Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

0

Τρομοκρατία
Πρόκειται για μία από τις χειρότερες μορφές βίας το τρομοκρατικό κτύπημα.
Αυτό που εκδηλώνεται τυφλά, ανάμεσα στο πλήθος που περνά αμέριμνο. Άτομα κάθε ηλικίας τα θύματα, ιδεολογίας. Αυτά δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν από τους τρομοκράτες.
Γι’ αυτούς ένας είναι ο στόχος. Να δημιουργήσουν εντύπωση, να στρέψουν τα φώτα της ειδησεογραφίας επάνω τους.
Βάρβαρη και δειλή στάση δηλώνουν αυτού του είδους οι τρομοκρατικές πράξεις, όπως αυτή προχθές στη γειτονική μας Κωνσταντινούπολη.
Προσωπικά καταδικάζω αυτές τις πράξεις που σε καιρό ειρήνης δεν εξυπηρετούν κανέναν σκοπό. Εκδηλώνουν απλώς έναν φανατισμό και αδιαφορία για τη ζωή απλών ανθρώπων.
Γ.Δ.


Καλώς τους…
Σίγουρα θα πρέπει να γίνει ειδική υποδοχή στους 50.000 Φιλιππινέζους, άνδρες και γυναίκες, που θα έρθουν στη χώρα μας. Όχι, δεν θα έρθουν ως τουρίστες. Κάθε άλλο. Θα έρθουν για να δουλέψουν οι άνθρωποι. Να καλύψουν θέσεις εργασίας που δεν πηγαίνουν οι Έλληνες. Που δεν τις θέλουν διότι αρκούνται στα διάφορα επιδόματα που λαμβάνουν χωρίς να εργάζονται και τους έχουν κακομάθει στην τεμπελιά.
Οι Φιλιππινέζοι θα έρθουν κάνοντας ένα μεγάλο ταξίδι. Έρχονται όμως διότι στην πατρίδα τους είναι δύσκολα τα πράγματα από οικονομικής άποψης. Φυσικά έρχονται μέσω διακρατικής συμφωνίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Ας καλωσορίσουμε λοιπόν τους Φιλιππινέζους που σίγουρα θα συναντήσουμε σύντομα μπορεί και στα μέρη μας.
Γ.Δ.


Ελληνική ιδιαιτερότητα
Κάποτε λοιπόν, το 1960, 1970, η χώρα μας έκανε «εξαγωγή» εργατικών χεριών.
Η Κεντρική Ευρώπη κυρίως υποδεχόταν τους χιλιάδες των μεταναστών απ’ όλη σχεδόν την Ελλάδα. Αφήναν τα χωριά, τις μικρές πόλεις και ξενιτεύονταν για να βρουν δουλειά. Οποιαδήποτε, χωρίς επιλογή, ξένοι σε τόπους άγνωστους, χωρίς να μιλούν τη γλώσσα, άλλα ήθη και έθιμα. Σφίγγαν τα δόντια, δούλευαν σκληρά, πολλές φορές σε εργασίες ανθυγιεινές που δεν πήγαιναν οι ντόπιοι Γερμανοί ή Βέλγοι.
Εμείς λοιπόν, με τα εκατομμύρια μετανάστες σ’ όλον τον κόσμο, καταφέραμε να έχουμε ανάγκη ξένων χεριών σήμερα για να δουλέψουν σε δουλειές που δεν καταδέχονται να κάνουν οι συμπατριώτες μας. Μάλιστα ακόμη και σήμερα αρκετοί πηγαίνουν στα ναυπηγεία της Γερμανίας, Ολλανδίας και Βελγίου.
Γ.Δ.


Κινήματα και «κινήματα»
Η λαϊκή σοφία αλλά και η εμπειρία της ζωής εν Ελλάδι, μας έχει διδάξει πολλά πράγματα. Ανάμεσα σ’ αυτά και τον ρόλο και αποστολή κάποιων κινημάτων που πρόκειται για μεταμφίεση της άρνησης. Έτσι, αν θέλεις να μπλοκάρεις κάτι, φτιάξε κίνημα με ευγενή κίνητρα.
Και όπως στον Ψυχρό Πόλεμο τα καλά κινήματα έχουν στόχο την ειρήνη, έτσι στις μέρες μας ο στόχος είναι αντικείμενο είτε της αρχαιολογίας είτε της οικολογίας. Συνήθως, όλα τα κινήματα αυτού του τύπου επιδιώκουν να μπλοκάρουν μια αναπτυξιακή στρατηγική. Στο Ελληνικό συνδυάστηκαν τα αρχαία με το περιβάλλον, ο σταθμός Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης έγινε προσπάθεια ν’ ακυρωθεί μέσω των αρχαίων, τα βουνά θα είναι λεύτερα χωρίς αιολικά που λερώνουν το τοπίο και τα Εξάρχεια θα είναι δάσος με ιστορία…
Γ.Δ.


Μέχρι πότε;
Νοέμβριο έχουμε, στο μέσον του μηνός βρισκόμαστε κι ακόμη δεν είδαμε τις γνωστές φθινοπωρινές βροχές. Δεήσεις κάνουν οι αγρότες του νομού, σ’ ένα νομό που είχε κανονικές βροχές συνήθως.
Τα καιρικά φαινόμενα όμως αλλάζουν, η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και όσοι δεν την βλέπουν μάλλον δε θέλουν να δουν την αλήθεια που πλέον είναι εδώ, δίπλα μας.
Το εάν κάποιοι την αγνοούν, δε σημαίνει πως δεν υπάρχει.
Βέβαια, δεν κρίνουμε μόνον από τη χώρα μας, διότι τα νέα από άλλες περιοχές είναι ακόμη πιο σοβαρά και παράλληλα και επικίνδυνα.
Το ότι πρέπει να παρθούν μέτρα, είναι πέρα από κάθε επιχείρημα αλλά δυστυχώς οι μεγάλες ανεπτυγμένες χώρες που ρυπαίνουν και περισσότερο, κωφεύουν.
Μέχρι πότε όμως;
Γ.Δ.


Εκλογικό Ι
Σε κάθε εκλογική διαδικασία πάντοτε υπάρχουν οι νικητές και ηττημένοι και κατά πάγια τακτική οι δεύτεροι καταφέρονται εναντίον των πρώτων, είτε δημόσια είτε σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, στους υποστηρικτές τους που υποτίθεται δεν τους στήριξαν και τους συμμάχους που επιστράτευσαν για την προεκλογική τους μάχη, αλλά τους πούλησαν.
Και τα πιο ευφάνταστα μυαλά ενδεχομένως επεξεργάζονται και φέρνουν πολλά σενάρια τα οποία παίχτηκαν δήθεν εις βάρος τους, με αποτέλεσμα να χάσουν τις εκλογές. Το μόνο βέβαια που δεν ακούει κανείς πολλές φορές από τους ηττημένους είναι να αναλογισθούν και να τοποθετηθούν για τα δικά τους λάθη.
Άραγε φταίνε όλοι οι άλλοι, όσοι τους υποσχέθηκαν και δεν έπραξαν τίποτα, ή φταίνε και οι ίδιοι με τον τρόπο που έκαναν τον αγώνα τους, με τις επιλογές τους, τις συμπεριφορές και με τον άκρατο μηδενισμό πολλές φορές που τους διακατέχει;
Βασίστηκαν στις δικές τους δυνάμεις, ή χρησιμοποίησαν όλες τις παλαιοκομματικές μεθόδους επιρροής και κομματικών παρεμβάσεων; Μήπως ευθύνεται ακόμα η μη εκλογή τους στην έλλειψη σωστής εκτίμησης καταστάσεων, προσώπων και μηχανισμών;
Γ.Δ.


Εκλογικό ΙΙ
Σε κάθε εκλογική διαδικασία παίζονται πολλά παιχνίδια, τα οποία όμως είναι εν γνώσει των πρωταγωνιστών που δίνουν τη μάχη. Γιατί πολλές φορές οι αντίπαλοι ίσως επιλέγουν τις ίδιες μεθόδους να αντιπαρατεθούν. Και σε κάποιους βέβαια βγαίνει θετικό και σε άλλους όχι.
Ας αναλογιστούν όμως πρώτα τις δικές τους ευθύνες πάνω σε αυτό. Δεν μπορεί πάντοτε να φταίνε οι άλλοι. Προφανώς μια σωρεία λαθών τους οδηγεί σε αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα. Και εξάλλου δεν μπορεί να είναι μόνο αυτοί οι αγωνιστές που θα αλλάξουν τα πράγματα και θα φέρουν τις ανατροπές.
Και τους πολεμά δήθεν το κατεστημένο. Αλλά δεν μπορούν αυτό να το κοινωνήσουν στους συναδέλφους τους, που στηρίζουν άλλες επιλογές. Η στήριξη συναδέλφων στους άλλους είναι γιατί εξαπατήθηκαν; Ή κάποιοι βλέπουν, κρίνουν, αξιολογούν και επιλέγουν με βάση τη συνείδησή τους. Ας τα αναλογιστούν όλα αυτά και οι πρωταγωνιστές των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, που θα έχουμε τους προσεχείς μήνες.
Γ.Δ.


Ο Μεγάλος Μάνος
Πάει, πέρασε κι αυτή η υποχρέωση της Ξάνθης στον Μεγάλο Μάνο Χατζιδάκι.
Πέρασε με φροντίδα του δήμου και της ΦΕΞ.
Αυτοί οι δύο φορείς κινήθηκαν εγκαίρως και προγραμμάτισαν αλλά και υλοποίησαν μια σειρά από εκδηλώσεις τιμώντας τον μεγάλο συνθέτη.
Τέκνο της Ξάνθης, της Παλιάς πόλης κι όχι της νέας όπως έλεγε, τιμήθηκε. Όμως του άξιζαν κι άλλα να γίνουν γιατί συνθέτες τέτοιου εκτοπίσματος λίγοι υπήρξαν και θα υπάρξουν στο μέλλον.
Άρα καλώς ο δήμος και η ΦΕΞ τίμησαν τον Μάνο. Ήταν μια ευκαιρία να γίνουν ευρύτερα γνωστές οι εκδηλώσεις, να τις γνωρίσει ολόκληρη η Ελλάδα.
Ο Μάνος για την Ξάνθη είναι κάτι μεγάλο και ανεκτίμητο.
-Για όσους το καταλαβαίνουν βέβαια.
Γ.Δ.


Αναβλήθηκε λόγω μη απαρτίας το δημοτικό συμβούλιο
Δια της αποχής από το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε η αντιπολίτευση του δήμου Ξάνθης να «τιμωρήσει» την δημοτική αρχή με το αιτιολογικό ότι δεν είχε χρόνο να μελετήσει το τεχνικό πρόγραμμα. Έτσι το δημοτικό συμβούλιο δεν έγινε αφού δεν υπήρχε απαρτία των 21 συμβούλων. Ειδικότερα σε σύνολο 41 δημοτικών συμβούλων παρόντες ήταν μόνο 12, δηλαδή οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης και οι σύμβουλοι της παράταξης «Αγάπη για την Ξάνθη μας». Ως εκ τούτου το συμβούλιο αναβλήθηκε για την επόμενη Τετάρτη.  Εντός της ημέρας η παράταξη Δήμος – Πρότυπο» έστειλε ανακοίνωση αναφερόμενη στο τεχνικό πρόγραμμα με τίτλο: «Έργα στον δήμο Ξάνθης. Ποια …έργα;». Δεν είναι οξύμωρο από τη μια να επικαλείσαι ότι η δημοτική αρχή δεν έχει να επιδείξει ένα έργο και απ’ την άλλη να μην μετέχεις στην συνεδρίαση με την αιτιολογία ότι δεν πρόλαβες να μελετήσεις το τεχνικό πρόγραμμα;
Σε κάθε περίπτωση πολιτική και εποικοδομητική αντιπολίτευση ασκείς με την παρουσία και όχι με την απουσία. Με επιχειρήματα και όχι με φληναφήματα! Πού είναι οι προτάσεις για έργα; Πού είναι οι προτάσεις για τα δημοτικά τέλη από την αντιπολίτευση;
Μ.Ξ.


Μια παρέα που γράφει ιστορία στον πολιτισμό στα Άβδηρα
Κάτι πολύ σημαντικό σε πολιτιστικό επίπεδο συντελείται στα Άβδηρα και οφείλεται στον Χορευτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Αβδηριτών. Μια παρέα νέων που γράφει πολιτιστική ιστορία στα Άβδηρα με τις δράσεις της. Έχει ιδρύσει θεατρικό εργαστήρι για παιδιά και ενήλικες, ομάδα τραγουδιού, χορευτικό εργαστήρι και τώρα λειτουργεί και κινηματογραφική λέσχη, σε μια προσπάθεια να μυήσει τον κόσμο των Αβδήρων στον παγκόσμιο κινηματογράφο παρουσιάζοντας εμβληματικές ταινίες, που θέτουν προβληματισμούς και δίνουν αφορμή για συζητήσεις  που ακολουθούν την προβολή.
Πολύ αξιόλογη προσπάθεια που πρέπει να τύχει προσοχής και της δημοτικής αρχής και να στηρίξει το έργο του συλλόγου που δίνει ζωή και ανάσες πολιτισμού στον οικισμό.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…