Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Έρχονται έως τις 15 Νοεμβρίου τα νέα τέλη κυκλοφορίας

Έρχονται έως τις 15 Νοεμβρίου τα νέα τέλη κυκλοφορίας

0

Εξόφληση έως τις 31 Δεκεμβρίου

Έως και τις 15 Νοεμβρίου αναμένεται να έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα myCar τα ειδοποιητήρια για τα νέα τέλη κυκλοφορίας του 2023, τα οποία θα πρέπει να εξοφληθούν έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Μετά την ανάρτηση των τελών κυκλοφορίας, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει να κατεβάσουν τα ειδοποιητήριά τους τα οποία, όπως και πέρυσι, θα φέρουν κωδικό πληρωμής σε τράπεζα, αλλά και QR Code, για την εξυπηρέτηση των πληρωμών σε κατάστημα τράπεζας ή μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ πάντα υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής του ποσού με επίσκεψη στα ΕΛΤΑ.

Όσα αυτοκίνητα είχαν ταξινομηθεί στην Ελλάδα έως 31 Οκτωβρίου 2010 θα καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας με βάση τον κυβισμό τους. Για τα οχήματα που κυκλοφόρησαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2010 η πληρωμή γίνεται με βάση τις εκπομπές CO2 που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας, ενώ όσα καταγράφουν τις χαμηλότερες τιμές απαλλάσσονται πλήρως κάτω από 90 ή 122 g/km, αναλόγως χρονολογίας.

Η εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, όπως και η μη καταβολή τους, επισύρει πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα και πιο συγκεκριμένα το ύψος των προστίμων διαμορφώνεται ως εξής:

– ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/ τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ.

– ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.

– μηδενικό αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πιο «τσουχτερά» θα είναι τα πρόστιμα για τους «πονηρούς» που θα μετακινήσουν το όχημά τους, ενώ το έχουν θέσει ψηφιακά σε ακινησία. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το όχημα για το οποίο έχει δηλωθεί ακινησία, εάν εντοπιστεί στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούνται από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα και από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, είτε να κυκλοφορεί είτε να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλεται από την ΑΑΔΕ, πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, και διοικητικό πρόστιμο ίσο με 10.000 ευρώ.

Βέβαια, και το 2023 αναμένεται να ισχύσει το μέτρο που προβλέπει ότι εάν κάποιος οδηγός θέλει να κάνει άρση ψηφιακής ακινησίας για ορισμένους μήνες εντός του έτους πληρώνει αναλογικά τέλη κυκλοφορίας (με τον μήνα).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Κλείδωσαν» οι ημερομηνίες για το Market Pass: Ποιοι θα λάβουν τα πρώτα ποσά στις 3 Μαρτίου

Θα καλύπτεται το 10% του κόστους τροφίμων και αγαθών πρώτης ανάγκης «Κλείδωσαν» οι ημερομη…