Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Με διάθεση και μεράκι ξεκινά ο Σύλλογος Διαβητικών Ξάνθης

Με διάθεση και μεράκι ξεκινά ο Σύλλογος Διαβητικών Ξάνθης

0

Σκοπός του να στηρίξει, να ενημερώσει και να φέρει κοντά άτομα που πάσχουν από διαβήτη, καθώς και τις οικογένειές τους

Ελ. Σταθούλη: «Ήδη υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον εγγραφής νέων μελών και απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα στους πάσχοντες προκειμένου να στηρίξουμε τις κοινές μας διεκδικήσεις»

 

Με διάθεση να ενημερώσει και να φέρει κοντά ανθρώπους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 1 και 2 και με την ευθύνη να συμβάλει, ώστε να αντιμετωπιστούν στερεότυπα και αποκλεισμοί για τους πάσχοντες, ξεκινά τη λειτουργία του ο Σύλλογος Διαβητικών Ξάνθης.

Ο νεοϊδρυθείς σύλλογος, που μετρά μόλις λίγους μήνες ζωής (από τον Αύγουστο του 2022) τελεί υπό προσωρινή διοίκηση, με πρόεδρο της κ. Ελένη Σταθούλη και βρίσκεται σε συντονισμό με τους συλλόγους των γειτονικών νομών και την Πανελλήνια Ομοσπονδία, με σκοπό να σχεδιάσει το πλαίσιο των δράσεών του.

«Ήταν ένα όνειρο για μένα και πλέον μετά από πολύ καιρό γίνεται πραγματικότητα», σημειώνει στο «Ε» η κα Σταθούλη, τονίζοντας ότι: «σκοπός του συλλόγου είναι αρχικά να ενημερώσει σωστά για το τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και 2, να δημιουργήσει σχέσεις επικοινωνίας και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των πασχόντων και των οικογενειών τους, κυρίως όταν εμφανίζεται σε μικρά παιδιά και να διαμορφώσει ένα πλαίσιο κοινής υποστήριξης των διεκδικήσεων».

«Ο διαβήτης συνεχίζει να αποτελεί θέμα ‘ταμπού’ και αυτό οφείλεται κυρίως στην ελλιπή ενημέρωση»
Ελένη Σταθούλη
Πρόεδρος προσωρινής ΔΕ συλλόγου διαβητικών Ξάνθης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, στις 14 Νοεμβρίου, ίδια εξηγεί στο «Ε» ότι ο διαβήτης συνεχίζει, δυστυχώς, να αποτελεί ένα θέμα «ταμπού» που προκαλεί στερεότυπα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι πάσχοντες αντιμετωπίζουν ρατσισμό ακόμη και αποκλεισμούς στον εργασιακό χώρο.

Όπως επισημαίνει: «δυστυχώς ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος. Εμείς θέλουμε να ενημερώσουμε σωστά και παράλληλα να ενσωματωθούμε και με τις άλλες ευπαθείς ομάδες και άτομα με αναπηρία. Ως σύλλογος επιδιώκουμε επίσης να προβούμε σε κοινές διεκδικήσεις σε θέματα που μας απασχολούν, όπως είναι η έλλειψη σχολικών νοσοκόμων για παιδιά με διαβήτη, η έλλειψη επάρκειας φαρμάκων, η ανύπαρκτη ψυχολογική υποστήριξη κ.ά».

Ο σύλλογος ξεκίνησε με 31 μέλη, ωστόσο ήδη ο αριθμός αυξάνεται και αρκετοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εγγραφούν, προκειμένου να συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Άλλωστε, το επόμενο διάστημα θα προγραμματιστούν δράσεις και ενημερωτικές εκδηλώσεις.

 

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …