Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Κομμένο στη μέση το αρδευτικό της Ξάνθης

Κομμένο στη μέση το αρδευτικό της Ξάνθης

0

Ο αρχικός σχεδιασμός αφορούσε όλη την πεδιάδα της Ξάνθης – Πήρε έγκριση από την Διυπουργική μόνο η ανατολική πλευρά

 

Η δυτική πλευρά δεν έχει ενταχθεί παρότι έχει έντονη υφαλμύρωση  – Προσπάθειες Τσιλιγγίρη να ενταχθεί στο ΣΔΙΤ 2023

 

Κομμένο στη μέση είναι το αρδευτικό έργο της Ξάνθης σε σχέση με αυτό που είχε αρχικά σχεδιαστεί και είχε αποτυπωθεί σε μελέτη. Αυτό διαπιστώνεται από το γεγονός ότι όσα πρόσφατα έχουν ανακοινωθεί έχουν πάρει έγκριση στη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ και έχουν μπει σε διαδικασία δημοπράτησης, αφορούν την κατασκευή υπόγειων δικτύων μεταφοράς και διανομής νερού από τον Νέστο στην ευρύτερη περιοχή των Αβδήρων, Γκιώνας, Μυρωδάτου Μάνδρας.

Να υπενθυμίσουμε ότι το  αρχικό έργο περιελάμβανε όλη την πεδιάδα της Ξάνθης δηλαδή και τις περιοχές του Τοπείρου που έχουν μεν άρδευση αλλά από γεωτρήσεις και ανοιχτά κανάλια. Μάλιστα βασικό επιχείρημα για την περιβαλλοντική διάσταση του έργου στις δικαστικές του «περιπέτειες» αποτελούσε ότι θα σώσει την πεδιάδα της Ξάνθης και ιδιαίτερα τις περιοχές του δήμου Τοπείρου που από την υπεράντληση νερού από τις γεωτρήσεις έχουν προκαλέσει εκτεταμένη υφαλμύρωση με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με ερημοποίηση ολόκληρες καλλιεργήσιμε περιοχές.

Επί αειμνήστου περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη είχε ….μικρύνει το αρδευτικό

Να σημειώσουμε ότι  η ιδέα της τμηματικής υλοποίησης του έργου καλλιεργήθηκε όταν ακόμη ήταν περιφερειάρχης ο αείμνηστος Γιώργος Παυλίδης που ήταν και ο εμπνευστής του έργου και αυτός που έδωσε μάχες μέσα στα δικαστήρια μετά την προσφυγή των οικολογικών οργανώσεων που κατάφεραν να διακόψουν την πορεία του ενώ είχε μπει ανάδοχος και είχαν ξεκινήσει τα έργα κεφαλών.

Το ανατολικό τμήμα της πεδιάδας πήρε έγκριση από την Διυπουργική και αναμένεται σύντομα να δημοπρατηθεί

Έγινε όμως ευρύτερα γνωστό όταν ο βουλευτής της ΝΔ Ξάνθης κ. Σπύρος Τσιλιγγίρης στις 3/11/2022 με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο και τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Κουρτίδη, ζήτησε να συμπεριληφθούν στο νέο αρδευτικό περιοχές της ΠΕ που δεν είχαν συμπεριληφθεί. Να διευκρινίσουμε ότι το έργο πήρε την έγκριση της Διυπουργικής υπό την Προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση. Το νέο έργο ΣΔΙΤ για την αναβάθμιση της πεδιάδας της Ξάνθης, συνολικού κόστους επένδυσης 240 εκ. ευρώ  αφορά τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των βασικών υποδομών για μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην Ανατολική πεδιάδα Ξάνθης και ειδικότερα σε μία έκταση περίπου 56 χιλ. στρεμμάτων που αφορούν τις προαναφερόμενες περιοχές.

Προσπάθειες Τσιλιγγίρη να ενταχθεί και το δυτικό τμήμα που έχει έντονη υφαλμύρωση

Είναι ενδεικτικό ότι κ. Τσιλιγγίρης στην επιστολή του ανέφερε: «Θα παρακαλούσα για τις απαραίτητες ενέργειες από πλευράς σας, ώστε στο ΣΔΙΤ 2023 να έχουμε την ένταξη και των περιοχών της Π.Ε. Ξάνθης που δεν περιελήφθησαν στην προηγούμενη».

Μιλώντας για το θέμα στο «Ε» τόνισε ότι το έργο στο ανατολικό τμήμα της πεδιάδας θα δημοπρατηθεί σύντομα και εφόσον έχει πάρει την έγκριση της Διυπουργική είναι θέμα πλέον διαδικαστικό, επισημαίνοντας ότι τώρα η προσπάθεια του θα επικεντρωθεί να εγκριθεί και το υπόλοιπο τμήμα του έργου που αφορά τη δυτική πλευρά που έχει έντονο πρόβλημα υφαλμύρωσης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εξαφανίστηκε 34χρονος στην Καβάλα

Καβάλα: Άφησε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και έφυγε- Κτηνοτρόφος είπε ότι είδε το…