Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ηλεκτρικό ρεύμα: Η Ελλάδα είχε τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή kWh τον Οκτώβριο

Ηλεκτρικό ρεύμα: Η Ελλάδα είχε τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή kWh τον Οκτώβριο

0

Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κινήθηκαν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου στην Ελλάδα τον Οκτώβριο. Όπως προκύπτει από τα μηνιαία στοιχεία του HEPI (ευρωπαϊκός δείκτης τιμών ενέργειας) μεταξύ 15 ευρωπαϊκών χωρών, η τιμή λιανικής στην Ελλάδα τον Οκτώβριο στα κυμαινόμενα τιμολόγια ήταν η δεύτερη φθηνότερη μετά το Λουξεμβούργο. Ειδικότερα, στην Ελλάδα η μέση τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώθηκε στα 25,37 λεπτά/kWh, την ώρα που μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία (68,44 λεπτά/kWh), η Ολλανδία (67,50 λεπτά/kWh), η Ιταλία (64,95 λεπτά/kWh) και το Βέλγιο (57,53 λεπτά/kWh) καταγράφουν υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος.

Σημειώνεται πως τα κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αντιπροσωπεύουν ποσοστό του 90% των συνολικών τιμολογίων στα νοικοκυριά στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, η τιμή λιανικής στα κυμαινόμενα τιμολόγια της Ισπανίας είναι κατά 39% ακριβότερη σε σχέση με την Ελλάδα και της Πορτογαλίας κατά 6%.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 17η θέση, σε σύνολο 28 χωρών, στην τιμή του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά. Η τιμή στην Ελλάδα για τον Οκτώβριο του 2022 διαμορφώθηκε στα 12,35 λεπτά/kWh, χαμηλότερα από τη μέση τιμή της Ε.Ε., η οποία είναι στα 18 λεπτά/kWh. Πιο ακριβή χώρα είναι η Ολλανδία  (42,08 λεπτά/kWh), ακολουθούμενη από τη Δανία (40,56 λεπτά/kWh) και την Αυστρία (33,90 λεπτά/kWh). Φθηνότερες χώρες είναι η Σερβία (3,53 λεπτά/kWh) και η Ουγγαρία (2,52 λεπτά/kWh).

Η Ελλάδα, σύμφωνα και με την ανακοίνωση του υπουργείου, είχε το μεγαλύτερο ποσοστό αποκλιμάκωσης των τιμών φυσικού αερίου τον Οκτώβριο, σε ποσοστό 55%, σε αντίθεση με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως την Ιταλία και την Πορτογαλία, που σημείωσαν μεγάλες αυξήσεις.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Reuters: Μετά από μια δεκαετία «πόνου» η ελληνική οικονομία εκτοξεύεται το 2024

Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με σχεδόν 3% το 2024 «Πριν από μια δεκαετία…