Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Η ζαριά του Καραγκιόζη!

Η ζαριά του Καραγκιόζη!

1

Είσαι μια ζαριά όπου για μια στιγμή παίζεται η μοίρα του σογιού σου.

Νίκος Καζαντζάκης

 

Ήρθε και έκατσε η ζαριά στην Ξάνθη, πλήρης γεωγραφικών και πολιτισμικών προσόντων, να αναδειχθεί σε Διεθνή πόλη του Καραγκιόζη. Του πασίγνωστου θεάτρου σκιών. Αιώνες δούλευε και μας δούλευε, ο καμπούρης ήρωας του θεάτρου σκιών και φέρνει για μόνιμη εγκατάσταση στην Ξάνθη, την παράγκα του, την φήμη του και όλο του το σόι.

Ήρθε και αγκαλιάστηκε η Ιδέα και η προσπάθεια από φορείς και ευρύ κοινό, να γίνει το Λιμνίο πάρκο, θεματικά πρωτοπόρο με γιγαντόσωμες γλυπτές φιγούρες των ηρώων του Καραγκιόζη.

Οι ιδέες και οι προτάσεις, μέσα από παραστάσεις και συζητήσεις του κοινού με τους συντελεστές του θεάτρου σκιών τα «Παραμύθια του Καραγκιόζη» που κατοικοεδρεύει στην Ξάνθη και της Ακαδημίας ποίησης και παραμυθιού που δραστηριοποιείται σε όλη την χώρα, εμπλούτιζαν συνεχώς το όραμα.

Έτσι προέκυψε, μέσα από σκληρή δουλειά και έξοδα, μια πρωτοπόρα  συλλογή που αφορά το θέατρο σκιών με τον τίτλο: Όλες οι τέχνες για τον Καραγκιόζη.

Και να ζωγράφοι, και να γλύπτες, να υφαντά, κεντήματα, χαλκογραφίες, ψηφιδωτά, τραγούδια, ποιήματα, βίντεο, πλειάδα φιγούρων, χειροτεχνίες, παραμύθια, να μακέτες, ως και δημοσιογραφική σχολή εφευρέθηκε, που οι ήρωες του θεάτρου σκιών σχολιάζουν την επικαιρότητα. Και το θαύμα έγινε! Το όραμα έγινε πραγματικότητα.

Μια μεγάλη έκθεση ξεκίνησε, αρχής γενομένης από το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης, η οποία περιοδεύει σε πόλεις της χώρας και η ζήτηση της αυξάνεται.

Μα ο τόπος που γεννήθηκε είναι η Ξάνθη! Εδώ πρέπει να μείνει για πάντα. Να αποτελέσει μια εμπειρία με διεθνές ενδιαφέρον, όπως το χωριό του Πινόκιο στην Τοσκάνη της Ιταλίας, με εκατομμύρια επισκέπτες ή το χωριό του Ποπάυ στη Μάλτα και τα τόσα άλλα διεθνή πάρκα πού προσελκύουν πρώτα τα παιδιά και τις οικογένειες τους. Πάρκα που γυρίζονται και κινηματογραφικές ταινίες!

Να είναι το στολίδι, από μόνο του προβολή της πόλης, κέντρο του ενδιαφέροντος του παγκόσμιου θεάτρου σκιών. Μια υπεραξία για την πόλη. Κάτι, που θα εισπράξει δωρεάν διαφήμιση από παντού!

Το πρώτο γλυπτό, σαν αυτά που θα στολίσουν το πάρκο ,υψώθηκε πριν από δύο χρόνια στο Μουσείο σύγχρονης τέχνης –Θεόδωρος  Παπαγιάννης, στο Ελληνικό Ιωαννίνων .

Όλα είναι έτοιμα για  το μεγάλο άλμα της πόλης, στην διεθνή ατζέντα των θεματικών πάρκων υψηλής αισθητικής. Το κόστος για όλο αυτό, είναι όσο και ο Χριστουγεννιάτικος  φωτισμός της πόλης ή όσο μια συναυλία στις γιορτές Παλιάς πόλης ή ένα ευρώ για κάθε δημότη!

Μια ίαση, για την ψυχική και πνευματική μας υγεία θα είναι το πάρκο τούτο μαζί με το Μουσείο του. Ένας αλλιώτικος χαρακτήρας της πόλης, που οικειοποιείται το ύψιστο αγαθό του πολιτισμού σε εποχές παρακμής.

Επαναφορά της δημόσιας τέχνης και η προβολή του πνευματικού πλούτου σαν περιουσία του Έθνους και της ανθρωπότητας.

Ένα έργο πολλών αξιών! Μια αιώνια σελίδα τιμής της πόλης.

Ένας οδοδείκτης αισιοδοξίας!

Όπως θα έλεγε και ο Καραγκιόζης: Μια ζαριά εξάρες!

Σ.Σ.Το κείμενο τούτο γράφηκε με αφορμή την  επίσημη παρουσίασης στο κοινό, της πρότασης  με τίτλο: Ξάνθη η πόλη του Καραγκιόζη, που θα γίνει την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στην Καπναποθήκη Π. ΙΘΤΠ.

 

Δημήτρης Αβούρης

Συγγραφέας, αφηγητής παραμυθιών

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
  • Αλήθειες στο φως!

    Ανάγκη πάσα να γίνεις μέγας αρθρογράφος. Οδυσσέας Ελύτης Είναι πολύ βαρύ το στυλό σήμερα γ…
  • Μαύρο χιούμορ

    Γράφει ο Δημήτρης Αβούρης Δεν πολεμιέται μάτια μου η ανθρώπινη βλακεία σκότωσε το αυτονόητ…
  • Απόψε τρέξατε!

    Θυμάμαι τότε κάτω από το τραπέζι… Όαση ο Καραγκιόζης! Πραγματικά αποτελεί ευχάριστη …
Περισσότερα άρθρα από Δημήτρης Αβούρης
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…