Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στα «σκαριά» νέο νηπιαγωγείο στην Ξάνθη

Στα «σκαριά» νέο νηπιαγωγείο στην Ξάνθη

0

Σε οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Ξάνθης από το υπουργείο Οικονομικών στην οδό Θ. Δούκα 1 (απέναντι από το Αμοιρίδειο – Συνάντηση Δημάρχου Ξάνθης με την Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας

 

Αγροτική οδοποιία για τα ορεινά χωριά της κοινότητας Κιμμερίων – Εγκρίθηκε προγραμματική για τη μελέτη  – Το νέο τεχνικό πρόγραμμα και η πορεία των έργων

 

 

 

Ένα νέο νηπιαγωγείο σύγχρονων προδιαγραφών και όχι προκάτ σχεδιάζει να κατασκευάσει η δημοτική αρχή Ξάνθης. Μάλιστα την Παρασκευή το μεσημέρι ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων κ. Γιάννη Ζερενίδη επισκέφτηκαν την Διευθύντρια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης κα Εύη Στυλιανίδου και συζήτησαν μαζί της το χωροταξικό θέμα του νηπιαγωγείου καθώς και ΄άλλα θέματα που αφορούν τα σχολεία.

Νέο νηπιαγωγείο σύγχρονων προδιαγραφών

Το νέο νηπιαγωγείο πρόκειται να κατασκευαστεί σε οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Ξάνθης από το υπουργείο Οικονομικών μετά από σχετικό αίτημα και βρίσκεται στην οδό Θ. Δούκα 1 (απέναντι από το Αμοιρίδειο). Όπως είπε ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μ. Τσέπελης θα είναι ένα σύγχρονο νηπιαγωγείο υψηλών προδιαγραφών: «Στόχος μας είναι τα επόμενα χρόνια να εξαλείψουμε όλες τις αίθουσες προκάτ που χρησιμοποιούνται για την προσχολική αγωγή. Να τις αντικαταστήσουμε με κτηριακές αίθουσες».

Αγροτική οδοποιία για τα ορεινά χωριά της κοινότητας Κιμμερίων – Εγκρίθηκε προγραμματική για τη μελέτη

Ένα αίτημα χρόνων των κατοίκων της κοινότητας Κιμμερίων που λιμνάζει ήταν η κατασκευή αγροτικού δρόμου που να συνδέει τα ορεινά χωριά όπου διαμένουν κάτοικοι αλλά υπάρχουν και πολλές κτηνοτροφικές μονάδες. Η έλλειψη ασφαλτοστρωμένου δρόμου ταλαιπωρεί τους κατοίκους και τους κτηνοτρόφους ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες  που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις στάνες τους. Επίσης δεν μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση και τα βυτία των εταιρειών που παραδίδουν το γάλα. Η δημοτική αρχή με απόφαση της Οικονομικής επιτροπής ενέκρινε προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στον Δήμο Ξάνθης και τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ Α.Ε. με τίτλο: «Εκπόνηση μελετών για το έργο: Βελτίωση βατότητας οδού Κιμμέρια, Έρανος, Λιβάδι, Ανθηρό, Πριόνιο» . Η μελέτη υπολογίζεται σε 50.000 ευρώ και το έργο περίπου στα 600.000 ευρώ που πρόκειται να ενταχθεί στο μέτρο αγροτικής οδοποιίας του «Α. Τρίτσης».

«Εργαλείο» το Μητρώο ιδιωτικών μηχανημάτων για την Πολιτική Προστασία

Ένα χρήσιμο «εργαλείο» για την Πολιτική Προστασία αποτελεί το Μητρώο ιδιωτών ιδιοκτητών μηχανημάτων, το οποίο διαθέτει ο δήμος Ξάνθης με εγγεγραμμένους 15 ιδιώτες κυρίως εταιρείες που διαθέτουν μηχανήματα έργου, όπως εκσκαφείς. Το Μητρώο ενεργοποιείται από  την Πολιτική Προστασία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από έντονα καιρικά φαινόμενα όπως για παράδειγμα οι έντονες βροχοπτώσεις στις αρχές Ιουνίου.  Η οικονομική επιτροπή ενέκρινε την ωρομίσθια αποζημίωση διάθεσης μηχανημάτων έργου και υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών πολιτικής προστασίας. Να σημειώσουμε ότι το τιμολόγιο είναι καθορισμένο και απλά ο δήμος καταγράφει τις ώρες απασχόλησης.

Το νέο τεχνικό πρόγραμμα και η πορεία των έργων

Οι τεχνικές υπηρεσίες ετοιμάζουν το τεχνικό πρόγραμμα που θα τεθεί προς ψήφιση τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν προβλέπονται νέα έργα αλλά δίνεται έμφαση στην ολοκλήρωση αυτών που είναι σε εξέλιξη και έχουν καθυστερήσει λόγω της πανδημίας. Κάνοντας μια ανασκόπηση των έργων που βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης αναφέρουμε: Την  πεζογέφυρα Κιμμερίων που έχει αναδειχθεί μειοδότης και ξεκινά το έργο, την πεζογέφυρα στην Χρύσα που έχει ολοκληρωθεί η α’ φάση της μελέτη και προχωράει η β΄ φάση. Επίσης προχωρούν οι μελέτες για την ανάπλαση της Λ. Στρατού και τους σχολικούς δακτυλίους ενώ έχει μπει ανάδοχος για το έργο αγροτικής οδοποιίας και παρεμβάσεων σε οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης προϋπολογισμού 800.000 ευρώ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…