Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Αλμυρή κολοκυθόπιτα με πράσο

Αλμυρή κολοκυθόπιτα με πράσο

0

Υλικά για το φύλλο

400 γρ. αλεύρι σκληρό (ή για όλες τις χρήσεις)

1 κ. γλ. αλάτι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. ξίδι

200 ml νερό χλιαρό

Υλικά για τη γέμιση

800 γρ. πράσα καθαρισμένα

1 κρεμμύδι ξερό

1 κιλό κίτρινη κολοκύθα τριμμένη

½ ποτήρι ελαιόλαδο

200 γρ. φέτα (πικάντικη)

Αλάτι, Πιπέρι

1 κ.σ. άνηθο

1 κ.σ. μαϊντανό

Σουσάμι για πασπάλισμα

Φτιάχνουμε τη ζύμη. Βάζουμε το αλεύρι σ’ ένα μπολ, σχηματίζουμε λακουβίτσα και ρίχνουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και το ξίδι. Ανακατεύουμε να λιώσει το αλάτι, προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε περίπου για 5 λεπτά. Πρέπει η ζύμη να είναι λεία και να μην κολλά στα χέρια. Πασπαλίζουμε το μπολ με αλεύρι για να μην κολλήσει η ζύμη, σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί περίπου για 1 ώρα ωρίτσα.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε μισό ποτήρι ελαιόλαδο, ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι και 800 γρ. πράσα ψιλοκομμένα. Τα αφήνουμε να μαραθούν (μαλακώσουν) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κίτρινη τριμμένη κολοκύθα, αλατίζουμε και αφήνουμε το μείγμα να «πιεί» τα νερά του σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας ώστε να μην κολλήσει. Όταν εξατμιστούν όλα τα υγρά αφήνουμε το μείγμα να ψηθεί λίγο ακόμα ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη φέτα, τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά κι αφήνουμε να κρυώσει.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε πέντε μέρη. Ανοίγουμε φύλλα σε παραλληλόγραμμο σχήμα πλάτους περίπου 8 cm. Λαδώνουμε το φύλλο, απλώνουμε το 1/5 της γέμισης στην πλατιά πλευρά και τυλίγουμε σε ρολό. Τοποθετούμε το ρολό σε λαδωμένο ταψί ξεκινώντας από τα τοιχώματα και ολοκληρώνουμε γεμίζοντας το ταψί προς το κέντρο με τα υπόλοιπα ρολά. Αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και τρυπάμε με οδοντογλυφίδα. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς Κελσίου πάνω – κάτω αντιστάσεις. Όταν η επιφάνεια πάρει χρώμα κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και αφήνουμε να ψηθεί καλά το φύλλο, ελέγχοντας αν έχει ψηθεί και από κάτω.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μπιφτέκια σολομού

-500 gr. φιλέτο σολομού ψιλοκομμένο σαν κιμάς -2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα -1/2 χούφτα …