009 με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των οροθετικών, την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του HIV/AIDS, καθώς και τον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεών του στην Ελλάδα.

Σε επικοινωνία που είχε το «Ε» με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της Θετικής Φωνής, Γιάννη Λεβισιάνο έγινε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τον ιό HIV και την ποιότητα ζωής που πλέον έχουν οι φορείς του ιού ενώ διαπιστώσαμε την μεγάλη διαφορά μεταξύ των μεγάλων αστικών κέντρων και περιφέρειας όσον αφορά στις δομές για εξετάσεις και διάγνωση.

«Ένα πάγιο αίτημα μας προς την Πολιτεία δηλαδή η εξέταση για τον HIV και γενικότερα για όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα να είναι καθολικά προσβάσιμη από όλους και όλες», Ιωάννης Λεβισιάνος- Υπεύθυνος επικοινωνίας της Θετικής Φωνής

«Ε»: Καταρχάς μπορούμε να ξεκινήσουμε συνοπτικά από τον σκοπό και την δράση της Θετικής Φωνής.

Γ.Λ: Η Θετική Φωνή ξεκίνησε ως σύλλογος των ανθρώπων που ζουν με HIV στην χώρα μας. Σταδιακά και με βάση την εμπειρία στο πεδίο και το τι βλέπαμε ως πεδία που χρήζουν άμεσης παρέμβασης απλώσαμε τη δράση μας σε όλες τις ευάλωτες HIV ομάδες, δηλαδή τους χρήστες ουσιών, την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, τους εργαζόμενους στο σεξ και πρόσφατα τους μεταναστευτικούς και προσφυγικούς πληθυσμούς, ως ομάδες που πλήττονται περισσότερο και δυσανάλογα από τον HIV και φυσικά στον πυρήνα της δράσης μας είναι οι ανάγκες, τα αιτήματα και τα δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν με HIV.

«Ε»: Ξεκινώντας με τη μεγάλη εικόνα, πώς έχει η κατάσταση στην Ελλάδα αναφορικά με την HIV λοίμωξη;

Γ.Λ: Ο HIV πλέον θεωρείται ένα χρόνιο και διαχειρίσιμο νόσημα. Ένας/μία οροθετικός/η δεν κινδυνεύει να πεθάνει αρκεί να παίρνει την αντιρετροϊκή του/της αγωγή. Η πρόοδος που έχει γίνει είναι τεράστια, πλέον ένα άτομο που παίρνει την αγωγή του και δεν έχει ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό άρα μιλάμε για τεράστια βήματα της επιστήμης που έχουν κάνει ευκολότερη τη ζωή των ανθρώπων.

«Ε»: Υπάρχει κάποια εξέλιξη σχετικά με τη θεραπεία εκτός από αυτή που γνωρίζουμε ήδη;

Γ.Λ: Τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε κάποια σημαντική εξέλιξη, ωστόσο το ότι πλέον κάποιο οροθετικό άτομο που παίρνει την αγωγή του δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό ακόμα και με σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Επιπλέον, προχωρούν οι κλινικές δοκιμές για εμβόλιο και θεραπείες εναλλακτικές των χαπιών.

«Ε»: Όσον αφορά στις θεραπείες, πότε άρχισε να αντιστρέφεται το κλίμα;

Γ.Λ.: Αυτό έγινε στα μέσα προς τέλη της δεκαετίας του ‘90 όταν βγήκαν στην αγορά εγκεκριμένα φάρμακα που ήταν αποτελεσματικά απέναντι στο ιό και ακριβώς έπαψε ο HIV να είναι μία θανατηφόρα νόσος. Πριν την δεκαετία του ‘90, μιλούσαμε για AIDS που είναι το τελικό στάδιο της HIV λοίμωξης και έτσι ο ιός είχε γίνει συνώνυμο του θανάτου. Αυτό έχει αλλάξει εδώ και 25 χρόνια και άρα οι οροθετικοί τώρα πλέον ζουν μία φυσιολογική ζωή αρκεί να παίρνουν την αγωγή τους.

«Ε»: Ισχύει ότι οι άνθρωποι με HIV ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου με αφορμή και την πρόσφατη πανδημία του COVID-19;

Γ.Λ.: Σχεδόν. Οι άνθρωποι με HIV ζουν μια φυσιολογική ζωή κοντά στο προσδόκιμο ζωής του γενικού πληθυσμού. Ωστόσο, επειδή ο ιός μπορεί να έχει προκαλέσει μείωση των αντοχών του ανοσοποιητικού συστήματος, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να θεωρούνται και ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Ε»: Όσον αφορά την Ελλάδα, οι καμπάνιες περί προφύλαξης έπιασαν τόπο;

Γ.Λ.: Στην Ελλάδα στην πραγματικότητα δεν είχαμε ποτέ μεγάλες καμπάνιες όπως σε αντίστοιχες χώρες του εξωτερικού. Υπάρχει περισσότερη γνώση αλλά υπάρχει και μεγάλο ποσοστό του κόσμου το οποίο δεν γνωρίζει τους τρόπους προστασίας και προφύλαξης και γι’ αυτό συνεχίζουμε στην χώρα μας να έχουμε κάθε χρόνο ένα μεγάλο ποσοστό νέων διαγνώσεων HIV. Μπορεί η Ελλάδα να μην είχε του ίδιου μεγέθους πρόβλημα με χώρες όπως Μεγάλη Βρετανία ή χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, ωστόσο το γεγονός ότι υπάρχουν νέες διαγνώσεις επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία του HIV.

«Ε»: Ποια η διαφορά της Αθήνας με την επαρχία ; Η ερώτηση μου περιστρέφεται γύρω από την πρόληψη ή ακόμα και στο ποσοστό φορέων.

Γ.Λ.: Το ποσοστό των φορέων καταγράφεται κάθε χρόνο στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ για τα ποσοστά HIV ωστόσο η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ Αθήνας και επαρχίας είναι η πρόσβαση στη θεραπεία. Στην Αθήνα υπάρχουν πολλές μονάδες λοιμώξεων στα δημόσια νοσοκομεία ενώ είναι πραγματικότητα ότι στην επαρχία δεν υπάρχουν μονάδες λοιμώξεων σε όλες παρά μόνο σε συγκεκριμένες πόλεις και άρα η πρόσβαση στην εξέταση και στην θεραπεία είναι πολύ πιο δύσκολη.

«Ε»: Πιστεύετε ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να εξαλειφθεί το κοινωνικό στίγμα που έχει ένας φορέας HIV;

Γ.Λ.: Αυτός είναι ο βασικός σκοπός της οργάνωσης μας. Να απομυθοποιήσουμε τον HIV, να τον περιγράψουμε σαν αυτό που είναι χωρίς όλο τον ηθικό πανικό και να επικοινωνήσουμε ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Το ζητούμενο είναι να προσέχουμε, να εξεταζόμαστε τακτικά ώστε να προστατεύουμε εμάς και τους γύρω μας, μόνο έτσι μπορούμε να εξαλείψουμε το κοινωνικό στίγμα των οροθετικών.

«Ε»: Ποια πιστεύετε είναι η σχέση των νέων με το προφυλακτικό;

Γ.Λ.: Παρατηρούμε ότι παρόλο που οι νέες γενιές έχουν μεγαλώσει με το προφυλακτικό ως κάτι αυτονόητο, ως μια συνθήκη που την βρήκανε, δεν προέκυψε δηλαδή, στην πορεία της σεξουαλικής τους ζωής, δεν σημαίνει ότι χρησιμοποιείται καθολικά καθώς υπάρχουν σεξουαλικές πρακτικές των νέων οι οποίες δεν περιλαμβάνουν το προφυλακτικό.

«Ε»: Κλείνοντας θα ήθελα να σας ρωτήσω: Τα rapid tests της Ευρωπαϊκής Βδομάδας Εξέτασης θα λάβουν χώρα μόνο στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη; Πώς το βλέπετε αυτό;

Γ.Λ.: Προφανώς και δεν είναι οι μόνες δύο πόλεις που έχουν ανάγκη εξέτασης και αυτό είναι ένα πάγιο αίτημα μας προς την Πολιτεία δηλαδή η εξέταση για τον HIV και γενικότερα για όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα να είναι καθολικά προσβάσιμη από όλους και όλες. Πιο συγκεκριμένα, στις δικές μας προτάσεις βρίσκεται η αποστολή/ταχυδρόμηση rapid test, εφόσον και ο κόσμος έχει εξοικειωθεί με την λογική του rapid test, για HIV και στην επαρχία ώστε ανώνυμα και εύκολα κάποιος που είναι στην επαρχία να μπορεί να εξετάζετε τακτικά για τον HIV. Η Θετική Φωνή προσπαθεί σε συνεργασία με άλλους φορείς, ειδικά σε τέτοιες περιστάσεις όπως είναι η Παγκόσμια Μέρα κατά του AIDS να δίνει ενημερωτικό υλικό, προφυλακτικά και ό,τι άλλο είναι εφικτό ώστε να διαδίδει το μήνυμα όπου μπορεί και όπου υπάρχουν άνθρωποι που το έχουν ανάγκη.

Παύλος Μαραγκός

pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: Επιδότηση 50% για την Αναβάθμιση της Επιχείρησής σας

Δίπλα στις επιχειρήσεις η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης με εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία Η Πε…