Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ένας αλλιώτικος «αποχαιρετισμός» στον μήνα πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού

Ένας αλλιώτικος «αποχαιρετισμός» στον μήνα πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού

0

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών & Φίλων Νομού Ξάνθης «παραΜΕΝΟΝΤΑΣ ΖΩΗροι» και τα Κέντρα Υγείας του νομού πραγματοποίησαν σχετική εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας

Μία από τις ομιλήτριες, η κα Σοφία Μαυροπούλου μεταξύ άλλων μίλησε στο ‘’Ε’’ και για τα στάδια διάγνωσης και θεραπείας της νόσου

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών & Φίλων Νομού Ξάνθης «παραΜΕΝΟΝΤΑΣ ΖΩΗροι» και τα Κέντρα Υγείας του Νομού Ξάνθης, διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα «Οκτώβριος, Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού» που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 18:00μ.μ. στη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου ELLISO Ξάνθης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Συλλόγου Μαιών –Μαιευτών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Σ.Ε.Μ.Μ. Κομοτηνής).

Για την ενημέρωση, την πρόληψη και τη διάγνωση μίλησαν στην εκδήλωση η Ευτέρπη Βαραδά, Χειρουργός, Διευθύντρια Γ.Ν.Ν. Ξάνθης, η Ντιμίτροβα Κασιμίρα, Ακτινοδιαγνώστρια, Επιμελήτρια Β Ακτινοδιαγνωστικής Κ.Υ. Ξάνθης, η Σοφία Μαυροπούλου, Παθολογοανατόμος, Διευθύντρια Τμήματος Παθολογικής Ανατομικής Γ.Ν.Ν. Ξάνθης, η Ιωάννα Παπάκη, Μαία Κ.Υ. Εχίνου, Πρόεδρος του Συλλόγου Μαιών/Μαιευτών Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης (Σ.Ε.Μ.Μ. Κομοτηνής) και η Μαρίνα Κατσικίδου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt.

Η Σοφία Μαυροπούλου, που ήταν μεταξύ των ομιλητριών, ανέπτυξε το θέμα με τίτλο: «Το Ταξίδι της νόσου μέσα από τη βιοψία με προορισμό την ‘’Αχίλλειο πτέρνα της’’». Με αφορμή τη συμμετοχή της στην εκδήλωση, μίλησε στο «Ε», περιγράφοντας ακροθιγώς θέματα διάγνωσης και θεραπείας και μεταφέροντας τις εντυπώσεις της από την εκδήλωση.

«Τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου η Δευτέρα. Ο μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού ‘’έκλεισε’’ με τον πιο όμορφο τρόπο», σημείωσε η κα Μαυροπούλου.

‘’Ε’’: Μιλήστε μας για την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού

Σ.Μ: Στο νου μας έχουμε συνδυάσει τον καρκίνο του μαστού με τις γυναίκες μονάχα, αλλά σπάνια εμφανίζεται και σε άντρες. Τα γονίδια του περιβάλλοντος αλληλεπιδρούν.

‘’Ε’’: Πώς μπορεί να καταλάβει ο ασθενής ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού; Ποιες είναι οι ενδείξεις-«καμπανάκια» που τον παραπέμπουν στον γιατρό;

Σ.Μ: Σημάδια όπως η διόγκωση του μαστού, η αλλοίωση στο δέρμα ή στην υφή του μαστού λειτουργούν αναντίρρητα ως ‘’τρανταχτές’’ ενδείξεις. Επίσης, στην περίπτωση που κάποιος ψηλαφίσει ογκίδιο παραπέμπεται σε βιοψία.

‘’Ε’’: Πείτε μας δύο λόγια για τη διαδικασία διάγνωσης, τι περιλαμβάνει;

Σ.Μ: Αρχικά, οφείλουμε να επισημάνουμε πως διάγνωση χωρίς βιοψία δεν νοείται. Εδώ συγκαταλέγεται η παθολογοανατομική εξέταση που οξύνει την αγωνία των συγγενών, μιας και τα αποτελέσματα δεν βγαίνουν αυθημερόν, δηλαδή μεσολαβεί μία ημέρα τουλάχιστον. Γενικότερα το στάδιο της διάγνωσης περικλείει τον προσδιορισμό του τίτλου της νόσου, όπως επίσης και των προγνωστικών και προβλεπτικών βιοδεικτών, που με τη σειρά τους καθορίζουν την πορεία της νόσου και την απάντησή της σε θεραπεία, αντίστοιχα. Το βιοπτικό υλικό είναι πολύτιμο, αφού το επεξεργαζόμαστε στηριζόμενοι σε διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

‘’Ε’’: Ας επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε αδρομερώς το στάδιο της θεραπείας.

Σ.Μ: Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας μια στοχευμένη θεραπεία, μιας και τα μέσα που διαθέτουμε μας επιτρέπουν τον προσδιορισμό της ταυτότητας του όγκου. Ειδικότερα, η ανοσοθεραπεία κινητοποιεί τον οργανισμό με σκοπό να γνωρίσει σαν ξένα τα καρκινικά κύτταρα και στη συνέχεια να τα σκοτώσει.

‘’Ε’’: Ο γενετικός έλεγχος με ποια συχνότητα πρέπει να πραγματοποιείται;

Σ.Μ: Μετά τα 40 ο γενετικός έλεγχος πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο και επίσης να συμπεριλαμβάνει και υπέρηχο. Στα 35 προτείνεται η διενέργεια μίας μαστογραφίας αναφοράς. Σε μικρότερες ηλικίες είναι αρκετός μόνο ο υπέρηχος. Ωστόσο, όταν υπάρχει ο παράγοντας της κληρονομικότητας πρέπει ο έλεγχος να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και σε ηλικίες μικρότερες από 40.

‘’Ε’’: Κλείνοντας πείτε μας δύο λόγια για την εκδήλωση της Δευτέρας. Ποια πεδία προσεγγίσατε εσείς και οι συνομιλήτριές σας;

Σ.Μ: Δεν χωρά αμφιβολία πως η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία! Συζητήθηκαν τομείς όπως: η πρόληψη, η διάγνωση, η γενετική, η ψυχολογική υποστήριξη. Τέλος,  αναφέρθηκε ο ρόλος του θηλασμού στην προστασία από τον καρκίνο του μαστού.

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μισθοδοσία μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών: Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους

Η μισθοδοσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών πραγματοποιείται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (…