Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Λιγόστεψαν χταπόδια και σαρδέλες στο Θρακικό

Λιγόστεψαν χταπόδια και σαρδέλες στο Θρακικό

1

Παύση αλιείας κάνουν οι Έλληνες ψαράδες αλλά οι Τούρκοι σαρώνουν τον βυθό. Ζητείται παρέμβαση της ΕΕ για να τηρηθεί η κοινοτική οδηγία

 

Το θέμα ανέδειξε στις Βρυξέλλες ο Εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Αλιευτικής πολιτικής Α. Καραγιώργης  – Προσπάθεια για  προώθηση των εξαγωγών αλιευτικών προϊόντων- Προαπαιτείται πιστοποίησή τους

 

«Καμπανάκι» για την μεγάλη μείωση ιχθυοαποθεμάτων λόγω υπεραλίευσης σε συγκεκριμένα είδη αλιευμάτων όπως σαρδέλες και χταπόδια στο Θρακικό Πέλαγος χτύπησαν στις Βρυξέλλες εκπρόσωποι της περιφέρειας ΑΜΘ παρουσιάζοντας σχετικές εκθέσεις φορέων όπως το ΙΝΑΛΕ και το ΕΛΚΕΘΕ που την  πιστοποιούν, ζητώντας την συνδρομή της ΕΕ. Να σημειώσουμε ότι υπάρχει συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία που προβλέπει σε ανάλογες περιπτώσεις παύση της αλιείας προκειμένου να αναπαραχθεί το είδος.  Και ενώ οι Έλληνες αλιείς τηρούν την οδηγία δεν την τηρούν οι Τούρκοι αλιείς που ψαρεύουν στα διεθνή ύδατα και σαρώνουν κυριολεκτικά τον βυθό καταστρέφοντας τον γόνο και  προκαλώντας τεράστια καταστροφή στην αναπαραγωγή των αλιευμάτων.

Παύση αλιείας κάνουν οι Έλληνες ψαράδες αλλά οι Τούρκοι σαρώνουν τον βυθό – Ζητείται παρέμβαση της ΕΕ

Έχουμε αναφερθεί σε ρεπορτάζ μας στο θέμα με τους τούρκους αλιείς μέσα από μαρτυρίες ντόπιων αλιέων που καταγγέλλουν ότι επιδεικνύουν μια προκλητική ενίοτε συμπεριφορά, το θέμα όμως εκτός από πολιτικό είναι και οικολογικό και αυτό το σκέλος ανέδειξε πρωτίστως ο περιφερειακός σύμβουλος εντεταλμένος της αλιευτικής πολιτικής της ΑΜΘ κ. Καραγιώργης Ανδρέας μαζί με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης κ. Κωστή Σιμιτζή. Ειδικότερα έθεσαν το θέμα σε συναντήσεις που είχαν με τους Έλληνες ευρωβουλευτές όπως τον κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, από την ΚΟ της ΝΔ, την κα Εύα Καϊλή από το ΠΑΟΚ – ΚΙΝΑΛ και τον κ. Στέλιο Κούλογλου από τον ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας να αναδείξουν το πρόβλημα στα όργανα και στις επιτροπές της ΕΕ και να ασκηθεί πίεση στου τούρκους αλιείς να εφαρμόσουν την κοινοτική οδηγία της παύσης της αλιείας. Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Καραγιώργης τόνισε την σοβαρότητα του προβλήματος που δημιουργούν οι τούρκοι αλιείς γενικότερα στην αλιευτική δραστηριότητα της περιοχής μας: «Ζητάμε να τηρήσουν όπως οι δικοί μας αλιείς την κοινοτική οδηγία περί παύσης της αλιείας. Διαφορετικά διαταράσσεται  η αναπαραγωγή των ειδών και θα έχουμε πρόβλημα στην αλιεία. Το θέμα είναι και πολιτικό και γι’ αυτό έχει ενημερωθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος. Οι ευρωβουλευτές μας δεσμεύτηκαν να αναδείξουν το θέμα στα όργανα της Ε.Ε. ζητώντας την παρέμβασή της». Για το σκοπό αυτό η Περιφέρεια θα αποστείλει στις 15/11 στην Ε.Ε. σχετική εισήγηση.

Ο κ. Καραγιώργης πρόσθεσε πως πριν 15 ημέρες ήταν ομιλητής σε ημερίδα που αφορούσε την αλιεία στην Θεσσαλονίκη παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Γεωργαντά ανέδειξε το πρόβλημα και πως ο υπουργός δεσμεύτηκε να το μεταφέρει  στο Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ μαζί με τον κ. Παναγιωτόπουλο ζητώντας την παρέμβασή τους.

Προσπάθεια για  προώθηση των εξαγωγών αλιευτικών προϊόντων- Προαπαιτείται πιστοποίησή τους

Ένας βασικός πυλώνας στην αλιευτική πολιτική είναι η προώθηση των εξαγωγών αλιευτικών προϊόντων και σ’ αυτή την κατεύθυνση ο κ. Καραγιώργης είχε επαφές στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους συλλόγων της ελληνικής παροικίας που αριθμοί 45.000 άτομα ώστε να προωθηθούν εξαγωγές αλιευτικών προϊόντα και η περιφέρεια να κάνει κάποιες εκθέσεις. Ζήτησε μάλιστα κατά την προχθεσινή συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο για  το τεχνικό πρόγραμμα να συμπεριληφθεί και η έκθεση που έχει προγραμματιστεί για την Βαρκελώνη και αναβλήθηκε λόγω πανδημίας. Σ’ ότι αφορά τις εξαγωγές ο κ. Καραγιώργης εντοπίζει το πρόβλημα στο γεγονός ότι τα αλιευτικά προϊόντα της περιοχή μας δεν είναι πιστοποιημένα και για το λόγο αυτό γίνεται μια προσπάθεια από την περιφέρεια η ένταξη σε ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτεί κατά 60 – 70% τη διαδικασία πιστοποίησης, δίνοντας κίνητρα σε ιδιώτες να πιστοποιήσουν τα προϊόντα στους.

Έργα υποδομών στην αλιεία ύψους 15 εκ. ευρώ

Στην τελική αξιολόγηση βρίσκεται ο φάκελος για τα έργα υποδομών που προτείνονται στον τομέα της αλιείας. Πρόκειται για έργα ύψους 15 εκ. ευρώ χρηματοδοτούμενα 100% από το ΕΣΠΑ για την αλιεία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…