Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τους αγωνιστές του 1940 τίμησε η Ξάνθη! (φωτο)

Τους αγωνιστές του 1940 τίμησε η Ξάνθη! (φωτο)

0

Έλαβε χώρα σειρά επετειακών εκδηλώσεων με κορωνίδα τη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση για την γιορτή του «ΟΧΙ»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση

 Με ένα πρόγραμμα «πλούσιο» σε επετειακές εκδηλώσεις τίμησε η Ξάνθη την 28η Οκτωβρίου του 1940.Ελλείψει των αυστηρών μέτρων του κορωνοϊού, οι πολίτες κατάφεραν να παρευρεθούν στην παρέλαση και τελικά να γιορτάσουν με λαμπρότητα και με τη δέουσα επισημότητα τη Γιορτή του «ΟΧΙ». Βέβαια, ο καιρός στάθηκε αρωγός, μιας και η ηλιόλουστη μέρα πέρα από θετική διάθεση, διευκόλυνε την επιτυχή περάτωση των εκδηλώσεων και επέτρεψε σε πλήθος κόσμου να παρακολουθήσει την στρατιωτική και μαθητική παρέλαση.

Αρχικά, τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ.Παντελεήμονος. Έπειτα, έλαβε χώρα δεξίωση από τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ξάνθης, κ.Κωνσταντίνο Κουρτίδη και τέλος αποδόθηκαν τιμές στους πεσόντες του 1940 στο Ηρώο της πόλης.

Την στρατιωτική και μαθητική παρέλαση που ακολούθησε παρακολούθησε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Εκκλησία, στρατός, αστυνομία, περιφέρεια, αντιπεριφέρεια,  δήμος, εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας,  σύλλογοι, σχολεία έδωσαν το παρών αποδίδοντας τις πρέπουσες τιμές στους μεγάλους αγωνιστές του 1940.

Δηλώσεις εκπροσώπων της Εκκλησίας, του Στρατού, της Κυβέρνησης, της Αντιπεριφέρειας και του Δήμου

Το μήνυμα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα:

«Η Ελευθερία δεν χαρίζεται, αλλά κερδίζεται κάθε μέρα με αγώνες και αίμα. Το δίδαγμα αυτό το ξέρουμε καλά όλοι οι Έλληνες. Σήμερα η 28η Οκτωβρίου μας υπενθυμίζει το έπος του 1940,  το οποίο ίδρυσαν-έφτιαξαν με το αίμα τους οι πρόγονοί μας 82 χρόνια πριν. Προχωρούμε μπροστά και λέμε ‘’Όλοι οι Έλληνες ενωμένοι!’’, σαν μία γροθιά σε όσους επιβουλεύονται την κυριαρχία και τα αντίστοιχα δικαιώματά μας. Προχωρούμε μπροστά με αυτοπεποίθηση στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής για να κατακτήσουμε τη θέση που μας αξίζει στον κόσμο. Σας καλώ να φωνάξουμε όλοι μαζί ‘’ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ-28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ!’’».

Το μήνυμα του Μητροπολίτη, κ. Παντελεήμονος:

«Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι η σημαντικότερη μέρα της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Ο λαός μας ομόφωνα και ομόψυχα είπε ένα ‘’ΟΧΙ’’ διασώζοντας την αξιοπρέπεια όλου του πολιτισμένου κόσμου, ο οποίος έσκυβε το κεφάλι στον φασισμό. Νιώσαμε μία εθνική περηφάνια με τη σημερινή παρέλαση. Ευχαριστούμε την Υπέρμαχο Στρατηγός, την Υπεραγία Θεοτόκο που σκέπαζε και φρουρούσε τους προγόνους μας που μάχονταν για την ελευθερία. Ευχόμαστε ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές όλων εκείνων που θυσιάστηκαν για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Το μήνυμα που μας δίνουν με το παράδειγμά τους οι αγωνιστές είναι να έχουμε την πίστη στον Θεό  και την ενότητα μεταξύ μας. Απλώνουμε το χέρι της φιλίας, της συνεργασίας στους γειτονικούς μας λαούς, όμως τους λέμε πως οφείλουν να σέβονται την ιστορία, τα σύνορα και την παράδοση αυτού του τόπου».

Το μήνυμα του Διοικητή Δ’ Σώματος Στρατού, Ιωάννη Τσιόπλου

«Δόξα σε όλους τους αξιωματικούς και οπλίτες, οι οποίοι υπερβαίνοντας την ανθρώπινη φύση τους το 1940, πολέμησαν κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες στράφηκαν εναντίον ενός πολυάριθμου εχθρού, κατάφεραν να δημιουργήσουν αυτό το έπος που σηματοδοτεί έναν στρατό ισχυρό, σύγχρονο, άρτια εκπαιδευμένο. Είναι ο μοναδικός στρατός στην Ευρώπη που έχει αυτό τον υψηλό βαθμό επιχειρησιακής εντιμότητας».

Το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, Κωνσταντίνου Κουρτίδη:

«Η Ξάνθη είχε το έπος στο οχυρό του Εχίνου, το οποίο στιγμάτισε την περιοχή μας. Γιορτάζουμε όλοι ΜΑΖΙ. Με ομόνοια μπορούμε να γίνουμε ισχυροί. Μπορεί να είμαστε λίγοι αριθμητικά, αλλά είμαστε δυνατοί ψυχικά. Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες .’’ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ,Η 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ’’».

Το μήνυμα του Δημάρχου Ξάνθης, Μανώλη Τσέπελη:

«Να σκεφτούν πολύ καλά όποιοι έχουν στο νου τους να διεκδικήσουν έστω και μία σπιθαμή από αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Ό, τι έχουν κάνει οι πρόγονοί μας θα το κάνουμε κι εμείς από τον πιο μικρό ως τον πιο μεγάλο. Έχουμε την μνήμη σε όλους τους συνανθρώπους μας που θυσιάστηκαν για να είναι ελεύθερη αυτή η χώρα και εμείς είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους, αν χρειαστεί».

Το μήνυμα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μπουρχάν Νετζαντή Μπαράν:

«Σήμερα τιμήσαμε τους ήρωές μας που έπεσαν για αυτή τη χώρα. Είδαμε τα νιάτα μας, τον στρατό μας. Δυστυχώς οι προκλήσεις των καιρών δεν τελείωσαν. Συνεπώς, πρέπει να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για τα καινούργια ‘’ΟΧΙ’’».

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…