Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Την επαναφορά των δικαιώματος μετεγγραφής αδελφών φοιτητών από τη μειονότητα ζητά Χ. Ζεϊμπέκ

Την επαναφορά των δικαιώματος μετεγγραφής αδελφών φοιτητών από τη μειονότητα ζητά Χ. Ζεϊμπέκ

0

Επερώτηση στην υπουργό Παιδείας

 

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα το δικαίωμα μετεγγραφών αδελφών φοιτητών για την ειδική κατηγορία των φοιτητών της μειονότητας, κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής, «με τον ν. 4332/2015 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε την δυνατότητα μετεγγραφών στους αδελφούς φοιτητών, αναλογιζόμενη τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και την αδυναμία των ελληνικών οικογενειών να συντηρούν φοιτητές- αδελφούς, οι οποίοι φοιτούν σε διαφορετικές πόλεις. Με το άρθρο 78 του ν. 4692/2020 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέφερε τροποποιήσεις στις μετεγγραφές των ειδικών κατηγοριών αποκλείοντας την ειδική κατηγορία των φοιτητών Ελλήνων πολιτών της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης που εισήχθησαν στα πανεπιστήμια καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων από το άρθρο 76 του ως άνω νόμου, δηλαδή το δικαίωμα να αιτηθούν μετεγγραφή ως αδελφοί φοιτητών, επιτρέποντας μόνο την μετεγγραφή τους για οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια του άρθρου 75 του ίδιου νόμου.

Το δικαίωμα μετεγγραφών φοιτητών παρέχεται προκειμένου να διευκολυνθεί η δυνατότητα των σπουδών των μελών των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών. Το δικαίωμα, δε, μετεγγραφών των αδελφών φοιτητών δόθηκε, επίσης, ως διευκόλυνση,  ώστε οι οικογένειες να μην αναγκάζονται να συντηρούν διαφορετικά νοικοκυριά σε διαφορετικές πόλεις φοίτησης των παιδιών τους. Συνεπώς, είναι αδικαιολόγητη η εξαίρεση από το δικαίωμα αυτό των ειδικών κατηγοριών μετεγγραφών και δη των αδελφών- φοιτητών της μειονότητας της Θράκης που εισήχθησαν καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων στα πανεπιστήμια».

Με βάση τα παραπάνω ο βουλευτής ρωτά την υπουργό:

  1. Για ποιο λόγο εξαιρείται η συγκεκριμένη ειδική κατηγορία των Ελλήνων πολιτών της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης του δικαιώματος μετεγγραφών με την κατηγορία των αδελφών φοιτητών;
  2. Προτίθεστε να δώσετε την δυνατότητα και σε αυτήν την ειδική κατηγορία μετεγγραφών να κάνουν αίτηση και με την κατηγορία αδελφών φοιτητών έστω και σε μεταγενέστερο χρόνο για την ακαδημαϊκή χρονιά 2022-23;

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εξαφανίστηκε 34χρονος στην Καβάλα

Καβάλα: Άφησε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και έφυγε- Κτηνοτρόφος είπε ότι είδε το…