Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Η Ξάνθη γιορτάζει σήμερα τους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ

Η Ξάνθη γιορτάζει σήμερα τους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ

0

Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών και ο ναός Καβακίου. Αναλυτικά το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών

Η βαθύτερη ουσία των ονομάτων Μιχαήλ και Γαβριήλ, η απεικόνισή τους, η ιδιαίτερη αποστολή τους μέσα από ένα αφιέρωμα με αφορμή τον εορτασμό τους

Σήμερα, Τρίτη 8 Νοεμβρίου εορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών γιορτάζει στην Ξάνθη η Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ο ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Καβακίου) καθώς και ο ναός των Παμεγγίστων Ταξιαρχών της Σταυρούπολης. Η εκκλησία τιμά με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια τους αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ, καθώς και τα υπόλοιπα Ασώματα και Ουράνια Αγγελικά Τάγματα.

Αρχάγγελος Μιχαήλ: «Ποιος (Είναι) Όμοιος Θεού;»

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο μόνος που αναφέρεται ως αρχάγγελος στην Αγία Γραφή. Επίσης, ονομάζεται «ένας των πρώτων αρχόντων» και «άρχων». Το όνομά του σημαίνει «Ποιος (Είναι) Όμοιος Θεού;»

Πιστεύεται ότι ήταν ο ταξιάρχης Μιχαήλ εκείνος ο άγγελος ο οποίος εμφανίζεται στις Εβραϊκές Γραφές (Παλαιά Διαθήκη), και μάλιστα από τις πρώτες στιγμές δημιουργίας του κόσμου.

Ήταν εκείνος που ανήγγειλε στον Αβραάμ την ανάγκη θυσίας του γιου του, Ισαάκ και ο οποίος στη συνέχεια την απέτρεψε και εκείνος που εμφανίστηκε στον Λωτ, και τον λύτρωσε μαζί με την οικογένειά του από την καταστροφή των Σοδόμων. Επίσης ο Μιχαήλ ήταν εκείνος που οδήγησε το λαό του Ισραήλ στη φυγή από την Αίγυπτο εμφανιζόμενος με τη μορφή νεφέλης την ημέρα και φωτιάς τη νύχτα  οδηγώντας τους στην Γη της Επαγγελίας.

Διέσωσε, από την πτώση τις αγγελικές δυνάμεις με το «στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου» και για την παρρησία του ο Τριαδικός Θεός του έδωσε τη θέση του «Άρχοντος των αγγελικών Ταγμάτων»

Στην Καινή Διαθήκη, αυτός είναι που θα αναγγείλει τη δεύτερη έλευση του Ιησού Χριστού και την αρπαγή της εκκλησίας Του. Εμφανίζεται προφητικά να ηγείται στρατιάς αγγέλων σε πόλεμο στον ουρανό, κατά «του μεγάλου Δράκοντα, του αρχαίου φιδιού, του Σατανά» και των δαιμόνων, όπου υπερισχύει ο Μιχαήλ και τους ρίχνει στη γη.

Αρχάγγελος Γαβριήλ: «άνθρωπος Του Θεού»

Ο αρχάγγελος Γαβριήλ είναι ένας από τους αρχαγγέλους. Το όνομά του σημαίνει «άνθρωπος Του Θεού» και είναι ένας από τους λίγους αγγέλους που αναφέρονται στην Αγία Γραφή.

Ο αρχάγγελος Γαβριήλ είναι ο άγγελος που εμφανίστηκε στο προφήτη Δανιήλ, στην γυναίκα του Μανωέ, και της ανήγγειλε πως θα γεννήσει τον Σαμψών. Στον ιερέα Ζαχαρία, πως θα γεννήσει τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Αυτός ήταν ο άγγελος που έφερε το χαρμόσυνο μήνυμα στην Μαριάμ περί της γεννήσεως του Ιησού Χριστού. Αυτός καθησύχασε τους φόβους του Ιωσήφ. Ο ίδιος παρουσιάστηκε στους βοσκούς. Επίσης, ανήγγειλε στον Ιωσήφ να πάρει την Μαρία και το βρέφος και να φύγει στην Αίγυπτο και ύστερα από καιρό, να επιστρέψει στη γη του Ισραήλ.

Εικονογραφία

Οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ παρουσιάζονται συνήθως με σπαθί ή σκήπτρο στο δεξί χέρι, σύμβολο της εξουσίας που τους χάρισε ο Θεός. Στο αριστερό δε χέρι τους, είθισται να κρατούν μια σφαίρα, η οποία συμβολίζει τον κόσμο.

Εορτασμός

Κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου η Εκκλησία τιμά τους αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ και γενικά όλους τους αγγέλους.

Ποιοι/ες γιορτάζουν σήμερα;

Σήμερα γιορτάζουν οι: Άγγελος, Αγγελική, Γαβριήλ, Γαβριηλία, Γαβριέλα, Ελεημονήτρια, Ευταξία, Λεμονιά, Μεταξάς, Μεταξία, Μιχαήλ, Μηχαηλία, Μιχαέλα, Πανορμίτης, Πανορμίτα, Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σταμάτιος, Σταματίνα, Σταματία, Στρατηγός, Στρατηγώ, Ταξιάρχης, Ταξιαρχία.


Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών

 Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ξάνθης, κ. Παντελεήμονος στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Εκκλησιαστική Σχολή) και στη συνέχεια στον ιερό Ναό Καβακίου. Σήμερα, 8/11 θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος. Ο μητροπολίτης θα ιερουργήσει στο ναό της Σταυρούπολης.


Ο Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Καβάκι) στην Ξάνθη

 Πρόκειται για τον παλιότερο ναό της πόλης, σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής. Όμως, το τωρινό κτίσμα λέγεται πως είναι του 1800 περίπου, αφού σύμφωνα με τα ευρήματα, το 1700 κάηκε. Το όνομα «Καβάκι» έχει μείνει από τουρκοκρατίας, καθώς οι Τούρκοι μουσουλμάνοι απαγόρευσαν να χτίζονται καμπαναριά, οπότε ο ιερέας και οι κάτοικοι στερέωσαν την καμπάνα σε μερικά καβάκια(λεύκες) δίπλα στην εκκλησία, ώστε, κάθε φορά που φυσούσε, η καμπάνα χτυπούσε από μόνη της.

Χρόνια πολλά με υγεία!

Επιμέλεια: Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφιέρωμα στον David Lynch από το «Ε»

Η κληρονομιά του Lynch δεν αφορά μόνο την αισθητική του ή τη σκηνοθετική του ιδιοφυΐα, αλλ…