Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

0

Απογραφή: Τον Δεκέμβριο θα «μιλήσει» η ΕΛΣΤΑΤ
Η αγωνία μεγάλη στα κόμματα αλλά και τους βουλευτές. Αιτία; Πλησιάζει ο χρόνος που η ΕΛΣΤΑΤ, η Στατιστική αρχή που διενεργεί και τις απογραφές πληθυσμού, θα μας πει αναλυτικά πόσος είναι ο πληθυσμός της χώρας. Δηλαδή συνολικά ανά νομό, πόλεις και σύνολο χώρας.
Τώρα, γιατί αγωνιούν τα κόμματα και οι βουλευτές; Το θέμα του πληθυσμού κάθε νομού τους καίει διότι κάποιες πενταεδρικές και τετραεδρικές περιοχές  θα χάσουν από μια έδρα.
Συνολικά οι τριακόσιοι θα παραμείνουν, απλά οι έδρες θα πάνε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη.
Έτσι, η απογραφή που θα ανακοινωθεί το Δεκέμβριο, θα φέρει ανατροπές εδρών.
Γ.Δ.


Σταθερά ο νομός μας τριεδρικός
Και βέβαια θα πρέπει να δούμε τι γίνεται στη δική μας περιοχή, στο νομό μας, ως προς τις έδρες.
Λοιπόν, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις και πληροφορίες,  οι τριεδρικοί νομοί θα διατηρήσουν όλοι τις έδρες τους. Κι αυτό διότι η μείωση είναι μικρή στους νομούς αυτούς σε βαθμό που δεν προκαλεί αλλαγή εδρών.
Έτσι λοιπόν θα πορευτούμε στις επόμενες βουλευτικές εκλογές με εκλογή τριών βουλευτών στην Ξάνθη όπως συμβαίνει πάρα πολλά χρόνια τώρα. Έτσι, ότι αφορά το νομό μας η υπόθεση βουλευτικές εκλογές είναι γνωστό πως θα αφορούν 3 βουλευτές.
Τώρα, το ποιοι θα είναι αυτοί είναι άγνωστο. Κι αυτό διότι δεν πρέπει ν’ αποκλείεται η έκπληξη.
Εξάλλου, η κάλπη παρομοιάστηκε με γκαστρωμένη γυναίκα που είναι άγνωστο τι θα γεννήσει…
Γ.Δ.


Δύσκολες μέρες για το ΜέΡΑ 25
Κι ενώ βρισκόμαστε σε άτυπη προεκλογική περίοδο, κι ενώ τα κόμματα ετοιμάζουν τις υποψηφιότητες των βουλευτών που θα δώσουν τον αγώνα του σταυρού, αλλού συμβαίνουν αποχωρήσεις.
Στο ΜέΡΑ 25 λοιπόν, το κόμμα που ίδρυσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, συνέβη τρίτη ανεξαρτητοποίηση βουλευτή. Συνέβη προχθές και πρόκειται για την Φωτεινή Μπακαδήμα, γραμματέα της Κοινοβουλευτικής ομάδας μάλιστα. Πρόκειται για την τρίτη ανεξαρτητοποίηση βουλευτή και συμπτωματικά είναι και οι τρεις γυναίκες (προηγήθηκαν οι Κωνσταντίνα Αδάμου και Αγγελική Αδαμοπούλου).
Δύσκολες μέρες περνάει το ΜέΡΑ 25, όταν μάλιστα οι εκλογές πλησιάζουν απειλητικές, γιατί το κόμμα του Βαρουφάκη βρίσκεται οριακά πάνω από το 3%.
Γ.Δ.


Θα δώσει βαρύτητα σε δύο θέματα ο ΣΥΡΙΖΑ
Συνεδριάσεις Κεντρικών Επιτροπών, Κοινοβουλευτικών Ομάδων και πάει λέγοντας συνεδριάσεις των μεγάλων κομμάτων την περίοδο που διανύουμε. Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι σε ένταση αλλά και εγρήγορση για την ολοκλήρωση των διαδικασιών εγκαίρως.
Προχθές λοιπόν, ως αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, συζητήθηκαν εκτός των άλλων και δύο θέματα ιδιαίτερα σοβαρά και δύσκολα, στα οποία οι επιδόσεις του κόμματος είναι ιδιαίτερα μικρές.
Τονίστηκε λοιπόν στην Συνεδρίαση πως θα δοθεί μεγάλη βαρύτητα στο θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δεύτερο στο Συνδικαλιστικό Κίνημα όπου το κόμμα έχει μικρή αποδοχή και δυναμική και στους δύο χώρους.
Γ.Δ.


Ερωτηματικά για τον ΣΔΑΝ
Σύσκεψη Διοικητικού είχε ο ΣΔΑΝ Ξάνθης και ένα θέμα που απασχόλησε ήταν αυτό που έχει θέσει ο δήμος Αβδήρων,  να μην πληρώνει δηλαδή 500.000 ευρώ τέλη για την αποκομιδή απορριμμάτων καθώς είναι πολλά τα λεφτά για τις υπηρεσίες που προσφέρει ο ΣΔΑΝ όπως είχε δηλώσει ο δήμαρχος κ. Γιώργος Τσιτιρίδης προασπίζοντας και σωστά τα συμφέροντα του δήμου του. Εξέφρασε μάλιστα την πρόθεση να αποχωρήσει από τον Σύνδεσμο. Ωστόσο η συζήτηση απέβη άκαρπη και θα ξανασυντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να το ξανασυζητήσουν. Αυτό που γίνεται χωρίς να λέγεται ανοιχτά είναι μια διαπραγμάτευση ώστε να μειωθούν τα τέλη του δήμου Αβδήρων και αντισταθμιστικά να αναλάβει η υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου την αποκομιδή μιας δημοτικής ενότητας του δήμου Αβδήρων. Το θέμα που άνοιξε όμως ο δήμος Αβδήρων και ο δήμος Τοπείρου αρχικά και μετά υποχώρησε ενέχει αμφισβήτηση της αναγκαιότητα ύπαρξης του ΣΔΑΝ. Κι αυτό πρέπει να το δει η δημοτική αρχή Ξάνθης. Όταν ιδρύθηκε πριν 30 χρόνια ήταν πρωτοποριακό σαν σχέδιο αλλά τώρα εφόσον η διαχείριση απορριμμάτων γίνεται σε περιφερειακό επίπεδο και ο μοναδικός εξουσιοδοτημένος φορέας διαχείρισης είναι η ΔΙΑΑΜΑΘ ποιος ο λόγος να υφίσταται ο ΣΔΑΝ; Φυσικά ένας λόγος είναι οι εργαζόμενοι που όμως μέσω την κινητικότητας θα μπορούσαν να απορροφήσουν από άλλες υπηρεσίες του δήμου.
Μ.Ξ.


Ενδιαφέρον για τον Ιατρικό Σύλλογο
Το πρωινό τηλεφώνημα πρέπει να προερχόταν ή από νέο γιατρό ή συνταξιούχο. Κι αυτό, διότι ο άνθρωπός μας μας ρώτησε για τις εκλογές του ιατρικού συλλόγου που πραγματοποιήθηκαν πριν μέρες.
Μας ρώτησε ευγενικά να πληροφορηθεί ποιο το νέο διοικητικό συμβούλιο, ποιος ο πρόεδρος. Φυσικά του απαντήσαμε πως δεν έχουμε κάποια νέα μέχρι στιγμής διότι υπάρχει μια διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί από το νόμο. Δηλαδή, υπάρχει χρόνος για την υποβολή πιθανών ενστάσεων από κάποιο μέλος, απαιτείται η επικύρωση στη συνέχεια των ονομάτων που εξελέγησαν κι ακολούθως προχωράνε τα εκλεγέντα μέλη σε σύγκληση και εκλογή του προέδρου και των υπολοίπων θέσεων του νέου συμβουλίου.
Μας ευχαρίστησε ο συνομιλητής μας και τερματίστηκε η συζήτηση.
Γ.Δ.


Ο μιμητισμός καλά κρατεί
Πρόσφατα στο Ηράκλειο Κρήτης είχαμε άλλη μία ενέργεια εγκληματικής μορφής. Αυτή τη φορά γυναίκας εναντίον άνδρα. Το «όπλο» του εγκλήματος το βιτριόλι, με το οποίο η δράστιδα είχε αποφασίσει να τιμωρήσει τον μέχρι τότε σύντροφό της. Η αποτρόπαια αυτή ενέργεια που στόχευσε στο πρόσωπο του θύματος, προφανώς έχει συμβολικό χαρακτήρα.
Είναι η πολλοστή φορά στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά που γυναίκα εκδικείται και τιμωρεί με τη χρήση βιτριολιού.  Θα μου επιτραπεί εδώ να επισημάνω πως όλη αυτή η ενέργεια με το βιτριόλι, εκφράζει έναν μιμητισμό. Τον οποίο μιμητισμό δεν τον προσάπτω μόνο στις γυναίκες δράστιδες, αλλά και στους άνδρες που βιαιοπραγούν, χτυπούν βάναυσα και συχνά σκοτώνουν τη γυναίκα τους «γιατί την αγαπούσαν» και που βεβαίως οι δράστες άνδρες είναι πολλαπλάσιοι των γυναικών.
Γ.Δ.


Η Συνθήκη Σένγκεν
Οι συμπολίτες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό γνωρίζουν πως σαν χώρα-μέλος της συνθήκης Σένγκεν δεν υφίστανται έλεγχο διαβατηρίων στα σύνορα με ευρωπαϊκές χώρες.
Πρόσφατα λοιπόν το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την ένταξη στη συνθήκη Σένγκεν της Ρουμανίας και Βουλγαρίας. Η απόφαση αυτή θα ενεργοποιηθεί στο τέλος του 2022, πράγμα  που σημαίνει πως από τις αρχές του 2023 οι κάτοικοι των δύο αυτών χωρών θα έχουν το δικαίωμα να κινούνται χωρίς διαβατηριακό έλεγχο παρά μόνο της ταυτότητας.
Μεταξύ μας, τόσο στη Βουλγαρία όσο και Ρουμανία, ο έλεγχος που γίνεται π.χ. στους Έλληνες ταξιδιώτες περιορίζεται στην ταυτότητα εδώ και χρόνια.
Γ.Δ.


Νέο συγχωροχάρτι
Ζούμε σε μια ωραία χώρα, με εύκρατο κλίμα, με ωραίες θάλασσες και όμορφα βουνά και πανέξυπνους ανθρώπους. Τους πιο έξυπνους του κόσμου. Αυτούς τους «έξυπνους» λοιπόν, η Εφορία, το κράτος, όσους «ξέχασαν» εγκαίρως να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, τους συγχωρεί! Μα τι γλυκό, τι ευγενικό, τι θαυμάσιο κράτος, κυβέρνηση έχουμε δε λέγεται.
Μια ευνοεί τους καταπατητές, μια τους αυθαίρετους, σβήνει τα χρέη ή τα μειώνει κατά 80% στους μπαταχτσήδες, όλο και κάτι σκέφτεται να προσφέρει ως δώρο η καλή μας η κυβέρνηση.
Μόνο τους νόμιμους, τους νομιμόφρονες, τους έντιμους, τους σωστούς κυνηγάει. Γι’ αυτούς καμία απόφαση επιβράβευσης. Μόνο τους άλλους, τους πονηρούς, τους βολεψάκηδες, τους δήθεν φτωχούς. Έτσι όμως δίκαιη κοινωνία δεν χτίζεις. Απεναντίας την διχάζεις κι αυτό έχει αρνητικές συνέπειες για τον ιστό της κοινωνίας που σίγουρα θα σπάσει για όλα αυτά τα απίθανα που συμβαίνουν. Όχι μόνο τώρα, μ’ αυτήν την κυβέρνηση, αλλά με όλες. Κυρίως δε συμβαίνουν στις προεκλογικές περιόδους. Πάντα βεβαίως υπέρ των πονηρών…
Γ.Δ.


Ηθικό ασυμβίβαστο
Χρυσές δουλειές έκανε ο βουλευτής Γρεβενών Ν.Δ. Ανδρέας Πάτσης. Ξεκίνησε από δικηγόρος και έστησε ένα δίκτυο of shore εταιρειών αναλαμβάνοντας δουλειές των ΕΛΤΑ αλλά και εξαγοράζοντας κόκκινα δάνεια των δανειοληπτών από τις Τράπεζες. Βρέθηκε ότι εξαγόρασε έναντι 4,6 εκ. ευρώ δάνεια των 60 εκ. ευρώ! Αυτή του όμως η «επένδυση» του έκοψε την πολιτική σταδιοδρομία στο κόμμα της ΝΔ. Με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο ίδιος ανεξαρτητοποιήθηκε και δήλωσε μάλιστα ότι ορθώς έπραξε ο πρόεδρος τη ΝΔ και ότι ο ίδιος δεν ήξερε ότι υπάρχει ασυμβίβαστο. Και μπορεί μεν παράνομο να μην είναι να αγοράσει κάποιος επιχειρηματίας κόκκινα δάνεια αλλά όταν αυτός είναι και βουλευτής και ψηφίζει νόμους για τους δανειολήπτες και τους πλειστηριασμούς, ναι υπάρχει ηθικό ασυμβίβαστο. Μη ξεχνάμε ότι αυτά τα δάνεια είναι από δανειολήπτες που δεν μπορούσαν να τα πληρώσουν στην εποχή των μνημονίων και έχασαν τις περιουσίες τους.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…