Αρχική Χωρίς κατηγορία Τον δρόμο διαμόρφωσης της «ύπαρξης» χάραξε το 3ο TEDxDUTH

Τον δρόμο διαμόρφωσης της «ύπαρξης» χάραξε το 3ο TEDxDUTH

0

Το Main Event με τίτλο “REDEFINE” πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Κτίριο των Πολιτικών Μηχανικών

Θεματολογία των 4 sessions ανέλυσαν εννιά καταρτισμένοι ομιλητές

Το Σάββατο 22/10 πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 3ου TEDxDUTH, το Main Event, με θέμα το “REDEFINE” ή αλλιώς «Επαναπροσδιορίζω», το οποίο έλαβε χώρα στην Ξάνθη και συγκεκριμένα στο Κτίριο των Πολιτικών Μηχανικών. Ειδικότερα, στην εκδήλωση την σκυτάλη του λόγου πήραν εννιά ομιλητές αναλύοντας ζητήματα που μας απασχολούν διαχρονικά και άπτονται της ανθρώπινης φύσης. Στόχος των προβληματισμών που αναπτύχθηκαν ήταν να μας υποβάλουν το ερώτημα: Πώς να επαναπροσδιορίζουμε την ζωή/την καθημερινότητα/τις αξίες για να διαμορφώσουμε το «εγώ» μας τελικά.

Οι κύριοι ομιλητές ήταν:

-Αθανασία Συκιώτου, Καθηγήτρια ΔΠΘ, Συντονίστρια του εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών Νομικής Σχολής ΔΠΘ

-Αθανάσιος Αλεξόπουλος, Βιολόγος Καθηγητής ΔΠΘ Βιοτεχνολογία και Υγιεινή Τροφίμων

-Κατερίνα Μπομπότα, Κλινική Υπότροφος σε Dental Sciences στο Sussex UK, Συντάκτρια και Επιμελήτρια Έργων στο Greek Women in STEM

-Βιβή Ανθοπούλου, CEO Ιδρύματος Λαμπράκη Ιδρύτρια Womentors

-Άκης Αποστολίδης, Ελεύθερος Επαγγελματίας, Απόφοιτος ΜΠΔ, Ιδρυτής Καναλιού The Skeptic Theory στο youtube

-Θεόδωρος Λιόλιος, Αναπληρωτής Κοσμήτορας ΣΣΕ Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής, ακαδημαϊκός υπεύθυνος elearning προγραμμάτων ΕΚΠΑ

-Γιάννης Κορφιάτης, Αναβάτης MTB TV Presenter στο Van Life Art Director και Producer σε δική του εταιρεία με drone

-Γιάννης Σκουληκάρης, Φυσικής Ιδρυτής CEO Patent Mind LTD, Συνιδρυτής CEO Mind the Minds ΑΜΚΕ

Εκπρόσωπος του TEDxDUTH μίλησε στο ‘’Ε’’ για την εκδήλωση του Σαββάτου και στη συνέχεια, ανέλυσε τις θεματικές που απασχόλησαν τους εννιά συνολικά ομιλητές.

Όπως σημείωσε: «Την εκδήλωση στελέχωσαν ακαδημαϊκοί ομιλητές, άνθρωποι με ιδέες που αξίζει να διαδοθούν, με βιωματικές εμπειρίες και άνθρωποι των τεχνών. Η φετινή θεματολογία χωριζόταν σε 4 sessions. Στο 1ο  Session, επονομαζόμενο ως “Inner Self”, οι ομιλητές μίλησαν για ό,τι καθορίζεται ως αρχή, ως γένεση και αποτελεί το θεμέλιο του Redefine. Έχοντας ως βάση την φράση “νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ” στο επόμενο Session, με όνομα “Mass of Matter”, έγινε μια εκτενής ανάλυση ομιλιών και εμπειριών ατόμων που απασχολούνται στον κλάδο της σωματικής διάπλασης και γενικότερα την εικόνα και την υγεία του σώματος. Παράλληλα με την εσωτερική και προσωπική εξέλιξη που αναλύθηκε στα προηγούμενα Sessions, συμπορεύεται και η βιολογική ανάπτυξη. Το άτομο αναπτύσσεται, μεταμορφώνεται, αλλάζει μορφή, σχήμα και φτάνει στο επίπεδο του να αλληλεπιδρά παράλληλα με άλλα άτομα, σαν μια ολοκληρωμένη οντότητα! Όμως τι συμβαίνει με τα άτομα που καλούνται να κατορθώσουν την παράλληλη ύπαρξη και άλλων προσωπικοτήτων; Μήπως είναι ικανή αυτή η ανάπτυξη του δεύτερου εαυτού, να οδηγήσει στον τελικό επαναπροσδιορισμό; Και πως μπορεί κάποιος να ορίσει τα όρια του “Alter Ego” του, δίνοντας το όνομα και του 3ου Session στο οποίο οι ομιλητές μίλησαν για το πνεύμα της παράλληλης ανάπτυξης μιας δεύτερης ταυτότητας. Φτάνοντας στο τελικό στάδιο, το “Coda”, δηλαδή στο συμπέρασμα της ύπαρξης του ατόμου. Εκεί πλέον έχει κατακτήσει το ανώτερο σημείο της πορείας του και βρίσκεται στην κορυφή. Αυτό το Session στελέχωσαν άτομα με αξιοσημείωτες προσωπικές εμπειρίες, που ασχολούνται με Extreme Sports».

Επιπροσθέτως, η εκπρόσωπος της διοργάνωσης τόνισε πως οι ομιλίες συνδυάστηκαν με workshops με επίκεντρο την αυτοπεποίθηση, τον προσδιορισμό του leadership, την Κυκλική Οικονομία και αλλαγή, όπως επίσης και την εκπαιδευτική ρομποτική. Στα παραπάνω τα performances έκαναν ακόμη πιο «ζωντανή» την εκδήλωση.

«Τέλος, κατά την διάρκεια του Event διεξήχθη και το TEDxDUTH Career, το οποίο προσέφερε μια μέρα ενημέρωσης από μεγάλες εταιρείες – χορηγούς,  αλλά και την δυνατότητα πραγματοποίησης συνέντευξης μαζί τους», επισημάνθηκε σχετικά στο πλαίσιο της συνομιλίας μας.

Η ταυτότητα του TEDxDUTH

Το TEDxDUTH είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στη διάδοση αξιόλογων ιδεών, κυρίως μέσω ομιλιών και Workshops. Η Οργανωτική Επιτροπή των δράσεων απαρτίζεται στην πλειοψηφία από προπτυχιακούς φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και το TEDxDUTH έχει σκοπό να εμπνεύσει, να προβληματίσει και να ευαισθητοποιήσει το φοιτητικό κοινό και την τοπική κοινωνία για ζητήματα που αφορούν την επιστήμη, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τις τέχνες.

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σάββατο 23 Μαρτίου 2024, Αρ.Φύλλου 11.568