Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις ‘Το κορίτσι Κατσίκα’: Ένα τσιγγάνικο παραμύθι παραδίδει μαθήματα λαϊκού πολιτισμού!

‘Το κορίτσι Κατσίκα’: Ένα τσιγγάνικο παραμύθι παραδίδει μαθήματα λαϊκού πολιτισμού!

0

«Συστήθηκε» στο φιλαναγνωστικό κοινό της Ξάνθης σε εκδήλωση στο «Π»

Η Π. Κελτσίδου στο ‘’Ε’’: «Σκοπός είναι οι μαθητές/τριες να μάθουν να μην υποτιμούν τον εαυτό τους, να αποκτήσουν συνείδηση των δυνατοτήτων τους»

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, σε συνεργασία με το 8ο Γυμνάσιο Ξάνθης και το βιβλιοπωλείο Σπανίδης, παρουσίασαν την Παρασκευή το λαϊκό, τσιγγάνικο παραμύθι με τίτλο: «Το κορίτσι Κατσίκα»,(I tshei Ketshika). Η παρουσίαση του παραμυθιού πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του ΙΘΤΠ στην καπναποθήκη Π στην Ξάνθη.

Ένα προϊόν επαγγελματικής δουλειάς…

-Το παρόν παραμύθι είναι ένα τσιγγάνικο παραμύθι από το Δροσερό της Ξάνθης. Σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη των παραμυθιών κατά το σύστημα Aarne Thompson, το παραμύθι έχει αριθμό ΑΤ409Α.

-Το αφηγήθηκε η Εμπιέ Χουσεΐν Ογλού στην κόρη της Σονγκιούλ Ραμαδάν Ογλού η οποία το κατέγραψε στα ελληνικά.

-Την μεταγραφή του παραμυθιού στα τσιγγάνικα έκανε ο Εμίν Γιασάρ Ογλού.

-Την εικονογράφηση έκανε η καθηγήτρια των Καλλιτεχνικών, Ελένη Καρακιουλάχ.

-Την φιλολογική επιμέλεια είχαν η Φιλόλογος Σοφία Τσολακίδου και η διευθύντρια του 8ου Γυμνασίου, Παρθενόπη Κελτσίδου, οι οποίες συντονίζουν ένα Πολιτιστικό Πρόγραμμα με θέμα το τσιγγάνικο παραμύθι.

-Το πρόγραμμα εκπονείται από μαθητές και μαθήτριες του σχολείου στο σχολικό έτος 2021-2022 από μαθητές και μαθήτριες του σχολείου.

«Οι χώροι της αφήγησης είναι πολλοί. Συνήθως τα σπίτια, κυρίως τις ημέρες των γιορτών, στις βεγγέρες, στις συγκεντρώσεις για οικιακή συνεργατική εργασία. Επίσης, χώρος αφήγησης ήταν ο φούρνος, το τσαγκαράδικο, το καΐκι, ο μύλος», σημείωσε η Φιλόλογος-Διευθύντρια 8ου Γυμνασίου Ξάνθης, Δρ. Πέπη Κελτσίδου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης και πρόσθεσε: «Αξιοσημείωτο είναι πως στις παραδοσιακές κοινωνίες διεξάγονταν αγώνες παραμυθιών, με κριτήριο το καλύτερο, εκτενέστερο, ασυνήθιστο, υπερβολικότερο παραμύθι».

Συμπληρωματικά, η κα Κελτσίδου, ανέφερε στο ‘’Ε’’ τον σκοπό του παραμυθιού: «Το παραμύθι εκδόθηκε στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας. Σκοπός ήταν οι μαθητές/τριες να έρθουν πιο κοντά στον λαϊκό πολιτισμό, να μάθουν την σπουδαιότητά του, να τον εκτιμήσουν και τελικά να συμβάλουν στην περιφρούρησή του. Με λίγα λόγια να μάθουν να μην υποτιμούν τον εαυτό τους, να συνειδητοποιήσουν πως η θέληση και η συστηματική δουλειά μπορεί να τους κάνει παραγωγικούς».

Τον κόσμο του παραμυθιού «ξετύλιξαν» οι:

-Δρ. Πέπη Κελτσίδου (Φιλόλογος-Διευθύντρια 8ου Γυμνασίου Ξάνθης)

-Σονγκιούλ Ραμαδάνογλου (Πρώην Διαμεσολαβήτρια του JUST ROM)

-Την εκδήλωση συντόνισε ο εκδότης Μιχάλης Σπανίδης.

Χρύσα Κιατίπη

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ψηφιδωτά λάμποντα!

«…είχε στα μάτια ψηφιδωτό τον καημό της Ρωμιοσύνης, εκείνου του πέλαγου τον καημό σαν ήβρε…