Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Βιβλιοπαρουσίαση για τον «άντρα με το ρεπούμπλικο» της Όλγας Χαιροπούλου

Βιβλιοπαρουσίαση για τον «άντρα με το ρεπούμπλικο» της Όλγας Χαιροπούλου

0

Την Τετάρτη 19/10 στο ΙΘΤΠ

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Θανάσης Μουσόπουλος, η  Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή και η Καίτη Σταυροπούλου-Βλάχου

 

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Σπανίδης, παρουσιάζουν, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022, στις 19:00, το βιβλίο της κας Όλγας Χαιροπούλου με τίτλο: «Ο άντρας με το ρεπούμπλικο».

«Δεν ήταν μόνο η εμφάνιση του που προκαλούσε τον φόβο στον μικρό Παναγιωτάκη. Ήταν και η συμπεριφορά του. Ποτέ δεν χαιρετούσε κανένα, όταν κάποιος του μίλαγε, αυτός τον έβλεπε για μερικά δευτερόλεπτα μονάχα και συνέχιζε στον δρόμο του. Χωρίς απάντηση, χωρίς μια κουβέντα. Πάντα αμίλητος. Κανείς δεν ήξερε, όταν κατέβαινε στην πόλη, ποιόν συναντούσε, αν συναντούσε κάποιον, αν είχε φίλους, αν πήγαινε σε κάποιο σπίτι ή πώς περνούσε την ώρα του. Σίγουρα θα πήγαινε σε κάποιο καφενείο, μάλλον σε εκείνο που ήταν κοντά σε έναν πλάτανο.

Κουβέντιαζε με τον καφετζή ή καθόταν μόνος και έπινε τον καφέ του; Και αν κουβέντιαζε, ποια ήταν τα λόγια που έλεγε; Ήταν τωρινά ή παλιά, από χρόνια ξεχασμένα από όλους; Δεν μπορεί κανείς να πει με σιγουριά, πώς περνούσαν αυτές οι ώρες. Μόνο λίγο πριν χτυπήσουν οι καμπάνες των εκκλησιών μία φορά, μία η ώρα δηλαδή, σηκωνόταν, πλήρωνε τον καφετζή και έβγαινε στον δρόμο. Γυρνούσε ακριβώς την ίδια ώρα, συνήθως με ένα μικρό ψωμί στο χέρι του και ένα γιαούρτι. Κάποτε και μια σακούλα με διάφορες κονσέρβες. Καθημερινά η ίδια διαδρομή, η ανηφόρα για τον Ακάθιστο, η ξεκούραση στο παγκάκι, το μικρό ψωμάκι, η φραντζόλα, και το πρόβιο γιαούρτι, τις περισσότερες φορές σε πήλινο κεσεδάκι».

Πρόκειται για ένα σύγχρονο ιστορικό αφήγημα, από δοκιμασμένα παραδοσιακά υλικά, όπου η συγγραφέας παρουσιάζει αντικειμενικά την εικόνα της εποχής, φιλτραρισμένη μέσα από τα συναισθήματα και τις σκέψεις των δύο πρωταγωνιστών, οι οποίοι προσπαθούν να διατηρήσουν ακέραιες τις προσωπικές τους ταυτότητες στο πέρασμα του χρόνου.

Για το βιβλίο και την συγγραφέα θα μιλήσουν:

-Θανάσης Μουσόπουλος (Φιλόλογος-Συγγραφέας)

-Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή (Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας ΤΕΦ, ΔΠΘ)

-Καίτη Σταυροπούλου-Βλάχου (Εικαστικός)

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου του 2ο Γυμνασίου Ξάνθης, Αλέξιος Ευαγγελόπουλος και Στέφανος Παπαλάς.

Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του  Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην καπναποθήκη Π, (οδός Καπνεργατών 9) στην Ξάνθη.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αριστοτέλης, ο μέγας βιολόγος της Αρχαιότητας» στο Π.Ε.Σ. «Η Τέχνη του Ζην»

Σήμερα Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 20:00 Ανοιχτή διάλεξη προς το κοινό με τον διδάσκοντα του…