Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου για τον αείμνηστο Ιωακείμ Σγουρό

Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου για τον αείμνηστο Ιωακείμ Σγουρό

0

Από τους Κώστα Μαυρομάτη και Γεώργιο Μπατζακίδη

Έρευνα για την ιστορία του Στέργιου Μπινόπουλου στη Θεσσαλονίκη, Αγωνιστή και Ήρωα με παρουσία στην Ξάνθη

 Την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, τελέστηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου, στον τάφο του αείμνηστου Μητροπολίτη, Ιωακείμ Σγουρού, στο Κοιμητήριο της Παναγίας Ευαγγελίστριας Θεσσαλονίκης,  από τον Κώστα Μαυρομάτη και τον Γιώργο Μπατζακίδη, στη μνήμη του εξέχοντος κεκοιμημένου. Ο Ιωακείμ Σγουρός διετέλεσε Μητροπολίτης Ξάνθης από την 1η Αυγούστου 1891, την ημερομηνία της εκλογής του, μέχρι την 25η Νοεμβρίου 1910, οπότε εξελέγη Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Ο Κοιμητηριακός ναός της Παναγίας Ευαγγελιστρίας στην Θεσσαλονίκη

 

Υπήρξε μια πολύ σημαντική προσωπικότητα για την πόλη της Ξάνθης και ένας εκ των πρωταγωνιστών της, τη δύσκολη περίοδο της Βουλγαρικής επιθετικότητας και προπαγάνδας. Εξαιρετικά δραστήριος, με πατριωτικά αισθήματα και μεγάλο κοινωνικό έργο. Την περίοδο της Ποιμαντορίας του, λαμβάνεται η απόφαση, στη συνεδρίαση της 28ης Ιουνίου του 1892, για ανέγερση καινούριου Μητροπολιτικού Μεγάρου, έργο που ολοκληρώθηκε το 1897 και μέχρι σήμερα αποτελεί την έδρα του εκάστοτε Μητροπολίτη Ξάνθης. Υπήρξε ένας εκ των τριών Ιδρυτών της Επαναστατικής Οργάνωσης, που δημιουργήθηκε και έδρασε στην Ξάνθη ( 1. Ιωακείμ Σγουρός, 2. Υποπρόξενος της Ελλάδος στην Ξάνθη, Άγγελος Άννινος Καβαλιεράτος, 3 Ιατρός, Μαλετσίδης Γεώργιος ), σύμφωνα πάντα με την μαρτυρία του Αλεξάνδρου Λιάπη, με αποκορύφωμα της δράσης της, την εξόντωση στην Ξάνθη, του Αρχικομιτατζή και Γραμματέα του Βουλγαρικού Κομιτάτου, Ηλία Χατζηγκεωργκίεφ.

Βιογραφικό του Μητροπολίτη Ιωακείμ Σγουρού (1866-1912)

Ο Ιωακείμ Σγουρός απεβίωσε στις 11-5-1912, συνεπεία καρδιακής προσβολής, ως Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Θάφτηκε στο Κοιμητήριο της Ευαγγελιστρίας, στην Θεσσαλονίκη. Ο Ιωακείμ Σγουρός είναι πολύ σημαντικός για την ιστορία της Ξάνθης. Η θέση του είναι στην πόλη μας! Ευελπιστούμε στην ανακομιδή των οστών του στην Ξάνθη, πράξη που προτείναμε και εκφράστηκε δημόσια με δημοσίευμα ,στις 19-12-2019, στην εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ”.

Ο άλλος λόγος της επισκέψεώς μας στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ήταν η έρευνα που κάναμε για τον εντοπισμό, αρχικά, του τάφου του Στέργιου Μπινόπουλου (1888-1965), Πατριώτη και Αγωνιστή, ο οποίος εξόντωσε τον Βούλγαρο Αρχικομιτατζή Χατζηγκεωργκίεφ το 1905, κατά άλλους το 1909, και θάφτηκε, επίσης,  στο Κοιμητήριο της Ευαγγελιστρίας. Σύμφωνα με την ληξιαρχική πράξη θανάτου του από το Ληξιαρχείο Θεσσαλονίκης, ο Στέργιος Μπινόπουλος, στρατιωτικός, ετών 78, απεβίωσε στην Θεσσαλονίκη, στις 21-6-1965, κατόπιν αιμορραγίας.

Στις 30-12-1968, διενεργήθη υποχρεωτική εκταφή, λόγω παρέλευσης τριετίας και μεταφορά των οστών του στο οστεοφυλάκιο του προαναφερθέντος νεκροταφείου και στη συνέχεια στο χωνευτήριο. Παρόλ’ αυτά, η έρευνά μας συνεχίστηκε με τη φυσική μας παρουσία στον χώρο του νεκροταφείου και εστιάσαμε στο οστεοφυλάκιο, όπου, δυστυχώς, δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε τίποτα.

Ο Στέργιος Μπινόπουλος, ως οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα (Λέχοβο Φλωρίνης 1888- Θεσσαλονίκη 1965)

Έτσι λοιπόν, έκλεισε ο κύκλος της έρευνας και της ιστορίας του Στέργιου Μπινόπουλου, δυστυχώς, άδοξα, μιας και τα πολύτιμα οστά του φαίνεται ότι καταστράφηκαν στο χωνευτήριο της Ευαγγελιστρίας Θεσσαλονίκης .Τέτοια εξέλιξη είναι μια σκληρή πραγματικότητα τις περισσότερες φορές για τέτοιους Αγωνιστές και Ήρωες, συνεπεία της μοναχικής ζωής τους και της έλλειψης απογόνων, οι οποίοι θα φρόντιζαν στο μέλλον τον τάφο τους και τα οστά τους. Ο Στέργιος Μπινόπουλος είχε συγγενείς από τα αδέλφια του. Ένας δε αδελφός του, ο Αθανάσιος Μπινόπουλος είναι ενταφιασμένος στο Κοιμητήριο Ξάνθης και πρόσφατα απεβίωσε ο γιος του σε μεγάλη ηλικία, Χρήστος Μπινόπουλος, στην Αθήνα.

Τέλος, ευχαριστούμε θερμά όσους συνέβαλαν σε αυτή την έρευνα, μας υποδέχτηκαν και μας εξυπηρέτησαν στην Θεσσαλονίκη.

-Το Ληξιαρχείο Θεσσαλονίκης για την συμβολή του στην έρευνα.

-Την Προϊστάμενη του Κέντρου Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Γεωργία Μιχαήλ, και τον υπάλληλο της εν λόγω υπηρεσίας, κ. Νίκο Μαραντζίδη, ο οποίος μας υποδέχτηκε, μας ξενάγησε και μας βοήθησε προσωπικά στην έρευνα.

-Τον πατέρα Λεόντιο, εφημέριο του Κοιμητηριακού Ναού της Παναγίας Ευαγγελιστρίας, ο οποίος τέλεσε το τρισάγιο.

-Τον κόσμο που παρευρέθηκε.

Με τον φίλο και υπάλληλο του Κέντρου Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Νίκο Μαραντζίδη, στον χώρο του Κοιμητηρίου της Ευαγγελιστρίας

Ευχόμαστε : ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ.

Με ιδιαίτερη τιμή,
Κώστας Μαυρομάτης, συλλέκτης – ερευνητής
Γιώργος Φ. Μπατζακίδης, ιστορικός –  ερευνητής
Επιμέλεια κειμένων : Ιωάννα Β. Καλού, φιλόλογος

 Πηγές:

–  “Πρακτικά Δημογεροντίας Ξάνθης”, Κώδιξ Α’ – 1892-1912.

–  “Οι αγώνες της Ξάνθης εναντίον του Βουλγαρικού επεκτατισμού”, Σταύρου Ζαλιμίδη,1966.

– “ΘΡΑΚΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ”, Τεύχος 39,1984.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΙΣΤΟΡΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Δύο κείμενα για την ιστορία της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού» του Perry Anderson

Πρόκειται για ένα σημαντικό τεκμήριο στον διάλογο για την ιστορία της ισραηλινό-παλαιστινι…