Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Η «αέναη εικαστικός» Ανθή Γκέρμαν εγκαινίασε την έκθεσή της «Γυναικείες Μορφές» στην «Οικία Χατζιδάκι»

Η «αέναη εικαστικός» Ανθή Γκέρμαν εγκαινίασε την έκθεσή της «Γυναικείες Μορφές» στην «Οικία Χατζιδάκι»

0

Την εκδήλωση προλόγισε ο φιλόλογος -συγγραφέας – ποιητής, κ. Θανάσης Μουσόπουλος, που μίλησε για μια ασταμάτητη δημιουργική παρουσία

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κ. Κουρτίδης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα των καλλιτεχνικών δημιουργιών της

Εικαστικές δημιουργίες με το καλλιτεχνικό αποτύπωμα της Ανθής Γκέρμαν φιλοξενεί η «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» το διάστημα 26 έως 30 Νοεμβρίου 2022. Τα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής της διακεκριμένης δημιουργού πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στις 6μ.μ. με τα έργα της σειράς «Γυναικείες Μορφές» όχι μόνο να κάνουν εντύπωση, αλλά και να «κλέβουν» τις εντυπώσεις…

ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ της Ανθής Καρρά Γκέρμαν στην Έκθεσής της στο «Χατζιδάκειο»

Το πέρασμα από τη δημιουργό κομψής αίθουσας τέχνης στην εμπνευσμένη πολιτιστική παράγουσα της πόλης

Προλογίζοντας την εκδήλωση ο κ. Θανάσης Μουσόπουλος, τόνισε: «Την Ανθή Καρρά τη γνωρίζω περίπου πέντε δεκαετίες. Κάποια στιγμή – πριν από σαράντα ακριβώς χρόνια – τη θαύμασα ως εικαστικό Ανθή Γκέρμαν πλέον και ως δημιουργό κομψής αίθουσας τέχνης στην Ξάνθη και λίγο μετά ως μια εμπνευσμένη, θα έλεγα, πολιτιστική παράγουσα της πόλης. Και μια δεκαετία μετά τη βλέπουμε να μεταφέρει τη δράση της στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική. Η ζωή και το έργο της διακρίνεται από μια αέναη κίνηση, θα έλεγα ότι η Ανθή είναι η ενσάρκωση μιας ασταμάτητης δράσης».

Έπειτα, «ξετύλιξε» την εικαστική ιστορία της πόλης μας διαβάζοντας ένα  απόσπασμα από ένα κείμενό του για τον αείμνηστο Δημήτρη Σταθόπουλο και έπειτα «σύστησε» την Ανθή παραθέτοντας ένα σύντομο βιογραφικό της σημείωμα.

ΜΟΡΦΕΣ με αποτύπωμα ιμπρεσιονισμού και εξπρεσιονισμού

Στη συνέχεια, ο κ. Θ. Μουσόπουλος αναφερόμενος στα έργα της δημιουργού, σημείωσε: «Στα έργα της η Ανθή Γκέρμαν δίνει την ονομασία ΜΟΡΦΕΣ ( Γυναίκες, Κολλάζ κ. ά), όπου διακρίνονται τα στοιχεία ιμπρεσιονισμού και εξπρεσιονισμού. Πολλοί κριτικοί μιλούν για το έργο της (Στ. Λυδάκης, Χ. Καμπουρίδης, Β. Κονταρίδης, Θ. Μουσόπουλος, Γ. Μπάρδης, Ελ. Αποστολίδου κ.ά.). Το έργο και η προσφορά της Ανθής Γκέρμαν εκτιμήθηκε ιδιαίτερα».

Επίσης, δεν παρέλειψε να μνημονεύσει τον λόγο του εικαστικού, ζωγράφου και γλύπτη, Ιωάννη Μπάρδη με επίκεντρο την Ανθή Γκέρμαν, που τη χαρακτήρισε «αρχόντισσα της Τέχνης και του Πολιτισμού».

Έπειτα, ο κ. Μουσόπουλος εξήρε τον ρόλο του ζωγράφου, Χρήστου Παυλίδη στο κομμάτι χάραξης της εικαστικής διαδρομής της.

Κλείνοντας, ο κ.Μουσόπουλος έδωσε τον λόγο σε δύο δημιουργούς που μιλούν για το έργο της Ανθής Γκέρμαν, στη πεζογράφο, Ελένη Αποστολίδου, όπως επίσης και στον κριτικό της τέχνης και σημειολόγο, Χάρη Καμπουρίδη.

Καταληκτικά, επεσήμανε πως η Ανθή Γκέρμαν έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην Εικαστική, αλλά και στη γενικότερη πνευματική και πολιτική ζωή αυτής της πόλης.

Ο φιλόλογος-συγγραφέας– ποιητής, Θανάσης Μουσόπουλος και η γνωστή στους ξανθιώτες εικαστικός, Ανθή Γκέρμαν

Μια συγκινητική βραδιά για την Ανθή Γκέρμαν

Εμποτισμένα με δόσεις θαυμασμού και βαθύτατης εκτίμησης ήταν και τα λόγια του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, κ. Κωνσταντίνου Κουρτίδη για το πρόσωπο της Ανθής, ο οποίος τόνισε πως μια τέτοια καλλιτεχνική δημιουργός συμπληρώνει το Χατζιδάκειο. Επίσης, αναφερόμενος σε Μούσες ξεκαθάρισε πως η Αντιπεριφέρεια «αγκαλιάζει» τόσο τη μουσική, όσο και την εικαστική τέχνη. «Τα έργα της Ανθής είναι σημαντικά, είναι πολύτιμα για εμάς», είπε συμπερασματικά ο Αντιπεριφερειάρχης.

Η Ανθή παίρνοντας τον λόγο τελευταία ήταν λακωνική στην προσπάθειά της να μην κουράσει πνευματικά το κοινό που της έκανε την τιμή και στήριξε με την παρουσία του για ακόμη μία φορά την καλλιτεχνική της δράση. Συνεπώς, ευχαρίστησε θερμά για τα όμορφα λόγια που άκουσε δίχως να παραλείψει να δηλώσει συγκινημένη και ευτυχής για την ευρεία αποδοχή που συναντά όλα αυτά τα χρόνια στο διάβα της στον χώρο…

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ψηφιδωτά λάμποντα!

«…είχε στα μάτια ψηφιδωτό τον καημό της Ρωμιοσύνης, εκείνου του πέλαγου τον καημό σαν ήβρε…