Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Στη σελίδα των φορολογουμένων μπαίνει από τον Οκτώβριο το Eispraxis

Στη σελίδα των φορολογουμένων μπαίνει από τον Οκτώβριο το Eispraxis

0

Σε πλήρη λειτουργία το νέο σύστημα επιδίωξης είσπραξης οφειλών

Στην προσωπική θυρίδα όλων των φορολογουμένων κάνει πλέον την είσοδό του το σύστημα Eispraxis, που αποτελεί το νέο ηλεκτρονικό όπλο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με το οποίο θα στοχεύει στους οφειλέτες επιδιώκοντας να εισπράξει τα χρέη από όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στην Εφορία.

Ήδη και κατά την πιλοτική εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο , έκανε την εμφάνισή του στις Εφαρμογές TAXISnet η ένδειξη “Εispraxisnet myAADE”. Από τον Οκτώβριο θα καταστεί πλήρως λειτουργικό καθώς πάνω από 1.000 ελεγκτές και βοηθοί ελεγκτές έχουν στρατολογηθεί και εκπαιδεύονται από την ΑΑΔΕ, προκειμένου να αναλάβουν δράση.

Με βάση την νέα αυτή εφαρμογή, οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το ICISnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφους, Χρηματιστήριο, Εργάνη, ΓΕΜΗ κ.ά.).

Για κάθε οφειλή θα υπάρχει ξεχωριστός ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Παράλληλα, θα εποπτεύονται όλοι όσοι εμπλέκονται σε κάθε υπόθεση οφειλής, όπως συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι κ.ά.

Με βάση τα στοιχεία αυτά θα αξιολογείται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη για την αποπληρωμή του χρέους και θα ειδοποιείται με ηλεκτρονικά μηνύματα για την τακτοποίηση της εκκρεμότητας. Οι αποστολές θα γίνονται μαζικά και αυτοματοποιημένα κάθε φορά που λήγει κάποια προθεσμία πληρωμής φόρου. Εάν δεν υπάρξει κάποια κίνηση από τον υπόχρεο μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τότε το σύστημα θα ενεργοποιεί τη διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίου σε όλες τις τράπεζες για τη δέσμευση και την κατάσχεση του ποσού της οφειλής από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη, ώστε το Δημόσιο να μη χάνει καθόλου χρόνο στη διεκδίκηση των οφειλών.

Συνολικά 4.260.000 φορολογούμενοι χρωστούν συνολικά 112,6 δισ. ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία. Οι μισοί εξ αυτών (1.966.000 ΑΦΜ) χρωστούν πάνω από 500 ευρώ και η φορολογική διοίκηση μπορεί να λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος τους.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΑΑΔΕ, με το νέο πληροφοριακό σύστημα Eispraxis:

-θα υπάρξει άμεση παροχή κεντρικής πληροφορίας σε επίπεδο οφειλής (προφίλ οφειλέτη), συνδυάζοντας τις πληροφορίες από ηλεκτρονικές εφαρμογές και υποσυστήματα, όπως εισόδημα, περιουσιολόγιο, καταστάσεις πελατών/προμηθευτών, σύστημα αυτοματοποιημένης επεξεργασίας, σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με κράτη-μέλη της Ε.Ε. και πληροφορίες από τρίτους (όπως Κτηματολόγιο Α.Ε., ΓΕΜΗ, ΣΑΤ κ.λπ.).

-θα ταξινομούνται οι υποθέσεις οφειλής βάσει συνόλου ιδιοτήτων (ονοματεπώνυμο οφειλέτη, ποσό οφειλής, χρονικό διάστημα καθυστέρησης υπόθεσης, ημερομηνία τελευταίας ενέργειας κ.λπ.).

-θα υπάρξει πλήρης ηλεκτρονική καταγραφή των ανοιχτών λογαριασμών μεταξύ της Εφορίας και των φορολογουμένων όσον αφορά τόσο τις πληρωμές φόρων όσο και τις επιστροφές αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

-θα εφαρμόζονται κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και θα λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης με βάση τη συμπεριφορά του οφειλέτη και τις ειδοποιήσεις και υπενθυμίσεις για τα προτεινόμενα μέτρα.

-Θα ενημερώνονται οι φορολογούμενοι μέσω επιστολής, e-mail, τηλεφώνου ή άλλου εναλλακτικού καναλιού επικοινωνίας για τις βεβαιωμένες οφειλές τους, την τήρηση ή μη των ρυθμίσεων και για τις ηλεκτρονικές επιδόσεις και κοινοποιήσεις μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

-Θα παρακολουθούνται η απόδοση των μέτρων είσπραξης και η διαδικασία χαρακτηρισμού των οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

JTI: Προάγοντας την ισότητα και καταρρίπτοντας νέα στερεότυπα στον εργασιακό χώρο

Η Γεωργία Καρούντζου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας JTI στο «The Upfr…