Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

0

Πήγε πολύ καλά η γιορτή
Κι ένα όμορφο παραλειπόμενο της γιορτής της «Αυγόφετας» που έγινε προχθές στο Λυκοδρόμιο.
Λοιπόν, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Άνθιμος Κυρλίδης, συνολικά ψήθηκαν 750 αυγόφετες από πολυμελές συνεργείο ψησίματος.
Χρησιμοποιήθηκαν δε 330 αυγά και αγοράστηκαν 700 αυγόφετες.
Η όλη γιορτή είχε επιτυχία βοηθούντος του καιρού. Μάλιστα υπήρξαν επισκέπτες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, κι ένα ζευγάρι Ελλήνων από τη Γερμανία.
Στην γιορτή ήταν και ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης, ο οποίος αποδέχτηκε το αίτημα του συλλόγου να κοπούν τα πεύκα για προστασία από φωτιά και να φυτευτούν ψευτομουριές.
Γ.Δ.


Ένα σύνθημα…
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργατικών σωματείων στην Αλεξανδρούπολη πριν λίγες ημέρες, υπήρχε ένα βασικό σύνθημα. Το σύνθημα λοιπόν προφορικά και γραπτά ήταν ¨Δεν παραδίνουμε τον ορυκτό μας πλούτο στους επιχειρηματικούς ομίλους».
Το ερώτημα που αυθόρμητα έρχεται στα χείλη είναι ένα και βασικό. Πού θέλουν να παραδοθεί ο ορυκτός πλούτος οι του εργατικού κέντρου;
Μήπως να συνεχίσει να είναι βαθιά στη γη; Μα αν είναι έτσι, δεν είναι πλούτος, είναι ένα άχρηστο ορυκτό. Το οποίο αποκτά αξία όταν γίνει επένδυση για την εξόρυξή του, για την επεξεργασία του και δουλέψουν άνθρωποι πολλοί με διάφορες ειδικότητες.
Και ποιος θα τα κάνει αυτά; Ποιος θα διαθέσει τα χρήματα για να γίνει παραγωγικό το ορυκτό; Το δημόσιο; Αποτυχία 100% από την αρχή, είναι δεδομένο, όπως το απέδειξε χρόνια τώρα με δεκάδες «επιχειρήσεις» που τις πτώχευσε καταχρεωμένες.
Αν λοιπόν έχει τέτοιες ιδέες το Εργατικό Κέντρο Έβρου, ο «πλούτος» θα υπάρχει μόνο στα λόγια.
Γ.Δ.


Ψιλοκαβγάδες
Μαθαίνω πως άρχισαν οι ψιλοκαβγάδες σε πολυκατοικίες της πόλης για το θέμα της θέρμανσης.
Κάποιοι είναι εμμονικοί με κάποιες ιδέες- προτάσεις τους και δεν μπορούν να κάνουν όχι ένα βήμα μπρος ή πίσω αλλά ούτε πλάγια!
Κολλημένοι σε μια δική τους άποψη που τη θεωρούν σοφή, εμμένουν σ’ αυτή με εγωισμό χωρίς αποδοχή κάποιας άλλης πρότασης.
Κι ακόμη δεν άρχισαν τα κρύα, δεν άρχισε η λειτουργία των καλοριφέρ. Κάποιοι μάθαν, είναι στο χούι τους η γκρίνια και δεν μπορούν να υπερβούν τα δικά τους όρια.
Γ.Δ.


Απανθρωπιά…Ντροπή!
Απάνθρωπες εικόνες στον Έβρο με μετανάστες που βρέθηκαν γυμνοί στις όχθες του ποταμού  και διασώθηκαν από τους Έλληνες αστυνομικούς  σε συνεργασία με τη Frontex,
Οι άνθρωποι είχαν εγκαταλειφθεί στο σημείο εντελώς γυμνοί και χωρίς να φέρουν τον παραμικρό εξοπλισμό και μερικοί από τους 92 μετανάστες, μάλιστα, φέρουν τραύματα.
Εικόνες ντροπής που εκθέτει διεθνώς την Τουρκία που έχει εργαλειοποιήσει τον μεταναστευτικό και μάλιστα σε απάνθρωπο βαθμό και επιπλέον κατηγορεί και την χώρα μας για βάναυση συμπεριφορά απέναντι στου μετανάστες.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης κατήγγειλε τη συμπεριφορά της Τουρκίας στον ΟΗΕ και πολύ σωστά έπραξε.
Επιτέλους πρέπει να λάβει γνώση και πιο αποτελεσματική δράση η διεθνής κοινότητα.
Μ.Ξ.


Πρώτη φορά
Παρακολουθώντας τις ποδοσφαιρικές εξελίξεις την Κυριακή το βράδυ, συνάντησα ένα δυσάρεστο γεγονός, ίσως και μοναδικό στα παγκόσμια ποδοσφαιρικά γήπεδα της 1ης κατηγορίας.
Συγκεκριμένα, από τον αγώνα μεταξύ Λαμίας και Παναθηναϊκού, αποχώρησαν από το γήπεδο συνολικά επτά (7)  ποδοσφαιριστές λόγω τραυματισμών. Πέντε από την ομάδα του ΠΑΟ και δύο από της Λαμίας.
Κάποιοι μάλιστα από τους πέντε του ΠΑΟ σοβαρά, και θ’ απουσιάσουν μήνες.
Αξιοσημείωτο, δυσάρεστο κι αυτό, οι ομάδες ολοκλήρωσαν με δέκα ποδοσφαιριστές.
Κάποιοι ίσως ρωτήσουν γιατί αυτή η κατάληξη. Η απάντηση είναι η διαιτησία του Φωτιά ο οποίος ανέχτηκε προκλητικά το σκληρό παιγνίδι χωρίς να φροντίσει με τις κάρτες να το σταματήσει.
-Αρνητική πρωτιά κι εδώ δυστυχώς.
Γ.Δ.


Μνημεία και πολιτιστικός πλούτος
Κατά γενική αποδοχή ο νομός μας διαθέτει και μνημεία της μακραίωνης διαδρομής του διάφορων χρονικών περιόδων αλλά και μια ποικιλία αξιοζήλευτη στον τομέα του φυσικού περιβάλλοντος.
Όμως, αυτός ο πλούτος δεν είναι ευρύτερα γνωστός, δεν έχει γίνει κτήμα των ανθρώπων που κινούν τον τουρισμό σε πανελλαδικό επίπεδο.
Ο Παραδοσιακός Οικισμός, ο μοναδικός μιας πόλης, ολόκληρης της παλιάς Ξάνθης, που δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα, «ζούσε σε μια κατάσταση μικρής επιλογής».
Ξεκινώντας από αυτή την έλλειψη, ο δήμος Ξάνθης αποφάσισε την μοναδική, ξεχωριστή και εμπεριστατωμένη προβολή του Παραδοσιακού Οικισμού και των Νεοκλασικών κτιρίων αυτού.
Γ.Δ.


Σωστή κίνηση για τα «Νεστοχώρια»
Τα Ζαγοροχώρια είναι πασίγνωστα, τα Μαστιχοχώρια το ίδιο στη Χίο, τα Πομακοχώρια σ’ ένα επίπεδο στην ορεινή Ξάνθη. Αυτά τα συγκροτημένα από διάφορα κατοικημένα χωριά, έχοντας ως πρότυπο κάποιοι τολμηροί ξεκίνησαν μια προσπάθεια. Μια προσπάθεια να γίνουν brand name τα «Νεστοχώρια». Δηλαδή, τα χωριά που βρίσκονται δεξιά-αριστερά του Νέστου ποταμού.
Την προσπάθεια αυτοί ξεκίνησαν φιλοπρόοδοι επαγγελματίες της ορεινής περιοχής όπου βέβαια συμπεριλαμβάνονται και άνθρωποι της περιοχής  Σταυρούπολης.
-Σωστή προσπάθεια για να ξεκινήσει μια νέα τουριστική αξιοποίηση των Νεστοχωρίων.
Γ.Δ.


Υποψήφιοι στο δήμο Τοπείρου
Με την γνωστοποίηση των πιθανών υποψηφιοτήτων των δήμων του νομού μας, ολοκληρώνουμε την προς το παρόν ενημέρωση για τα πρόσωπα που ακούγονται για υποψήφιους να καταρτίσουν συνδυασμούς στο δήμο Τοπείρου.
Προφανώς θα επιδιώξει να είναι εκ νέου υποψήφιος ο δήμαρχος Θωμάς Μίχογλου σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του. Εάν εξακολουθεί να έχει την ίδια επιθυμία, άγνωστο.
Σίγουρος για την κάθοδό του είναι ο Κώστας Δαλάτσης, ο οποίος ακούγεται πως πάει καλά ως προς την ολοκλήρωση του συνδυασμό του.
Παράλληλα, εδώ και λίγο καιρό, ακούστηκε το όνομα του Παναγιώτη Λαμπαδάρη, Οικονομολόγου, που διατηρεί λογιστικό γραφείο στην Ξάνθη.
Τέλος, με ερωτηματικά είναι σύμφωνα με πληροφορίες μας, η υποψηφιότητα του Κηλικιώτη εάν τελικά θα καταρτίσει συνδυασμό.
Γ.Δ.


Στην Ελλάδα μόνον συμβαίνουν
Ναι, μόνον στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά τα απίθανα και παράλογα και μόνο σ’ αυτό το αστείο κράτος επιβραβεύονται οι παράνομοι και αυθαιρετούντες.
Λοιπόν, προχθές στο Ηράκλειο Κρήτης έβρεξε αρκετά. Και σε μια παραθαλάσσια περιοχή έχασαν και τη ζωή τους δύο άτομα.
Όλοι μιλούσαν για πολύ νερό, για διάφορες αιτίες που προκλήθηκαν οι θάνατοι και οι πλημμύρες και κανείς ότι οι άνθρωποι εκεί, όχι μόνο μπάζωσαν την κοίτη του χειμάρρου αλλά έκτισαν κιόλας.
Αυτούς λοιπόν που έκαναν τις παρανομίες, τώρα που έπαθαν ζημιές, έρχεται το κράτος, η κυβέρνηση, όλες οι κατά καιρούς κυβερνήσεις, να τους αποζημιώσει κιόλας!
Αντί ποινής, αποζημίωση. Κι αντί τιμωρίας της αυτοδιοίκησης που έκανε τα «στραβά μάτια», ευθύνες στον καιρό.
Σα δε ντρεπόμαστε…
Γ.Δ.


Που εξαφανίστηκαν τα σπουργίτια και οι δεκαοχτούρες;
Από αγαπητό συμπολίτη- συνδρομητή λάβαμε το πρωί της Δευτέρας την παρακάτω σύντομη και ενδιαφέρουσα επιστολή που θίγει ένα σοβαρό θέμα που πιθανόν οι συμπολίτες να το έχουν κι αυτοί διαπιστώσει.
Η επιστολή
«Αγαπητέ Γιάννη, συμβαίνει το εξής: Έχουν εξαφανιστεί τα πουλιά από την πόλη μας;  Μένω στο μεγάλο τζαμί (τσινάρ) και με στεναχώρια παρατηρώ, ότι εδώ και λίγα χρόνια εξαφανίστηκαν τα σπουργίτια και οι δεκαοχτούρες.
Τα χελιδόνια βέβαια μας εγκατέλειψαν εδώ και αρκετά χρόνια.
Τι συμβαίνει; Μήπως είναι από την κλιματική αλλαγή; 
Σε παρακαλώ μέσω της εφημερίδας σου ερεύνησε το θέμα και γράψε σχετικά.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Γιάννης Παπαδόπουλος»
Είναι σίγουρο ότι θα ερευνήσουμε το θέμα. Πάντως η στήλη πριν καιρό είχε επισημάνει τη μεγάλη μείωση της παρουσίας των σπουργιτιών από την περιοχή μας.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…