Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πρώτο βήμα για την έναρξη του διαλόγου μεταξύ ΟΤΑ και φορέων για την Βιομηχανική Κληρονομιά της ΑΜΘ

Πρώτο βήμα για την έναρξη του διαλόγου μεταξύ ΟΤΑ και φορέων για την Βιομηχανική Κληρονομιά της ΑΜΘ

0

Ολοκληρώθηκε το διαδικτυακό Σεμινάριο που διοργάνωσε η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων, με συνδιοργανωτή το δήμο Καβάλας

Παρουσιάστηκαν εφαρμοσμένα παραδείγματα προστασίας και ανάδειξής τους ως υποδομές ανάπτυξης , καθώς και προβληματισμοί

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 και Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022, το διαδικτυακό Σεμινάριο για στελέχη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με θέμα: «Βιομηχανική Κληρονομιά και Αυτοδιοίκηση: από την αναγνώριση και αξιολόγηση στην προστασία, ανάδειξη και διαχείριση».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΥΝΜΤΕΑΜΘ), του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022 (ΕΗΠΚ 2022) – «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά – Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές», με την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας [Κ.Ε.Δ.Ε.], με συνδιοργανωτή το Δήμο Καβάλας και με την υποστήριξη του Ελληνικού Τμήματος TICCIH και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού – Παραρτήματος Θεσσαλονίκης.

Στόχος του σεμιναρίου ήταν αφενός η ενημέρωση των αυτοδιοικητικών παραγόντων, που καλούνται να διαχειριστούν έργο πολιτισμού, αφενός ως προς τη νοηματοδότηση της έννοιας της βιομηχανικής κληρονομιάς και την αναγνώριση της αξίας των στοιχείων (υλικών και άυλων) που τη συνθέτουν, αφετέρου δε η παρουσίαση καλών εφαρμοσμένων παραδειγμάτων από την Ελλάδα, προστασίας και ανάδειξής τους ως υποδομές ανάπτυξης, καθώς και η ενημέρωση για δυνατότητες δικτύωσης για τη διαχείριση των βιομηχανικών μνημείων και τόπων.

Κατά την πρώτη ημέρα του σεμιναρίου, αναπτύχθηκαν οι παρακάτω θεματικοί άξονες:

  • Αρχές προστασίας της Βιομηχανικής κληρονομιάς και Διεθνής εμπειρία
  • Εμπειρία Δήμων

Επίσης πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας με θέματα:

  • Νομικό και Χρηματοδοτικό πλαίσιο
  • Φορείς υποστήριξης

Μετά τη λήξη των δύο θεματικών ενοτήτων και πριν τις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, αναγνώστηκε το Σχέδιο Κειμένου Αρχών Συνεργασίας Δήμων μέσω της δημιουργίας ενός Δικτύου για την προστασία της Βιομηχανικής Κληρονομιάς.

Κατά τη δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου, αναπτύχθηκαν οι παρακάτω θεματικοί άξονες:

  • Καλά παραδείγματα και προβληματισμοί
  • Παραδείγματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας ή / και σε συνεργασία με Δήμους

Επίσης πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα:

  • Συμμετοχή πολιτών – Δικτύωση

Όπως επισημάνθηκε από την πλευρά των διοργανωτών, «αποτέλεσμα της όλης εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη της σημασίας του εντοπισμού, της καταγραφής, της τεκμηρίωσης και της αξιολόγησης του αποθέματος της  Βιομηχανικής Κληρονομιάς, ως πρώτο και θεμελιώδες στάδιο για τον περαιτέρω προγραμματισμό για την παραγωγή σημαντικού έργου βιώσιμης αστικής ανάπτυξης μέσω της προστασίας, ανάδειξης και επανάχρησης των ιστορικών βιομηχανικών μνημείων και συνόλων. Παράλληλα αναδείχθηκε το σύνθετο έργο της διαχείρισης που απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση και πολλαπλές συνεργασίες.

Η προβολή της εφαρμογής νέων τεχνολογιών αναδεικνύει νέες προοπτικές στην έρευνα, τη καταγραφή, τη τεκμηρίωση, τη διαχείριση αλλά και την πρόσβαση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού ανθρώπων στη γνώση και την πληροφόρηση κάτι που είναι σταθερή επιδίωξη και προϋπόθεση για την ενδυνάμωση της συμμετοχής των πολιτών στα ζητήματα της βιομηχανικής κληρονομιάς.

Από τα πλέον επιτυχημένα παραδείγματα διαχείρισης της βιομηχανικής κληρονομιάς από Δήμους, που προβλήθηκαν, διαπιστώθηκε η κατάκτηση ωριμότητας στην κατανόηση των αρχών, των αξιών και των ποικίλων διαστάσεων της βιομηχανικής κληρονομιάς σε σχέση με το παρελθόν, αρχές που ορίζουν το επιθυμητό πλαίσιο διαχείρισης της Βιομηχανικής κληρονομιάς, για τη διατήρηση της ταυτότητας των πόλεων και της συλλογικής μνήμης.

Επιπροσθέτως, το γεγονός της αποσπασματικότητας των υλοποιημένων παραδειγμάτων αποκατάστασης διατήρησης και επανάχρησης βιομηχανικών εγκαταστάσεων, τόσο από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, ανέδειξε την αναγκαιότητα κοινής και ενιαίας διαχείρισης του συνόλου της παραγωγικής και βιομηχανικής κληρονομιάς κάθε τόπου για την ανάδειξή του, με ολιστικό και συνθετικό τρόπο. Η επίτευξη συνέργειας μεταξύ των Αυτοδιοικητικών Αρχών με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, γύρω από την αποκατάσταση, επανάχρηση και ανάδειξη ιστορικών βιομηχανικών κτιρίων και συνόλων, στη βάση των αξιών και αρχών της Βιομηχανικής Κληρονομιάς, θα παρέχει ένα πλαίσιο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πόλεων και τη βελτίωση των διοικητικών τους ικανοτήτων στη διαχείριση  των προκλήσεων του μέλλοντος με την ένταξη των ιστορικών βιομηχανικών τόπων και μνημείων των περιοχών μας σε πανευρωπαϊκά – διεθνή δίκτυα για την ανάπτυξη επιχειρησιακών προγραμμάτων βιομηχανικού τουρισμού.

Για το λόγο αυτό, το σεμινάριο αυτό αποτελεί τον προπομπό έναρξης διαλόγου μεταξύ των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των φορέων διαχείρισης, των οργανισμών και των συλλογικοτήτων, που ασχολούνται με τη βιομηχανική κληρονομιά, στη βάση ενός κοινά αποδεκτού κειμένου αρχών, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός Δικτύου συνεργασίας μεταξύ των Δήμων, με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με στόχο τη χάραξη κοινής στρατηγικής δράσεων για την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη των στοιχείων Βιομηχανικής Κληρονομιάς και την απόδοση τους στο κοινωνικό σύνολο.

Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η υποστήριξη του Δήμου Καβάλας και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καβάλας (Δημωφέλειας), με την εγκάρδια φιλοξενία που παρείχαν στην Επιστημονική Επιτροπή του σεμιναρίου, τους συντονιστές της εκδήλωσης και την Οργανωτική Επιτροπή της ΥΝΜΤΕΑΜΘ στο χώρο της Δημοτικής Καπναποθήκης, για τη διεξαγωγή του σεμιναρίου. Επίσης, ιδιαίτερα καθοριστική ήταν η αμέριστη συμβολή της Τεχνικής Ομάδας που διέθεσε ο Δήμος Καβάλας, για την άρτια και χωρίς προβλήματα διεξαγωγή της εκδήλωσης διαδικτυακά».

Ως ιδιαίτερα σημαντική εκτιμάται και η ανταπόκριση του επιστημονικού αλλά και ευρύτερου κοινού, το οποίο τίμησε την εκδήλωση με τη συμμετοχή του. Την πρώτη ημέρα των εργασιών του σεμιναρίου παρακολούθησαν 390 άτομα και τη δεύτερη ημέρα εργασιών 205 άτομα, ενώ δηλώθηκαν συμμετοχές παρακολούθησης από 211 άτομα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…