Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία Αλληλεγγύη για τους απεργούς της “Μαλαματίνα” από τον ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης

Αλληλεγγύη για τους απεργούς της “Μαλαματίνα” από τον ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης

0

Εκδήλωση συμπαράστασης στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης

Πρόεδρος σωματείου εργαζομένων στην εταιρεία, Ι. Φραγκίδης: « Έχουν κάνει 17 απολύσεις εργαζομένων. Γι αυτό κάνουμε απεργιακές κινητοποιήσεις και ζητάμε να εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση και να επανέλθουν στην δουλειά τους οι απολυμένοι»

 Θέλουν πίσω την δουλειά τους οι 17 απολυμένοι της εταιρείας «Μαλαματίνα», όλοι μέλη του σωματείου της εταιρείας, το οποίο από τον Ιούνιο βρίσκεται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, επιζητώντας στήριξη για τον αγώνα του σε πανελλαδικό επίπεδο. Ένας αγώνας που όμως δεν έχει αμιγώς εργασιακά χαρακτηριστικά αλλά ξεκάθαρα πολιτικά. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η εκδήλωση της Νεολαίας τους ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης και της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τέταρτης στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, με πρόδηλο σκοπό την έκφραση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στάθης Γιαννακίδης, ο γραμματέας της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Γιώργος Χατζηθεοδώρου , ο πρώην βουλευτής κ. Γρηγόρης Στογιαννίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Ανταμπούφης και Αριάννα Παπαϊωάννου, και άλλα μέλη της Νομαρχιακής. Καλεσμένος ομιλητής ο πρόεδρος του σωματείου  Εργαζομένων στην εταιρεία «Μαλαματίνα», και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εργαζομένων στα εμφιαλωμένα ποτά, Γιάννης Φραγκίδης, ο οποίος όμως μας πληροφόρησε είναι και ο ίδιος ένας από τους 17 απολυμένους.

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης

17 απολυμένοι στην Μαλαματίνα – Απεργιακές κινητοποιήσεις από το σωματείο

Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Φραγκίδης κατηγόρησε την νυν διοίκηση της εταιρείας για αυταρχισμό και ότι χρησιμοποιεί τις απολύσεις ως μοχλό πίεσης για να καταργηθεί το σωματείο και να υποκύψουν οι εργαζόμενοι να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις χάνοντας τα κεκτημένα τους δικαιώματα. Τόνισε επίσης ότι η νέα διοίκηση που έχει συγγενικούς δεσμούς με υπουργό της ΝΔ δεν τηρεί την δικαστική απόφαση και το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας που σύμφωνα μ’ αυτό της χαρίστηκαν 30 εκ. χρέη και ευνοϊκή ρύθμιση αποπληρωμή των υπολοίπων 12 εκ. ευρώ άτοκα για 20 χρόνια με την προϋπόθεση να παραμείνουν οι θέσεις εργασίας και τα κεκτημένα δικαιώματα των 86 εργαζομένων: « Όταν ανέλαβαν οι νέοι ιδιοκτήτες που έχουν σχέση με την κυβέρνηση έκαναν μεταφορά όλους στους εργαζομένους. Μετά όμως όταν ξεκίνησε η διαπραγμάτευση για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας βάζανε εμπόδια για να μην υπογράψουμε.  Γύρω στον Μάιο απέλυσαν 3 εργαζόμενους και εμείς ξεκινήσαμε απεργιακές κινητοποιήσεις. Έληξε και το τρίμηνο της μετενέργειας και τώρα μας πιέζουν σε ατομικές συμβάσεις. Οι ατομικές συμβάσεις είναι ότι χειρότερο μπορεί να υπογράψει ένας εργαζόμενος γιατί δεν του κατοχυρώνει τίποτε. Σε μικρές εταιρείες μπορεί να ισχύει επειδή δεν ενυπάρχει συλλογικότητα. Η νέα διοίκηση θέλει να υπογράψουμε ατομική σύμβαση με κατοχύρωση του βασικού μισθού σε όλους και όλες οι άλλες αποδοχές που είχαμε να ενταχθούν σ’ ένα επίδομα εργοστασιακής παροχής με το δικαίωμα να το κόψουν όποτε θέλουν. Έχουν κάνει 17 απολύσεις εργαζομένων. Γι αυτό κάνουμε απεργιακές κινητοποιήσεις από αρχές Ιουλίου και ζητάμε να εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση και να επανέλθουν στην δουλειά τους οι απολυμένοι και να υπογράψουμε συλλογική σύμβαση.

Η νέα διοίκηση απέλυσε 17 άτομα όλα μέλη του σωματείου. Είναι ξεκάθαρο ότι θέλει να

περάσει ένα μήνυμα ή σκύψτε το κεφάλι και υπογράψετε αυτά άπου θέλω  ή θα χάσετε την δουλειά σας. Με αυταρχισμό. Αυταρχισμός. Αυτό και σαν συνδικαλιστές δεν μπορούμε να το δεχτούμε αλλά και αντιβαίνει με την δικαστική απόφαση.  Έχουμε προσφύγει στην δικαιοσύνη για  τις απολύσεις καθώς θεωρούμε ότι είναι παράνομες και επίσης με

Αγωγή κατά της εταιρεία γιατί δεν εφαρμόζει το σχέδιο εξυγίανσης».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…