Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Οι δήμοι ζητούν λεφτά από το κράτος για την ενεργειακή κρίση και για τις ΔΕΥΑ

Οι δήμοι ζητούν λεφτά από το κράτος για την ενεργειακή κρίση και για τις ΔΕΥΑ

0

Οι δήμαρχοι Ξάνθης και Αβδήρων συμμετείχαν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στον Βόλο

 

«Κλείνει» το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης»

 

Τα οικονομικά των δήμων και η επόμενη μέρα όσον αφορά την κρατική χρηματοδότηση βρίσκονται στο επίκεντρο του τριήμερου ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που άρχισε τις εργασίες του την Δευτέρα στον Βόλο και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα. Στο διεκδικητικό πλαίσιο της ΚΕΔΕ βρίσκεται η αύξηση των κεντρικών πόρων για να μπορέσουν οι δήμοι να ανταπεξέλθουν στην αύξηση των δαπανών τους από την ενεργειακή κρίση όπως επίσης και η έκτακτη χρηματοδότηση στις ΔΕΥΑ προκειμένου να μην μετακυλήσουν τις αυξήσεις στα κοστολόγια στους πολίτες.

Τσέπελης: «Ανάγκη να ενισχυθούν οι δήμοι και οι ΔΕΥΑ»

Παρόντες στο συνέδριο οι δήμαρχοι Ξάνθης και Αβδήρων, Μανώλης Τσέπελης και Γιώργος Τσιτιρίδης μας μετέφεραν το κλίμα αλλά και τα θέματα που κυριάρχησαν. Ειδικότερα ο κ. Τσέπελης επεσήμανε: «Από την ΚΕΔΕ τονίστηκε η ανάγκη να ενισχυθούν οι δήμοι που έχουν αποδυναμωθεί οικονομικά γιατί κατά την περίοδο της πανδημίας έχουν δαπανήσει και ίδιους πόρους εκτός απ’ αυτά που έχουν δοθεί από το κράτος προκειμένου να στηρίξουν την κοινωνία. Τώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν μια ενεργειακή κρίση. Χρειάζονται επιπρόσθετη οικονομική στήριξη απ’ αυτή που έχει δοθεί όπως και οικονομική στήριξη στην ΔΕΥΑ προκειμένου να μην μετακυλιστεί το αυξημένο λειτουργικό τους κόστος στους πολίτες. Οι αρμόδιοι υπουργοί υποσχέθηκαν ότι θα εξετάσουν το νομικό πλαίσιο για να χρηματοδοτηθούν με 20 εκ. ευρώ άμεσα οι ΔΕΥΑ και άλλα 20 εκ. ευρώ τον επόμενο χρόνο».

Οι δήμοι Ξάνθης και Αβδήρων έχουν ορίσει μόνο ενεργειακούς επιθεωρητές στο νομό

Ο κ. Τσιτιρίδης σχολίασε: Η χρηματοδότηση στους δήμους για το ενεργειακό κόστος δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Ειπώθηκε ότι θα δοθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς το ½ του ποσού από του Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους . Σε μας αντιστοιχούν 100.000 ευρώ και αυτό το ποσό δεν καλύπτει τις ανάγκες μας».

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ότι από τους 325 δήμους οι 200 δεν έχουν ορίσει ακόμη ενεργειακούς επιθεωρητές που υποχρεούνται για να ελέγχουν την εξοικονόμηση ενέργειας. Να σημειώσουμε ότι από τους δικούς μας δήμους μόνο ο δήμος Ξάνθης και ο δήμος Αβδήρων έχουν ορίσει και ενεργειακούς και διοικητικούς επιθεωρητές.

Τέλος αξιοσημείωτο είναι ότι από το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» έχουν σχεδόν απορροφηθεί όλοι οι πόροι και σε λίγο καιρό κλείνει. Επόμενο πρόγραμμα για την αυτοδιοίκηση δεν έχει προβλεφθεί και οι δήμοι θα μπορούν απευθύνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης που όμως δεν είναι ένα πρόγραμμα μόνο για την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και άλλους φορείς.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Αννέτα Τσελεπή από την Ξάνθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Από την Κομοτηνή ο Αλή Αλή – Ανακοινώθηκαν οι 14 τελευταίες υποψηφιότητες Τις τελευτ…