Χαρά και χαρά
Πριν προλάβουν οι νέοι κυρίως να μαζέψουν τα καλοκαιρινά τους, τα ξαναφόρεσαν.
Νέοι και νέες κυρίως, με τις πρόσφατες λιακάδες, ξεθάρρεψαν και ντύθηκαν ανάλογα.
Τελείως φυσιολογικό βέβαια κυρίως το μεσημέρι που η θερμοκρασία είναι υψηλή, παρότι βρισκόμαστε 5-6 ημέρες πριν τον Νοέμβριο.
Από την άλλη, την καλοκαιρία χαίρονται και οι νοικοκυραίοι. Οι οποίοι στο μυαλό τους άλλα έχουν. Τους απασχολεί η θέρμανση του σπιτιού και τα κόστη της. Γι’ αυτό και με ικανοποίηση βλέπουν τις λιακάδες να συνεχίζονται.
-Καθόλου τυχαία δεν λατρεύτηκε ως θεός ο Ήλιος.
Γ.Δ.
Τον Οκτώβριο 2023 οι αυτοδιοικητικές
Το ξεκαθάρισε οριστικά ο υπουργός εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν στη γνωστή ημερομηνία, 8 Οκτωβρίου 2023 δήλωσε κι έτσι το θέμα έκλεισε.
Βέβαια, το «άνοιξαν» κάποιοι αυτοδιοικητικοί με την αιτιολογία της πανδημίας και άλλες δικαιολογίες. Διότι για δικαιολογίες η ουσία της υπόθεσης. Να πάρουν παράταση θητείας για ένα χρόνο.
Μάλιστα η ιδέα ξεκίνησε από γαλάζιους δημάρχους της χώρας, αλλά τελικά ο υπουργός δε «μάσησε» και έβαλε την υπόθεση στην κανονική ημερομηνία.
Γ.Δ.
Χρόνος υπάρχει
Τώρα μεταξύ μας, χωρίς υπερβολές, ο χρόνος μέχρι τις αυτοδιοικητικές είναι αρκετός. Αρκετός εάν έχουν στα σκαριά έργα, μελέτες, ιδέες να τα τρέξουν όλα αυτά.
Υπάρχουν όμως και άλλα πράγματα που μπορούν να γίνουν στο διάστημα αυτό όπως να δώσουν βαρύτητα στην αύξηση του πρασίνου με φύτευση δέντρων και θάμνων, στη φροντίδα των πεζοδρομίων, τις διαγραμμίσεις στο κέντρο, τον έλεγχο των αδέσποτων, την φροντίδα των περιφερειακών νεκροταφείων, την κοπή των χόρτων από πεζοδρόμια και αλάνες και τόσα άλλα.
Ενδιαφέρον να έχουν και έργα υπάρχουν για να κάνουν και χρόνος αρκετός.
Γ.Δ.
Δεν αρκούν τα νέα κτίρια
Η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε για τη δημιουργία νέων δικαστικών κτιρίων όπου υπάρχει ανάγκη. Μάλιστα θεωρεί κομβική την επένδυση αυτή, την κατασκευή δικαστικών μεγάρων.
Έτσι, από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διατεθούν αρκετά χρήματα μέσω ΣΔΙΤ για το θέμα αυτό.
Δεν θα συμφωνήσω ως προς την ανέγερση νέων κτιρίων. Όμως, το πρόβλημα της Δικαιοσύνης στη χώρα μας είναι οι άνθρωποι της, οι ίδιοι οι δικαστικοί. Σ’ αυτούς θα πρέπει να στραφεί ο έλεγχος και η απονομή αλλά και η έκδοση των αποφάσεων.
Ωραία, κτίρια θ’ αποκτήσουμε. Δικαιοσύνη σύντομη, δίκαιη, και ανεξάρτητη πότε θα δούμε;
Γιατί εκεί είναι πρωτίστως το πρόβλημα κι ακολουθούν οι υποδομές.
-Να το θυμηθείτε, πως τα ίδια χάλια θα’ χει η Δικαιοσύνη και όταν μπει στα νέα κτίρια…
Γ.Δ.
Μικροί ηγέτες κατακρημνίζουν και μεγάλες χώρες
Δεν ξέρω ειλικρινά αν πρέπει να γελάσουμε ή να κλάψουμε με τα παθήματα της παλαιότερης και εμβληματικότερης κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας του πλανήτη, δηλαδή της Μ. Βρετανίας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει μπει σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική περιδίνηση που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα την οδηγήσει. Σίγουρα πάντως η απαρχή των δεινών της «Γηραιάς Αλβιώνος» συμπίπτει με το Brexit, δηλαδή της εξόδου από την μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Μιας απόφασης που ήταν αποτέλεσμα μιας ευρύτατης επιχείρησης λαϊκισμού και χειραγώγησης του Βρετανικού λαού. Έκτοτε στη διακυβέρνηση της χώρας εναλλάχθηκαν πέντε αποτυχημένοι πρωθυπουργοί, με τελευταία την υπερφίαλη Λιζ Τρας η οποία θεώρησε ότι επειδή βρέθηκε στη Ντάουνιγκ Στριτ θα μπορούσε από τη μια στιγμή στην άλλη να μεταμορφωθεί σε νέα Μάργκαρετ Θάτσερ. Τα οικονομικά μέτρα μείωσης της φορολογίας τα οποία απερίσκεπτα έσπευσε να ανακοινώσει οδήγησαν στα βράχια την οικονομία της χώρας.
Οι αδυσώπητες αγορές, οι οποίες δεν καταλαβαίνουν από… νταούλια, ούτε… κολώνουν μπροστά σε αυτοαποκαλούμενες «Θάτσερ», αποδόμησαν εν ριπή οφθαλμού την εκτός εποχής οικονομική πολιτική της Τρας, αναγκάζοντάς την να αναιρέσει την πολιτική της και να παραιτηθεί.
Η βρετανική πολιτική ζωή εισέρχεται σε μεγάλο αδιέξοδο, και σίγουρα όσα προηγήθηκαν της πρωθυπουργίας της Λιζ Τρας και όσα θα ακολουθήσουν θα αποτελούν case study στην πολιτική επιστήμη για το πως μικροί ηγέτες είναι ικανοί να κατακρημνίζουν ακόμη και μεγάλες χώρες…
Έχουμε ζήσει κι εμείς ανάλογες καταστάσεις αλλά σίγουρα σε μικρότερη κλίμακα, αφού αποφύγαμε έστω και την ύστατη ώρα το Grexit, ενώ έχουμε και το… άλλοθι ότι -στο τέλος, τέλος- δεν είμαστε και πρώην κοσμοκράτειρα αυτοκρατορία…
Γ.Τ.
Ο Νερόμυλος στο Νησάκι
Παραδόθηκε με όλες τις τιμές η μελέτη για την αποκατάσταση του Νερόμυλου από την ΕΛΛΕΤ στην Μητρόπολη Ξάνθης στην οποία ανήκει ο Νερόμυλος και τα δύο κτήρια. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα ξεκινήσει άμεσα το έργο της αποκατάστασης. Απλά η μελέτη έγινε και παραδόθηκε. Τώρα πρέπει να βρεθεί πρόγραμμα που θα χρηματοδοτήσει το έργο γιατί θα έχει ένα προϋπολογισμό της τάξης κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ κι αυτό δεν είναι πολύ εύκολο. Μην ξεχνάμε ότι αφορά τον Νερόμυλο με τoν τεχνολογικό του εξοπλισμό αλλά και τα δύο άλλα κτήρια που θα έχουν κοινωνική χρήση.
Σε κάθε περίπτωση όταν ολοκληρωθεί το έργο θα αναδείξει και θα αναβαθμίσει όλη εκείνη την περιοχή και θα προσθέσει ένα ακόμη αξιοθέατο στην πόλη μας.
Μ.Ξ.
Έφθασε η ώρα των ελαιοτριβείων
Οι αρκετοί παραγωγοί ελιάς γνωρίζουν πως έφθασε ο χρόνος του ελαιοτριβείου.
Βεβαίως, όχι για όλους διότι υπάρχουν ποικιλίες που ωριμάζουν αργότερα. Παράλληλα, υπάρχουν παραγωγοί, πρόκειται για ερασιτέχνες με λίγα δέντρα, καμιά εκατοστή, που πάνε στο ελαιοτριβείο πράσινες τις ελιές γιατί θέλουν να βγάλουν το γνωστό αγουρέλαιο που όμως ακόμη πιο λίγοι μπορούν να το απολαύσουν κυρίως στις σαλάτες.
Έτσι λοιπόν, ξεκίνησε εδώ και μέρες η λειτουργία των ελαιοτριβείων. Μάλιστα εκεί στο Τύμπανο, το μεγαλύτερο και παλαιότερο, γίνεται χαμός. Δεκάδες μεγάλοι και μικροί παραγωγοί περιμένουν να «βγάλουν» το λάδι τους. Άλλοι για προσωπική κατανάλωση και άλλοι επαγγελματική.
Φυσικά στη διάρκεια της αναμονής γίνονται συζητήσεις για την παραγωγή, για τις ποσότητες, για τις ποικιλίες, για τις ασθένειες και άλλα.
Εκείνο που πρέπει να επισημανθεί είναι πως η καλλιέργεια της ελιάς στο νομό μας έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια.
Γ.Δ.
Βρίσκουν τα πατήματά τους οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι
Η περίοδος του καλοκαιριού ήταν ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν οι διάφοροι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του νομού. Μετά από δύο χρόνια υποχρεωτική αποχής από κάθε δραστηριότητα «ξαναβγήκαν» στην κοινωνία, άρχισαν να βρίσκουν τα πατήματά τους, τα μέλη, τους φίλους του Συλλόγου τους.
Γι’ αυτό υπήρξε ένα ξέσπασμα το καλοκαίρι που για ορισμένους συνεχίζεται και για άλλους θα συνεχιστεί όλο το χειμώνα.
Από την άλλη, κάποιοι ξεκίνησαν τον προγραμματισμό τους κανονικά πλέον, χωρίς φόβο για πανδημίες και αποχές, έτοιμοι να φορτσάρουν.
Γ.Δ.
Το προτείναμε πριν 15 χρόνια
Δεν μας ενδιαφέρει να ευλογήσουμε τα γένια μας, όμως οι τακτικοί αναγνώστες μας θα το θυμηθούν. Γράφαμε λοιπόν από τότε πως Τράπεζες, Δημόσιο, φορείς θα πρέπει αυτές ως υπηρεσίες να ζητούν τα δικαιολογητικά μεταξύ τους και όχι να τα προσκομίζει ο πολίτης για να ολοκληρώσει ένα αίτημά του.
Ε, λοιπόν, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών προωθούν νομοσχέδιο μεταξύ των οποίων ο εξορθολογισμός και η ενοποίηση των πιστοποιητικών, η κατάργηση του γνησίου της υπογραφής, η υποχρέωση των υπηρεσιών να αναζητούν εκείνες – αντί για τον πολίτη – τα απαραίτητα έγγραφα για τη διεκπεραίωση ενός ζητήματος και η πρόβλεψη να ολοκληρώνονται οι υποθέσεις των ενδιαφερομένων μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες.
Να λοιπόν που το δημόσιο, έστω με καθυστέρηση δεκαετιών, κάνει βήματα προς τα μπρος. Βήματα που οι πολίτες είχαν επισημάνει πως από πριν χρόνια έπρεπε να γίνουν.
Γ.Δ.
Το …γαιδουροκαλόκαιρο
Δεν ξέρουμε αν φταίει η κλιματική αλλαγή και έχουμε παράταση του καλοκαιριού το λεγόμενο και γαϊδαροκαλόκαιρο (ίσως επειδή η επιμονή είναι χαρακτηριστική αρετή του συμπαθούς τετράποδου κατά μία προσπάθεια επεξήγησης της ονομασίας), ωστόσο στην παρούσα συγκυρία είναι ότι πρέπει. Ίσως δε και να είναι έως και η μοναδική φορά που η κλιματική αλλαγή είναι ευπρόσδεκτη γιατί απλά ευνοεί οικονομικά. Καλός καιρός σημαίνει εξοικονόμηση ενέργειας που σημαίνει εξοικονόμηση χρημάτων για να αντιμετωπιστούν άλλες υποχρεώσεις. Άσε δε πως επηρεάζει θετικά την ψυχολογία μας και αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία την καθημερινότητα. Επιπλέον ο καλός καιρός παρατείνει και την ύφεση στον κορωνοϊό αφού δεν συγχρωτιζόμαστε σε κλειστούς χώρους.
Όλα καλά λοιπόν!.
Μ.Ξ.