Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνεται η Ελλάδα για τους 92 πρόσφυγες-μετανάστες στον Έβρο

Στον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνεται η Ελλάδα για τους 92 πρόσφυγες-μετανάστες στον Έβρο

0
synoriofylakes-empros

Οι ίδιοι περιέγραψαν στους αξιωματικούς του Frontex ότι στον Έβρο τους μετέφεραν τρία οχήματα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής

 

Εξηγήσεις ζητά από την Τουρκία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος για την προώθηση 92 προσφύγων και μεταναστών σε ελληνικό έδαφος.

Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, οι περισσότεροι από τους 92 μετανάστες που βρέθηκαν γυμνοί, είναι Αφγανοί αλλά και ορισμένοι Σύροι. Οι ίδιοι περιέγραψαν στους αξιωματικούς του Frontex ότι στον Έβρο τους μετέφεραν τρία οχήματα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μεταράκης επιχειρεί τη διεθνοποίηση του θέματος και γι’ αυτό έχει ζητήσει και θα δει την ερχόμενη Δευτέρα τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Μάλιστα, έχει ήδη ενημερώσει τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα κάνω ένα κύκλο επαφών και θα δείξω τις φωτογραφίες, ενώ έχουμε κι άλλο υλικό, όπως βίντεο».

Σύμφωνα με την αστυνομία, «στις 14-10-2022 το πρωί, στην παρέβρια περιοχή Φερών Αλεξανδρούπολης, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, εντόπισαν ενενήντα δύο (92) παράνομους μετανάστες χωρίς ενδύματα και ορισμένους εξ αυτών με σωματικά τραύματα. Από την έρευνα Ελλήνων αστυνομικών και αξιωματούχων του Frontex διαπιστώθηκε ότι προωθήθηκαν στο ελληνικό έδαφος, με πλαστικές βάρκες από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του ποταμού Έβρου. Όλες οι ανάγκες ένδυσης – σίτισης και πρώτων βοηθειών των ανωτέρω προσώπων καλύφθηκαν άμεσα από τις Ελληνικές Αρχές».

Η τουρκική πλευρά έκανε λόγο για ελληνική προπαγάνδα. Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ απ’ την Κωνσταντινούπολη, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Ισμαήλ Τσατακλί υποστήριξε ότι πρόκειται για παλιά φωτογραφία που δείχνει μετανάστες που λήστεψαν και στη συνέχεια εγκατέλειψαν γυμνούς οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας και τους άφησαν να πεθάνουν στα σύνορα. «Εφόσον δεν μπορείτε να βρείτε ούτε μία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, προσπαθείτε να κάνετε την εικόνα της δικής σας δίωξής να μοιάζει σαν να ήταν η Τουρκία! Αφιερώστε τον χρόνο που διαθέτετε για χειραγώγηση και ανεντιμότητα, στην τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων! Άντε, δεν είναι τόσο δύσκολο, γίνετε λίγο πολιτισμένοι!» ανάρτησε στο Twitter.

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης ανέφερε ότι είναι «ντροπή για τον πολιτισμό η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε 92 μετανάστες τους οποίους διασώσαμε στα σύνορα», προσθέτοντας: «Αναμένουμε από την Άγκυρα να διερευνήσει το περιστατικό και να προστατεύσει επιτέλους τα σύνορα της με την ΕΕ».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι λιγότερο ίσα από τα υπόλοιπα

Οι μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας εξαιρούνται από την δωρεάν μεταφορά τους προς κ…