Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

0

Γιορτή δικηγόρων
Οι δικηγόροι της Ξάνθης τίμησαν την γιορτή του προστάτη τους Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη. Μάλιστα επέλεξαν για την εορταστική τους εκδήλωση το όμορφο χωριό των Τοξοτών.
Με την ευκαιρία αυτή τίμησαν και την Μικρασιατική επέτειο των 100 χρόνων με ομιλίες των Θαν.Μουσόπουλου, Ελένης Πολυχρονιάδου, Χρήστου Μιχαλόπουλου και Νίκου Σεργκενλίδη.
Η γιορτή λόγω της πανδημίας επί δύο χρόνια δεν είχε πραγματοποιηθεί και η «έξοδος» όπως επεσήμανε η πρόεδρος Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, ήταν μια ευκαιρία πιο κοντά στη φύση.
Γ.Δ.


Παντού άνδρες υποψήφιοι
Έκανα μια σύντομη έρευνα μετά από μία συζήτηση σε φιλική παρέα για τις δημοτικές εκλογές.
Λοιπόν, πρώτη σοβαρή διαπίστωση. Στους τέσσερις δήμους, Ξάνθης, Αβδήρων, Μύκης και Τοπείρου, σε όλους τους δημοτικούς συνδυασμούς είναι άντρες υποψήφιοι, καμία γυναίκα.
Βέβαια, η διαπίστωση με όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα. Αν αύριο υπάρξει κάποια γυναίκα υποψήφια δήμαρχος (πράγμα μάλλον απίθανο) τα δεδομένα ανατρέπονται.
Όμως γυναίκες υποψήφιες δημοτικοί σύμβουλοι θα υπάρχουν υποχρεωτικά λόγω της ποσόστωσης.
Γ.Δ.


Πού είναι η νέα ταυτότητα;
Το σχόλιο αφορά την κυβέρνηση και μάλιστα τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών. Πρόκειται για ένα θέμα που ανακοινώθηκε αλλά δεν προχώρησε.
Ο λόγος για τις νέες ταυτότητες, μικρές, λειτουργικές σαν το δίπλωμα ή τις κάρτες για τα ΑΤΜ όπως μας υπόσχονταν πως θα ήταν. Μάλιστα, εκεί θα περιλαμβάνονταν όλα τα απαραίτητα στοιχεία του κάθε χρήστη και διάφορες χρήσιμες πληροφορίες για την επικοινωνία με τις υπηρεσίες συν τον μοναδικό αριθμό.
-Ακόμη περιμένουμε και άγνωστο πόσο ακόμη.
Γ.Δ.


Πού είναι ο ένας μοναδικός αριθμός;
Μοναδικός, ατομικός αριθμός είπα και μου γεννήθηκε το ερώτημα. Μας είχαν υποσχεθεί επίσης πως κάθε πολίτης, με την γέννησή του, θ’ αποκτά έναν και μοναδικό αριθμό, προσωπικό που θα τον ακολουθεί μέχρι τον θάνατό του.
Θα’ ναι ο ένας αριθμός που θα καταργήσει άλλους που δεν θα χρειάζονται πλέον. Όλα θα ξεκινούν και θα τελειώνουν με τον αριθμό αυτόν.
Το υποσχέθηκαν με πανηγυρικό τρόπο, όμως κι αυτή η υπόσχεση έμεινε στα χαρτιά, σε κάποιο συρτάρι του αρμόδιου υπουργείου χωρίς κάποια δικαιολογία για το «θάψιμο» της υπόσχεσης.
-Παράκληση, αν γνωρίζει κάποιος σχετικό να μας ενημερώσει…
Γ.Δ.


ΠΑΣΟΚ είσαι εδώ;
Συμπολίτης ΠΑΣΟΚ «νυν και αεί», μου έλεγε με παράπονο πως «η σημερινή Νομαρχιακή Επιτροπή ουσιαστικά και τυπικά είναι σε αφάνεια και διακατεχόμενη από ένα αίσθημα μειονεξίας και εσωστρέφειας. Έτσι όμως πολιτική δεν παράγεται. Από την άλλη, ακόμη να συμπληρωθούν τα οργανωτικά κενά κι έτσι το γραφείο Τύπου δεν λειτουργεί, ενώ τα Μέσα αγνοούν σε ποιον ν’ απευθυνθούν».
Δυστυχώς ο συμπολίτης σε μεγάλο ποσοστό έχει δίκιο. Επιτέλους η Νομαρχιακή να βγει έξω, να κινηθεί, να μιλήσει, να γνωρίσει και γνωριστεί με φορείς, αρχές, εκπροσώπους. Εάν εξαιρέσει κανείς την εκδήλωση του γραμματέα του Τομέα Ενέργειας Χάρη Δούκα, «άκρα του τάφου σιωπή» επικρατεί, άγνωστο γιατί.
Δικαιολογημένο ως εκ τούτου το ερώτημα «ΠΑΣΟΚ είσαι εδώ;»
Γ.Δ.


Πέντε οι υποψήφιοι στο δήμο Μύκης
Παρότι η 8η Οκτωβρίου 2023 που θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές είναι μακριά, εντούτοις, στο δήμο Μύκης, μέχρι στιγμής τα πράγματα έχουν ξεχωρίσει ως προς τους επικεφαλής που επιθυμούν να κατεβάσουν συνδυασμούς.
Βέβαια νέα υποψηφιότητα δεν αποκλείεται αλλά πρέπει να θεωρηθεί δύσκολη. Έτσι, μέχρι τώρα, οι υποψήφιοι είναι:
Ο νυν δήμαρχος Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν από τον Εχίνο. Ακολουθεί ο Τζεμήλ Καπζά από τη Μύκη, πρώην δήμαρχος. Επόμενη υποψηφιότητα αυτή του Μουτζαχήτ Ντουκιαντζή από τον Κένταυρο, πρώην δήμαρχος επίσης.
Τέταρτος υποψήφιος ο Αμέτ Κιουρτ από τη Μύκη επίσης και τέλος ο Μέτσογλου Εντέρ από τον Εχίνο.
Αυτοί οι πέντε θα διεκδικήσουν τις δύο πρώτες θέσεις διότι είναι βέβαιο πως θα υπάρξει δεύτερη Κυριακή.
Γ.Δ.


Κουρουμπλή φύγε, Κουρουμπλή έλα πίσω
Ήταν αναμενόμενο, έγινε πράξη. Ο γνωστός πρώην Πασόκος βουλευτής Παν.Κουρουμπλής, μόλις διαπίστωσε ότι το κλίμα γύρισε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, την «έκανε» με πηδηματάκια και ζήτησε να μεταγραφεί εκεί, πράγμα που έγινε.
Αργότερα, για διάφορους λόγους ο Κουρουμπλής διεγράφη από το ΣΥΡΙΖΑ. Όμως σ’ αυτή τη χώρα εύκολα δε χάνεται κανείς. Για όλους υπάρχει μια δεύτερη ευκαιρία.
Έτσι, εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ξαναζύγισαν το θέμα και με μια απλή διαδικασία κάλεσαν τον Κουρουμπλή να’ ρθει πίσω.  Φυσικά και αυτός επέστρεψε τρέχοντας.
Όσα είχαν λεχθεί κατά το παρελθόν και από τις δύο πλευρές, ξεχάστηκαν αμέσως…
Γ.Δ.


Μείωση ωραρίου στα εμπορικά;
Οι Θεσσαλονικείς έμποροι είναι οι πρώτοι που αποφάσισαν να μειώσουν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τους προκειμένου να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Να περικόψουν δηλαδή κάποιες ώρες χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί αν θα  περικόψουν  και μισθούς των υπαλλήλων τους. Ωστόσο να διευκρινίσουμε ότι το ωράριο είναι προτεινόμενο και όχι υποχρεωτικό. Υποχρεωτικό γίνεται  μόνο με κυβερνητική απόφαση όπως στην περίοδο της πανδημίας. Ο δικός μας εμπορικός σύλλογος είναι υπέρ της εξοικονόμησης ενέργειας αλλά δεν πήρε κάποια νέα απόφαση. Αυτοί που διαφωνούν πλήρως με μείωση του ωραρίου είναι τα μεγάλα μάρκετ και τα πολυκαταστήματα που ούτως ή άλλως έχουν άλλα ωράρια.
Μ.Ξ.


Ποιους και γιατί ενοχλεί η κανονικότητα;
Κάθε εχέφρων πολίτης αυτής της χώρας θα έπρεπε να αισθανθεί έστω και λίγο, ικανοποιημένος μετά από την εξάρθρωση της συμμορίας των εκβιαστών, οπλοφόρων και εμπόρων ναρκωτικών που είχαν το λημέρι τους στη φοιτητική εστία του ΕΜΠ. Όσα συμβαίνουν στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις τα τελευταία χρόνια, αποκαλύφθηκαν με ευρήματα που ξεπέρασαν και την πιο άγρια φαντασία. Όπλα, ναρκωτικά, συμμορίες εκβιασμοί, αυτοσχέδιος οίκος ανοχής, φυγόδικοι ποινικοί σε μια σχέση όσμωσης με τους φοιτητοπατέρες που «προασπίζονται το άσυλο», την «ελεύθερη διακίνηση ιδεών», τις καταλήψεις, τις παρεμβάσεις και τον χαβαλέ.
Όσα κάνει σήμερα η κυβέρνηση στα Πανεπιστήμια οδηγούν προς την κανονικότητα, σ’ αυτήν που ισχύει σε όλα τα πανεπιστήμια του πλανήτη, που ακολουθεί τους νόμους, την κοινή λογική, και τις επιθυμίες των πολιτών. Μια κανονικότητα που δημιουργεί ωστόσο προβλήματα σε όσους ονειρεύονται «αγώνες», «συγκρούσεις», «αντίσταση», «αγανάκτηση» και «ανατροπή».
Η αγωνιώδης προσπάθεια των ηγετικών στελεχών της αριστεράς να κάνουν τη νύχτα – μέρα και να ανατρέψουν τη πραγματική εικόνα των γεγονότων, δείχνει το φόβο τους να χάσουν το έλεγχο του τελευταίο πυρήνα που αντιστρατεύεται την κανονικότητα. Κραυγάζουν περί επίδειξης αυταρχισμού και κατατρομοκράτησης, περί καταστολής και πάταξης, περί αντιδημοκρατικών επεμβάσεων, περί χούντας και άλλα γλαφυρά. Ωστόσο αποδείχθηκε πως οι επιθέσεις εναντίον της αστυνόμευσης των πανεπιστημιακών χώρων, δεν διατυπώνονταν για να προασπιστούν την ελευθερία διακίνησης ιδεών, που δήθεν απειλείται. Αλλά για να προστατευτεί ένα σημαντικό κέντρο από το οποίο εκπορεύεται και συντονίζεται η μάχη κατά της ομαλότητας…
K.X.


Τα εγκαίνια του Κολυμβητηρίου
Ήταν μια σημαντική στιγμή για τον δήμο μας και γι αυτή την δημοτική αρχή τα εγκαίνια του κολυμβητηρίου. Οι δημότες μετά από 11 χρόνια αποκτούν ξανά το κολυμβητήριό τους. Όταν έκλεισε πραγματικά πόνεσε η κοινωνία της Ξάνθης κι όχι μόνο οι αθλητές γιατί η «πισίνα» όπως την έλεγαν ήταν κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας. Να σκεφτεί κανείς ότι ήταν το δεύτερο κολυμβητήριο της χώρας μετά αυτό του Ζαππείου στην Αθήνα. Της Θεσσαλονίκης είναι μεταγενέστερο της Ξάνθης. Αυτά και άλλα πολλά είπε ο κ. Μάριος Κουτσουρίδης από τους πρώτους αθλητές κολύμβησης της Ξάνθης με πολλά μετάλλια και εκ των ιδρυτών του ΚΟΞ. Ο κ. Κουτσουρίδης βραβεύτηκε για μια ακόμη φορά για το σύνολο του έργου του από τον δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη και θύμισε στον κοινό ότι το πρώτο του μετάλλιο το οποίο και φόρεσε τιμής ένεκεν του το απένειμε ο τότε δήμαρχος Γαβριήλ Λαδάς το 1962! Το νέο μας κολυμβητήριο που είναι και το πρώτο «πράσινο» κολυμβητήριο της Ελλάδας με φωτισμό LED με σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένα πραγματικό στολίδι και έτσι πρέπει να το διατηρήσουμε.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…