Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μάχη με τη φωτιά στο Παπίκιο όρος

Μάχη με τη φωτιά στο Παπίκιο όρος

0

11.500 στρέμματα δασικής έκτασης εκτιμάται ότι έχουν καεί ήδη. Επεκτάθηκε στη βουλγαρική πλευρά η φωτιά

Επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, των δήμων, της δασικής υπηρεσίες, ομάδων εθελοντών και του στρατού

 

Συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά που ξέσπασε στις 22 Οκτωβρίου στο Παπίκιο όρος, Το βράδυ της Τετάρτης η φωτιά επεκτάθηκε και στη βουλγαρική πλευρά καταστρέφοντας τμήμα του πλούσιου πευκοδάσους της περιοχής. Στο κατασβεστικό έργο συμμετέχουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής (με πάνω από 120 πυροσβέστες) με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα, η Περιφέρεια ΑΜΘ, οι δήμοι Κομοτηνής, Ξάνθης, Παγγαίου και Ιάσμου, με υδροφόρες και ερπυστριοφόρες, η δασική υπηρεσία, ενώ από την Τετάρτη ενεργό ρόλο ανέλαβε και ο στρατός.

Την Πέμπτη το πρωί πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας με την συμμετοχή όλων των φορέων και την παρουσία του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει ο «Παρατηρητής της Θράκης» από τη σύσκεψη «έχουν καεί περί των 11.500 στρεμμάτων δασικής έκτασης, τα 8.000-8.500 εκ των οποίων επί ελληνικού εδάφους, ωστόσο η κατάσταση στην Βουλγαρία κρίνεται σύμφωνα με τον κ.Παπαγεωργίου επικίνδυνη λόγω της έντασης της πυρκαγιάς αλλά και της ύλης που καίγεται, στο πευκοδάσος».

Ο προβληματισμός είναι έντονος για τη μέχρι στιγμής διαχείριση της πυρκαγιάς που είχε ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό σε πολλά μέτωπα, καθώς και για τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν σε εναέρια μέσα, αφού, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χρόνος», τα ελικόπτερα που θα μπορούσαν να επιχειρήσουν σε πιο δύσβατες πλαγιές, δεν επαρκούν λόγω λήξης της αντιπυρικής περιόδου.

Σε μάχη με τις φλόγες επιδίδεται και η βουλγαρική πλευρά, με τη συμμετοχή εθελοντών από την τοπική κοινωνία του γειτονικού Κίρκοβο, όπως μεταφέρουν τα «Καιρικά Νέα Θράκης» μετά από επικοινωνία με κατοίκους.

 

Ανακαλούνται οι άδειες των εργαζόμενων στην Πολιτική προστασία του δήμου Ιάσμου

Σε ανακοίνωσή του ο δήμος Ιάσμου ενημέρωσε: «Όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιάσμου, τίθενται στη διάθεση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και του Ελληνικού Στρατού. Συντονίζουν ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και ο Δήμαρχος Ιάσμου. Ως επιχειρησιακό κέντρο για τον Δήμο Ιάσμου καθορίζεται το Γήπεδο Μίσχου. Ανακαλούνται όλες οι άδειες εργαζομένων του τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιάσμου. Οι προσευχές μας με τους ήρωες πυροσβέστες μας και ο Θεός βοηθός.

 

Τραυματισμός εθελοντή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ροδόπης

Δέντρα καταπλάκωσαν το όχημα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ροδόπης, που συμμετέχει εθελοντικά στο έργο της κατάσβεσης, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό μέλος της ομάδας. Σε σχετική ανάρτηση η ΕΟΔ Ροδόπης ανέφερε: «για 13η συνεχόμενη μέρα η ομάδα μας συνδράμει στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη κατάσβεση της φωτιάς που μαίνεται στο Παπίκιο Όρος. Σήμερα (σ.σ. χθες), κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, δύο δέντρα καταπλάκωσαν το όχημα της ομάδας, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό ενός εθελοντή μας. Όλη η ομάδα τού εύχεται ταχεία ανάρρωση. Συνεχίζουμε την προσπάθεια και ελπίζουμε η φωτιά σύντομα να τεθεί υπό έλεγχο».

Αίτημα για έκτακτη σύγκληση του περιφερειακού συμβουλίου

Η Περιφερειακή Σύνθεση ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ στην οποία να εκτεθούν όλα τα δεδομένα και να αναζητηθεί η προσφορότερη λύση, ώστε η φωτιά να τεθεί η υπό έλεγχο.

Το αίτημα της Περιφερειακής Σύνθεσης αναφέρεται: «στις 22 Οκτωβρίου 2022 εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στο Παπίκιο όρος η οποία εξακολουθεί να μαίνεται για 13η συνεχόμενη ημέρα. Η φωτιά έχει ήδη προκαλέσει σημαντική οικολογική καταστροφή στο Παπίκιο όρος (αν και η πλήρης αποτύπωσή της θα γίνει μετά την κατάσβεση), ενώ η όχληση από τον καπνό είναι ορατή και αισθητή στο σύνολο της ΠΕ Ροδόπης και σε κάποιες περιοχές της ΠΕ Ξάνθης. Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 31/10 ο Περιφερειάρχης είχε αναφέρει ότι η Περιφέρεια είχε ζητήσει περισσότερα εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, όμως όπως είχε πει δεν είχε έως τότε λάβει απάντηση στο αίτημα. Εν τω μεταξύ, και από την βουλγαρική πλευρά υπάρχουν αιτήματα προς την Ελλάδα για χρήση εναέριων μέσων προκειμένου για τον περιορισμό της φωτιάς η οποία σε ορισμένα σημεία έχει υπερβεί τη συνοριακή γραμμή. Λόγω της κρισιμότητας του συμβάντος και επειδή η οικολογική καταστροφή που συντελείται είναι μεγάλη, την ώρα που αυξάνεται συνεχώς η ανησυχία των κατοίκων της ΠΕ Ροδόπης και της ΠΕ Ξάνθης αιτούμαστε την διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, ώστε να αναλυθούν όλα τα δεδομένα που αφορούν στην πυρκαγιά του Παπικίου όρους και συντονισμένα και ομόφωνα να συνδράμουμε στην εξεύρεση λύσης».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιθανή διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…