Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

0

Συζητήσεις, συζητήσεις
Συζητήθηκαν αρκετά τα ονόματα των συμπολιτών που αναφέρθηκαν πως παίζουν, προς το παρόν, για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην Ξάνθη. Τονίζουμε από την αρχή πως τις επιλογές δεν τις κάνει η εφημερίδα, όπως δεν είναι τυχαία η αναφορά των προσώπων.
Το ρεπορτάζ στηρίζεται σε πληροφορίες αλλά και δηλώσεις κατά καιρούς αυτών που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι.
Παράλληλα η εφημερίδα, ο δημοσιογράφος, γνωρίζει την τοπική πραγματικότητα και τι εκφράζει ο κάθε υποψήφιος, όπως γνωρίζει σε ποιους ψηφοφόρους στοχεύει η Ν.Δ. και ο ίδιος ο Μητσοτάκης. Αυτό σημαίνει πως σίγουρα θα υπάρξει υποψήφιος που θα εκφράζει αυτόν το χώρο.
Γ.Δ.

Όλα ρευστά
Είναι γνωστό σε όλους πως η ρευστότητα στους πολιτικούς χώρους και κυρίως στα μεγάλα κόμματα πως είναι δεδομένη. Ρευστότητα που έχει σχέση με τους υποψηφίους. Η αγωνία των επιθυμούντων να είναι στη λίστα μέχρι την οριστική ανακοίνωση είναι μεγάλη και η προϊστορία αρνητική για τα κόμματα που μέχρι λίγο πριν την ανακοίνωση γίνονται αλλαγές.
Γι’ αυτό, καλές είναι οι συζητήσεις για τους υποψήφιους στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ., όμως μην αποκλειστούν και οι εκπλήξεις. Διότι όπως σχολιάσαμε πρόσφατα στη στήλη, ακούγονται ο Κώστας Κουρτίδης, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, ο Γιάννης Μπούτος και πιθανόν κάποια άλλη υποψηφιότητα που «δεν φάνηκε κι ούτε μίλησε ακόμη».
-Όλα ρευστά, όλα πιθανά.
Γ.Δ.

Οι αποδείξεις μαϊμού
Άλλο πάλι αυτό. Για τις αποδείξεις μαϊμού ο λόγος που εμφανίζονται πλέον γύρω μας και μας ξαφνιάζουν.  Δηλαδή, μας δίναν αποδείξεις που είναι πλαστές, ψεύτικες και μας κορόιδευαν κάποιοι έξυπνοι, κερδοσκοπώντας ασύστολα.
Να όμως που 100.000 πολίτες έχουν βάλει στο κινητό τους την σχετική εφαρμογή με την οποία αποδεικνύεται εάν είναι ή όχι πλαστή μία απόδειξη.  Μάλιστα η ΑΑΔΕ μέσα σε 15 ημέρες από την εφαρμογή έχει δεχθεί 25.000 καταγγελίες πολιτών για «μαϊμού» αποδείξεις. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως τα πρόστιμα είναι μεγάλα και υπάρχει σφράγισμα των επιχειρήσεων που παρανομούν.
Οι νομιμόφρονες επαγγελματίες δεν έχουν πρόβλημα, απεναντίας μόνο οι φοροδιαφεύγοντες, οι οποίοι ενώ εισπράττουν τον ΦΠΑ δεν τον αποδίδουν, κρύβουν εισόδημα και άλλα.
Γ.Δ.

Άμεση αντίδραση
Ο τακτικός αναγνώστης της στήλης αντέδρασε άμεσα. Αφού διάβασε πρωί-πρωί την εφημερίδα του, μου τηλεφώνησε για να μου πει πως συμφωνεί με το χθεσινό σχόλιο «προσοχή στην καθημερινότητα».
Μάλιστα, όχι μόνο αυτό, αλλά μου συμπλήρωσε κι άλλα πράγματα που θα πρέπει να έχει υπ’ όψιν του ο δήμος – ο κάθε δήμος- για την καθημερινότητα των δημοτών που πρέπει να υλοποιούνται κατά τον καλύτερο τρόπο. Έτσι μου ανέφερε τους Βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Νηπιαγωγεία, την ανάγκη νέων πεζοδρομήσεων, τα πεζοδρόμια να είναι λειτουργικά και ελεύθερα και τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων από Ξάνθη προς Εύμοιρο, άλσος Ευμοίρου για πικ-νικ, ήπια άθληση, παιγνίδια κλπ.
-Τι να πω. Έχει δίκιο σε όλα. Ας τα προσέξουν στον δήμο.
Γ.Δ.

Χαριτωμένο
Συμπολίτης γνωστός, ευφυής και με χιούμορ αστείρευτο, υποστήριζε με επιχειρήματα ένα γεγονός που συχνά υπάρχει ως είδηση στις σελίδες των εφημερίδων.
Ιδού η άποψή του: «Έχω δικαίωμα να καλλιεργώ στον κήπο μου ό,τι λαχανικά επιθυμώ; Να τα φροντίζω, να τα ποτίζω και να παίρνω για προσωπική μου χρήση ό,τι παράγουν;
Η απάντηση είναι ένα μεγάλο Ναι, βεβαίως. Άρα, δεν μπορώ να ερμηνεύσω γιατί η αστυνομία κυνηγάει και συλλαμβάνει αυτούς που καλλιεργούν στην αυλή τους, στον κήπο τους το φυτό κάνναβη, το οποίο χρησιμοποιούν για τον εαυτό τους. Αλήθεια, που διαφέρουν και γιατί είναι παράνομη η προσωπική καλλιέργεια κάνναβης
Περιττό να πω ότι η παρέα ξαφνιάστηκε στην αρχή με το παράδειγμα, κάποιος συμφώνησε, άλλος τόνισε πως δεν είναι υπόθεση της αστυνομίας τι φυτά καλλιεργεί ο καθένας στην αυλή του, κι άλλοι έμειναν σιωπηλοί.
Ο φίλος μας τους ταρακούνησε όλους.
Γ.Δ.

Κύριε Διευθυντά
Συνήθως σας γράφω για να διαμαρτυρηθώ για κάποιο πρόβλημα. Αυτή την φορά όμως νιώθω την υποχρέωση να συγχαρώ και να ευχαριστήσω δημόσια έναν συμπολίτη μας
που κατοικεί στην παλιά πόλη, τον Μουράτ, και την βοηθό του την Ασιμέ, για την φροντίδα που δείχνουν για τα μονοπάτια γύρω από την Εκκλησιαστική Σχολή, και όχι μόνο γι’ αυτά.
Αφιερώνουν πολύ χρόνο και κόπο, και μερικές φορές και οικονομικούς πόρους, για να διατηρήσουν καθαρά αυτά τα μονοπάτια, που κάποιοι ασυνείδητοι και ανεύθυνοι ρυπαίνουν ασύστολα.
Τούς συγχαίρω γι’ αυτή την κοινωνική προσφορά τους και εύχομαι το παράδειγμά τους να βρεί και άλλους μιμητές.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Ελένη Μπ.-Σαμουρίδου

Απάθεια


Πιες τον καφέ σου…
Χαλάρωσε…
Δες στην TV σου,
σίριαλ κι ό,τι ποθεί η ψυχή σου,
αρκεί να μην ακούσεις για πρόσφυγες,
που παρεισέφρυσαν,
με δόλο,
ν’ αλλάξουν το DNA μας,
μονάχα,
έχουν στον λογισμό τους…
Πιες και τσάι,
μην αγχώνεσαι…
Πνιγήκανε…

Να.Μα.

Θλιβερά γεγονότα στον Ίασμο
Όταν τα πράγματα σ’ έναν δήμο δεν μπορούν να λυθούν με διάλογο και σε πνεύμα συνεννόησης, τότε καταλήγουν στην Αστυνομία όλοι μαζί.
Αυτό συνέβη προχθές στον γειτονικό μας δήμο Ιάσμου. Εκεί λοιπόν από τις σκόρπιες πληροφορίες, ο δήμαρχος Οντέρ Μουμίν, είχε κάποια παράπονα από κάποιους εργαζόμενους. Προσπάθησε με μετακινήσεις των υπαλλήλων να βρει λύση, αυτό εξόργισε τους εργαζόμενους, ακολούθησαν δηλώσεις, αντιδηλώσεις, φωνές και απειλές και οδηγήθηκαν στην Αστυνομία όπου υποβλήθηκαν μηνύσεις.
Το που βρίσκεται η αλήθεια σ’ αυτή την υπόθεση δύσκολο να λεχθεί, γι’ αυτό θα πρέπει να πέσει η ένταση και από τις δύο πλευρές.
Γ.Δ.

Οι «μνηστήρες» για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης
Πολλοί μνηστήρες και για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο για της ΝΔ που αναφέραμε σε πρόσφατο ρεπορτάζ μας. Έχουμε και λέμε: Από τους πρώτους που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον είναι ο πρώην δήμαρχος Αβδήρων και Βιστονίδας παλαιότερα, Βασίλης Τσολακίδης. Το ίδιο ο Ανέστης Αντωνιάδης,  που ήταν και παλαιότερα υποψήφιος όπως ο Φώτης Καραλίδης και ο Παναγιώτης Δαβιτίδης.
Επίσης με δήλωσή του στο «Ε» ο Οδυσσέας Βουρβουκέλης εκφράζει το ενδιαφέρον του για μια θέση στο ψηφοδέλτιο. Και βέβαια δεν είναι μόνο αυτοί. Υπάρχουν φήμες ότι και ο Άλκης Κίσσας  που ήταν υποψήφιος για ευρωβουλευτής ενδιαφέρεται. Την τελική απόφαση βεβαίως θα την πάρει ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης και θα είναι δύσκολη για την Ξάνθη σ’ ότι αφορά το θέμα του Μπαράν Μπουρχάν. Όντας εν ενεργεία βουλευτής θα είναι ή όχι τελικά υποψήφιος όταν τον «βαραίνει» το πρόσφατο ατόπημα με την ανάρτηση για τον ψευδομουφτή. Βεβαίως ανασκεύασε πλήρως αλλά οι εντυπώσεις ήταν αρνητικές. Θα το ρισκάρει ο Νίκος Ανδρουλάκης;
Μ.Ξ.  

Η Ξάνθη χρειάζεται μια δομή στήριξης θυμάτων βίας και κακοποίησης
Η έξαρση της βίας και των κακοποιητικών συμπεριφορών που παρατηρείται πανελλαδικά αφορά και την Ξάνθη κι αυτό είναι αδιαμφησβήτητο. Η διαφορά είναι ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό περιστατικών που δεν αποκαλύπτονται από το θύμα είτε από φόβο είτε ακόμη από κοινωνικό στιγματισμό. Τα στοιχεία λένε ότι μόνο μία στις 10 γυναίκες θα καταγγείλει στην αστυνομία βία και κακοποίηση και μόνο ένα περιστατικό στα 100 θα φτάσει στα δικαστήρια. Είναι τρομερό αν το σκεφτεί κανείς. Αυτή η πληροφορία καθιστά μείζονα αναγκαιότητα να υπάρχει μια δομή που να μπορεί να απευθυνθεί το θύμα και να έχει στήριξη και όχι μόνο συμβουλευτική αλλά ουσιαστική. Να φιλοξενηθεί,  να στηριχθεί ψυχολογικά , ιατρικά και οικονομικά. Αλλά να έχει και προστασία από τον θύτη. Και σ’ αυτό το επίπεδο υπάρχει ένα μεγάλο κενό στην Ξάνθη. Η «Στήριξη» της Περιφέρειας δεν λειτουργεί γιατί ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα και απομένει η Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοια της Π.Ε. Ξάνθη που όμως δεν έχει αυτές τις δυνατότητες. Η ίδρυση μιας δομής από έναν ιδιώτη όπως ανακοινώθηκε δεν είναι σαφές πως μπορεί να καλύψει τις ανάγκες. Οι καλές προθέσεις δεν αρκούν για να δημιουργήσουν μια δομή που να παρέχει ουσιαστική βοήθεια.
Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…