Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Υπερπληρότητα στα κρατητήρια καταγγέλλουν οι συνδιακαλιστές αστυνομικοί Ξάνθης, Ροδόπης και Καβάλας

Υπερπληρότητα στα κρατητήρια καταγγέλλουν οι συνδιακαλιστές αστυνομικοί Ξάνθης, Ροδόπης και Καβάλας

0

Ζητούν από την ηγεσία του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της ΕΛΑΣ να σταματήσει η κράτηση ποινικών στα κρατητήρια αντί των φυλακών

Στο θέμα της κράτησης στα αστυνομικά κρατητήρια Ξάνθης, Καβάλας και Ροδόπης, μεγάλου αριθμού ποινικών κρατουμένων οι οποίοι προέρχονται από διάφορες φυλακές της χώρας και κανονικά προορίζονται για τις Φυλακές Κομοτηνής, αναφέρονται σε επιστολή τους προς την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ελληνικής Αστυνομίας, οι συνδικαλιστικές ενώσεις των τριών νομών.

Όπως εξηγούν, «οι Φυλακές Κομοτηνής δηλώνουν πληρότητα, αλλά σε ίδια και χειρότερη κατάσταση από θέμα αριθμού φιλοξενούμενων κρατουμένων είναι και τα αστυνομικά μας κρατητήρια» και επισημαίνουν ότι, παρότι συνεχώς ενημερώνουν εγγράφως την Εισαγγελία Εφετών Θράκης για την υπερπληρότητα των κρατητηρίων και την αδυναμία να φιλοξενηθούν άλλοι κρατούμενοι λόγω της ακαταλληλότητας των υποδομών, «ο Εισαγγελέας Εφετών επιμένει να διατάσσει την κράτηση ποινικών κρατουμένων στα αστυνομικά κρατητήρια, μετατρέποντάς τα σε φυλακές, κατά παράβαση του άρθρου 66 παρ. 6 του Π.Δ. 141/91 όπου ρητά ορίζεται ότι στα Αστυνομικά κρατητήρια δεν επιτρέπεται η κράτηση υποδίκων ή καταδίκων που προορίζονται για σωφρονιστικό κατάστημα».

Προσθέτουν ακόμη ότι, «οι καθημερινές μεταγωγές των ποινικών κρατουμένων από την Καβάλα και την Ξάνθη στο Εφετείο Θράκης, ενέχουν τεράστιους κινδύνους δημόσιας ασφάλειας, αλλά και ταυτόχρονα επιφέρουν σπατάλη ιδιαίτερα μεγάλων  χρηματικών ποσών που αφορούν στην πληρωμή οδοιπορικών εξόδων των Αστυνομικών και στο κόστος καυσίμων-φθορών των υπηρεσιακών οχημάτων».

Ως εκ τούτου ζητούν να αναληφθούν σε επίπεδο υπουργείων «άμεσα πρωτοβουλίες για την επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί από την παράνομη αλλά και απαράδεκτη συμπεριφορά κάποιων δημόσιων λειτουργών».

Θέτουν επίσης θέμα, παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων, αλλά και σεβασμού των εργασικών δικαιωμάτων των αστυνομικών που, όπως τονίζουν, λειτουργούν σε συνθήκες υπερεργασίας λόγω των μεταγωγών.

Η σχετική ανακοίνωση που υπογράφουν, η Σταυρού Τζατζάνα για την ΕΑΥ Ροδόπης, ο Νικόλαος Γουναρίδης για την ΣΚΑΝ. Ξάνθης και ο Νικόλαος Ίμβρος για την ΕΑΥ Καβάλας καταλήγει: «εμείς ως συνδικαλιστικοί φορείς προάσπισης των δικαιωμάτων των μελών μας, σας γνωρίζουμε ότι  στην περίπτωση που δεν επανέλθει η νομιμότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα, είμαστε υποχρεωμένοι να προσφύγουμε στα Ελληνικά Δικαστήρια αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γιατί πρόκειται για ανθρώπινες ζωές και η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ανεκτίμητη».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καταδίωξη ανηλίκων που έκλεψαν αυτοκίνητο στο νομό Ξάνθης

Έσπασαν τη μπάρα στα διόδια της Μέστης για να ξεφύγουν Αυτοκίνητο έκλεψαν από την Ξάνθη δύ…