Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Μ. Καμπάνταη: «Όταν αρχίζω να αφηγούμαι την ιστορία μου, ξεκινά αμέσως και η επούλωση του τραύματος»

Μ. Καμπάνταη: «Όταν αρχίζω να αφηγούμαι την ιστορία μου, ξεκινά αμέσως και η επούλωση του τραύματος»

0

Το βιβλίο της «Ανελκυστήρας», που εντάσσεται στην κατηγορία «Ψυχολογία για Όλους» παρουσιάζει την Κυριακή στην Ξάνθη η Δραμινή ψυχολόγος και συγγραφέας

Για ένα βιβλίο θεραπευτικής λογοτεχνίας κάνει λόγο η ίδια μιλώντας στο «Ε», εξηγώντας ότι σκοπός της ήταν να μεταφέρει αληθινές ιστορίες της 25ετούς πείρας της προκειμένου να δώσει εναύσματα στους αναγνώστες να… ανανεώσουν τις δυνάμεις τους!

Με έναν «Ανελκυστήρα», που αποτελεί το πρώτο συγγραφικό εγχείρημα που εκδόθηκε από τις Εκδόσεις «Αρμός» η Δραμινή ψυχολόγος του ΓΝ Δράμας Μαρία Καμπάνταη, παρουσιάζει αληθινές ιστορίες από την μακρά εμπειρία της και τη συμπόρευση με ανθρώπους σε στιγμές δυσκολίας, πόνου, αναβίωσης τραύματος, δοκιμασιών.

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου της «Ανελκυστήρας: Αληθινές ιστορίες για τις δυνάμεις που απορείς κι εσύ πού τις βρήκες ή πού τις έχασες», σε μια εκδήλωση που διοργανώνει το βιβλιοπωλείο Πυργελή και οι Εκδόσεις Αρμός την Κυριακή στην Ξάνθη, η συγγραφέας μίλησε στο «Ε» για τη σχέση της με τη συγγραφή και τα σημεία εκείνα που θέλησε να μεταφέρει στους αναγνώστες ως συντροφιά, υποστήριξη και βοήθεια για δυσκολίες που ο καθένας μας βιώνει, μέσα από διαφορετικό πρίσμα κάθε φορά και με ξεχωριστούς ρόλους. Όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε η ίδια η συγγραφέας, ο «Ανελκυστήρας» έχει αυτή ακριβώς τη συμβολική χροιά, να κάνει κατανοητή τη «ρευστότητα» της ζωής, που έχει τα πάνω και τα κάτω της…

Η συνέντευξη με την κα Μαρία Καμπάνταη

‘’Ε’’: Πότε τοποθετείται η ενασχόλησή σας με τη συγγραφική δραστηριότητα; Ποια ορίζεται ως ηλικία-ορόσημο;

Μ.Κ.:Η αλήθεια είναι πως πάντα το είχα με την γραφή. Ήδη από το δημοτικό είχε φανεί αυτή μου κλίση. Στη συνέχεια έγραφα στην εφημερίδα του γυμνασίου. Ήμουν καλή στις εκθέσεις. Στην εφηβεία το γράψιμο για εμένα λειτουργούσε σαν εκτόνωση, μιας και με βοηθούσε να γράφω κάτι όταν στεναχωριόμουν. Έχω στα ντουλάπια μου φυλαγμένα κάποια ποιήματα. Βέβαια, μετά στο πεδίο της εκπαίδευσης γράφεις πιο πολύ δοκιμιακά. Γράφοντας ήταν σαν να «τακτοποιούσα» και διεργαζόμουν αποκλειστικά εγώ όλα τα συναισθήματά μου. Κάποια στιγμή σκέφτηκα όλο αυτό να το μετατρέψω σε θεραπευτικό εργαλείο για τον άνθρωπο που είχα απέναντί μου. Ξεκίνησε, λοιπόν αυτή μου η ενασχόληση ως θεραπευτικό εργαλείο.

‘’Ε’’: Μιλήστε μας πιο συγκεκριμένα για τα πρώτα σας βήματα στο συγγραφικό «στίβο» ως ενήλικη πια.

Μ.Κ.: Δοκίμασα λογοτεχνικά τις δυνάμεις μου μετά τη διάκριση ενός διηγήματός μου σε έναν διαγωνισμό. Έτσι  και η πένα μου μέρα με τη μέρα «δυναμώνει», αλλάζει και το βλέμμα μου. Γινόμαστε θεατές μίας εξελικτικής διαδικασία.

‘’Ε’’: Πώς αυτός ο κόσμος της ψυχοθεραπεύτριας εισχωρεί στα βιβλία; Πώς ανιχνεύεται; Ποια στοιχεία του συγγραφικού σας έργου μαρτυρούν αυτή σου την ιδιότητα;

Μ.Κ.:Η αλήθεια είναι πως το βιβλίο έχει μία ετικέτα «Ψυχολογία για Όλους». Εγώ θεωρώ πως μπορεί να ανήκει και στην κατηγορία της θεραπευτικής λογοτεχνίας. Δεν μένω μόνο στην περιγραφή της κάθε ιστορίας, αλλά στο τέλος παραθέτω κι ένα επιμύθιο διαφορετικά δοσμένο κάθε φορά. Παρωθώ και συνάμα κάνω μία νύξη όπως ακριβώς κάνει ο ψυχοθεραπευτής, ο οποίος καθρεφτίζει αυτό που έχει ο καθένας μέσα του δίχως να κατευθύνει/καθοδηγεί. Δεν υπάρχει η ιδέα του διδακτισμού στην παραίνεση, προκρίνεται ένα είδος προτροπής με παιχνιδιάρικο τόνο στην προσπάθεια ένταξης του συναισθήματος πλάι στην γνώση.

‘’Ε’’: «Ξετυλίξτε» μας το περιεχόμενου του «Ανελκυστήρα». Από πόσες ιστορίες αποτελείται;

Μ.Κ.: Οι ιστορίες είναι πολλές, 50 ιστορίες ψυχοθεραπείας που μπήκαν σε έναν λογοτεχνικό ανελκυστήρα. Χωρίζονται σε 11 θεματικές ενότητες που αφορούν πολλαπλά ζητήματα της καθημερινότητάς μας, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο δύσκολα. Υπάρχει μία αναβάθμιση, σαν να ανεβαίνεις ορόφους. Αφορά όλο τον κύκλο της ζωής! Ήθελα να δώσω το απόσταγμα της 25ετούς πείρας μου.

‘’Ε’’: Ποιος ο συμβολικός χαρακτήρας του «Ανελκυστήρα;»

Μ.Κ.: Μου αρέσουν τα σύμβολα, γενικά όλος ο παραβολικός λόγος. Έχει και κυριολεκτική σημασία ο τίτλος, μιας και μπήκε από τη μεγάλη μου ιστορία στο κεφάλαιο «Η ζωή σαν ταινία μικρού μήκους». Πρόκειται για την ιστορία μίας καρκινοπαθούς που ανεβοκατεβαίνει με έναν ανελκυστήρα, ο οποίος μένει ίδιος σε αντίθεση με την ζωή της που αλλάζει. Όμως, ανελκυστήρας είναι το ίδιο το βιβλίο συνάμα, όπως και η ίδια η ζωή σύμφωνα και με τη μεταφορική λειτουργία. Υπάρχουν ανεβοκατεβάσματα! Μιλάμε για ανέλκυση των δυνάμεων!

‘’Ε’’: Ποιος ο υφολογικός χαρακτήρας του βιβλίου; Ποια τα χαρακτηριστικά της γλώσσας;

Μ.Κ.: Εύκολα αλλάζω πρόσωπα μέσα στο κείμενο. Γίνεται αυθόρμητα! Τις ιστορίες τις φαντάστηκα σαν θεατρικό έργο, σαν ταινία θεατρικού μήκους. Οπότε εκεί αλλάζουν και τα πρόσωπα. Με το γ’ πρόσωπο ίσως «ακουμπώ» στην ψυχή, αλλά δίνω και χώρο .Η γλώσσα είναι απλή, εύληπτη και παιχνιδιάρικη, μία γλώσσα για όλους! Ο λόγος είναι απλός, ήθελα να μιλήσω στην καρδιά και γι’ αυτό χρησιμοποιώ και λογοτεχνική αφήγηση. Δεν υπάρχει κανένα γνωστικό εμπόδιο. Η μικρή και αυτοτελής έκταση των ιστοριών σε ξεκουράζει κατά κάποιο τρόπο, λειτουργεί σαν διάλειμμα.

‘’Ε’’: Τι έχει να κερδίσει το φιλαναγνωστικό κοινό που θα διαβάσει το βιβλίο;

Μ.Κ.:Η λογοτεχνία έτσι κι αλλιώς μας μαθαίνει πολλά πράγματα από τον ψυχισμό μας, είναι βιβλίο θεραπευτικής λογοτεχνίας. Πέραν της λογοτεχνικής αφήγησης που χρησιμοποιεί σαν μέσο είναι βασισμένο σε αληθινές ιστορίες. Οι ιστορίες έχουν από μόνες τους μία ιαματική και συνάμα δημιουργική δύναμη. Όταν αρχίζω να αφηγούμαι την ιστορία μου, ξεκινά αμέσως και η επούλωση του τραύματος. Συνεπώς, η αφήγηση από μόνη της είναι ιαματική! Ο αφηγητής με τα δικά του μάτια μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε την ζωή μας με άλλο τρόπο. Ο αναγνώστης παίρνει μηνύματα για τον τρόπο που θα καταφέρει να ανανεώσει τις ψυχικές δυνάμεις του.

‘’Ε’’: Ποια τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Μ.Κ.: Τα επόμενα σχέδιά μου είναι πολύ κοντινά να γίνουν πραγματικότητα. Το δεύτερο βιβλίο μου είναι έτοιμο. Θα έχει ως θεματική την σχέση μάνας- παιδιού, θα λέγεται «Μαμά», θα είναι αφιερωμένο σε όλες τις μαμάδες του κόσμου. Το πρώτο μου αγαπήθηκε, συμπεριλήφθηκε στα δέκα καλύτερα της κατηγορίας του. Τώρα, ξεκινάω μία επίσκεψη στους όμορους νομούς με σκοπό να μάθουν την γραφή μου, να γνωρίσω τον κόσμο.

‘’Ε’’: Σας ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε καλή συνέχεια στα συγγραφικά σας ταξίδια!


Πληροφορίες για την παρουσίαση του βιβλίου στην Ξάνθη

-Ημερομηνία και ώρα: Κυριακή 13/11 στις 17.30

-Τοποθεσία: ΚΑΠΗ Ξάνθης(Καπνεργατών 1,Ξάνθη)

-Ομιλητές/τριες:

  • Αναστασία Τζαμπαζλή, Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΠΑΜΘ
  • Κατερίνα Χατζηδημητρίου, Αντιπρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΠΑΜΘ και Εκπαιδεύτρια του Κοινωνικού Ινστιτούτου Ενεργών Πολιτών Ελλάδος
  • Μαρία Καμπάνταη, συγγραφέας του βιβλίου

Συντονίζει η Χαρά Κυριακιδέλη, Συντονίστρια στο Κοινωνικό Ινστιτούτο Ενεργών Πολιτών Ελλάδος( Τομέας Ξάνθης)

Χρύσα Κιατίπη

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…