Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

0

Ο πιο αεικίνητος πρέσβης
Κατά γενική ομολογία, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην χώρα μας Τζορτζ Τσούνης είναι ο πλέον αεικίνητος όλων.
Ξεπερνώντας το πρωτόκολλο, απλά ντυμένος ο ελληνοαμερικανός πρέσβης, κινείται με άνεση κα με το χαμόγελο στα χείλη δεν αρνείται να φωτογραφηθεί με όποιον του το ζητήσει, ενώ δεν αρνείται να επισκεφθεί σε όποιο τόπο προσκληθεί από τις αρχές.
Έτσι, βρέθηκε τη Δευτέρα στην Καβάλα, στο δημαρχείο και την Τετάρτη στη Θάσο για τις εκδηλώσεις της Απελευθέρωσης του νησιού όπου παραβρέθηκε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Κλείνοντας την αναφορά στον πρέσβη της Αμερικής, δε μπορώ να μη θυμηθώ το μπαγιάτικο πλέον «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Αλήθεια, πόσα πράγματα άλλαξαν από τότε…
Γ.Δ.


Εισακουστήκαμε Ι
Στο φύλλο της Πέμπτης 13 Οκτωβρίου στην στήλη, σχολίαζα με τίτλο «Να δοθούν και στην Ξάνθη», την υποχρέωση της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων με έδρα την Ξάνθη, να παραδώσει και στους δήμους Ξάνθης και Αβδήρων τα στοιχεία πρόσφατης ημερίδας που διεξήχθη στην Καβάλα.
Γιατί, η πρόταση-αίτημά μας αφορούσε το περιεχόμενο του σεμιναρίου το οποίο ασχολήθηκε με την παρουσίαση εφαρμοσμένων παραδειγμάτων προστασίας και ανάδειξης της κληρονομιάς των καπναποθηκών και καπνεργοστασίων. Και τονίζαμε πως ήταν απαραίτητη η ενημέρωση των δύο δήμων για να προχωρήσουν κι αυτοί από πλευράς δικής τους για την αξιοποίησή τους αλλά και ανάδειξης και προστασίας αυτών.
Ε, λοιπόν προχθές Τρίτη 18 Οκτωβρίου, στο Ίδρυμα, έγινε σχετική συζήτηση για το θέμα αυτό. Εισακουστήκαμε.
Γ.Δ.


Εισακουστήκαμε ΙΙ
Δεν θέλουμε να ευλογήσουμε τα γένια μας και προχωράμε για την συζήτηση-ημερίδα που πραγματοποιήθηκε πέντε ημέρες αργότερα στο Ίδρυμα για το ίδιο θέμα.
Δηλαδή, για τον καπνικό πλούτο και την επανάχρηση κτιρίων πολιτιστικής κληρονομιάς, δηλαδή των καπνεργοστασίων και καπναποθηκών. Στη σύσκεψη συμμετείχε και η υπηρεσία Νεωτέρων δια του προϊσταμένου της Θ. Πριγγόπουλου ο οποίος με μία δήλωσή του στο τέλος έβαλε την όλη υπόθεση στη σωστή της βάσης λέγοντας:
«Καλούμε το Δημοκρίτειο ως αρωγό στις προσπάθειές μας προτείνοντας αφενός ένα πλαίσιο πρακτικής συνεργασίας και αφετέρου θα ήθελα να εξεταστεί και το ενδεχόμενο μίας τακτικής επαναληπτικότητας αυτής της ημερίδας, ώστε να μπορούμε να καταγράφουμε καλά υλοποιημένα παραδείγματα που καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας από κάθε προηγούμενη εκδήλωση σε κάθε επόμενη».
Ακριβώς εδώ βρίσκεται η ουσία του θέματος. Γίνονται ημερίδες ή διημερίδες, λέγονται πολλά, αρκετά απλές επαναλήψεις άλλα συνηθισμένα ευχολόγια, ο καθένας τα δικά του, αλληλοσυγχαίρονται και φεύγουν ικανοποιημένοι. Και το αποτέλεσμα ανύπαρκτο. Διότι κανείς δεν προχωράει την υπόθεση, κανείς δεν την «τρέχει».
Αυτό λοιπόν επεσήμανε ο Πριγγόπουλος που πρέπει να στηριχθεί και μαζί με το ΔΠΘ και άλλους, τις ιδέες να κάνουν προτάσεις για χρηματοδότηση. Μόνον έτσι πάνε μπροστά αυτά τα πράγματα.
Γ.Δ.


Σωτήρης Τσιόδρας: Αποτύχαμε παταγωδώς!
Την αποτυχία της επιστήμης έναντι των ιδεοληπτικών θεωριών ομολόγησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, στην πανδημία, με μία δήλωσή του που άνοιξε νέο κύκλο αντιπαράθεσης λόγω των διαφορετικών ερμηνειών που δίνονται από κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Είπε ο καθηγητής: «Είναι προφανές ότι στο σημαντικό κεφάλαιο της διαχείρισης της πανδημίας που λέγεται «επικοινωνία κινδύνου», καταγράφηκε παταγώδης αποτυχία. Αποτύχαμε παταγωδώς. Δεν ξέρω αν αποτύχαμε γιατί έφυγα εγώ από το προσκήνιο ή γιατί βγήκαν όλοι οι άλλοι. Πιστεύω ότι αποτύχαμε γιατί σταματήσαμε να εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες και αρχίσαμε να πιστεύουμε στις ιδεοληψίες μας».
Αυτά τόνισε ο Τσιόδρας, βάζοντας και τον εαυτό του μέσα στους αποτυχώντες, ίσως γιατί δεν άντεξε τις επιθέσεις δολοφονίας του χαρακτήρα του από το γνωστό βόθρο των κοινωνικών δικτύων και θέλησε να αποτραβηχτεί από το προσκήνιο, αλλά προφανώς και λόγω των διάφορων τηλεστάρ συναδέλφων του που αναδείχθηκαν από την πανδημία.
Αυτοί που ξημεροβραδιάζονταν στα τηλεπαράθυρα, που έκαναν αναρτήσεις… life style, που χαριεντίζονταν στα πάνελ, αναλύοντας παράλληλα δυσνόητες επιστημονικές θεωρίες. Αυτούς που παίζοντας το παιχνίδι της δημοσιότητας -όπου ευδοκιμεί η τρομολαγνεία – έκαναν δυσοίωνες προβλέψεις χάριν εντυπωσιασμού οι οποίες δεν επαληθεύτηκαν.
Αναδείχθηκε μία επιστημονική βαβέλ πολυφωνίας που τρόμαξε και κούρασε τον κόσμο. Έτσι άρχισε να αμφισβητεί όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την ίδια την επιστήμη…


Όποιος χάνει, φεύγει Ι
Ήταν θέμα συζήτησης στην παρέα. Συζητούσαν για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές  στο δήμο Ξάνθης και για τους σημερινούς φερόμενους ως υποψήφιους. Έφθασε δε η συζήτηση και σε άλλη μία παράμετρο, αυτή της πιθανής ήττας η οποία θα λειτουργήσει καταλυτικά για τους περισσότερους και ιδού γιατί.
Ας ξεκινήσουμε από την αντιπολίτευση και την πιθανότητα να κατέβει ο Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος. Μια φορά εξελέγη δήμαρχος, άλλη μία που έχασε από τον Τσέπελη. Αν χάσει και την τρίτη, πάει σπίτι του 100%.
Ο Σάββας Μελισσόπουλος έχασε μία ως επικεφαλής κι αυτός από τον Τσέπελη στις προηγούμενες, εάν χάσει και στις επόμενες εκλογές σίγουρα δεν θα ξαναπροσπαθήσει, αυτό είναι σίγουρο.
Χατζηθεοδώρου και Λύρατζης μόνοι τους αποδείχτηκε πως δεν έχουν καμία πιθανότητα. Η τελευταία τους ελπίδα η σύμπραξη με τον Μελισσόπουλο και αναμονή.
Για το ΚΚΕ δε γίνεται θέμα, θα κατεβαίνει συνδυασμός έτσι για να κατεβαίνει.
Γ.Δ.


Όποιος χάνει φεύγει ΙΙ
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πως οι περισσότεροι επικεφαλής εάν χάσουν πάνε σπιτάκι τους. Άρα στη νέα, μετά από αυτήν εκλογική αναμέτρηση, οι περισσότεροι υποψήφιοι θα είναι νέοι κι αυτό σημαίνει ανανέωση.
Τώρα δύο λόγια για τον δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη. Όντως, και ο Τσέπελης έχει χρόνια πολλά στο κουρμπέτι των δημοτικών πραγμάτων του δήμου. Άρα από εξουσία είναι χορτάτος. Θα είναι υποψήφιος εκ νέου, θ’ αγωνιστεί για να επανεκλεγεί, αυτό είναι σίγουρο, όπως σίγουρο είναι πως γνωρίζει από εκλογές και μάλιστα να τις κερδίζει. Όμως, όπως εξομολογήθηκε σε στενούς του φίλους, θέλει την δεύτερη θητεία στο δήμο για να ολοκληρώσει όλα όσα δεν πρόλαβε στη δύσκολη πρώτη θητεία του. Τον ενδιαφέρει η υστεροφημία του μέσω σημαντικών έργων στον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τη νέα γενιά.
Γ.Δ.


Όποιος χάνει φεύγει ΙΙΙ
Η ίδια κατάσταση επικρατεί στους περιφερειακούς δήμους του νομού.
Ο Γιώργος Τσιτιρίδης θα είναι εκ νέου υποψήφιος για τρίτη φορά. Κέρδισε, μένει, ολοκληρώνει και μετά τέλος. Δεν κερδίσει, και πάλι τέλος. Το έργο του θ’ αξιολογηθεί.
Στο δήμο Τοπείρου υπάρχει ο νυν δήμαρχος Θωμάς Μίχογλου ο οποίος θα εκτεθεί για τρίτη φορά. Εάν χάσει επιστρέφει σπίτι του, αν κερδίσει συνεχίζει. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο Κώστας Δαλάτσης θα είναι εκ νέου υποψήφιος για δεύτερη φορά με ισχυρές πιθανότητες εκλογής. Εάν χάσει, κι αυτός τερματίζει τις προσπάθειές του.
Ο νέος υποψήφιος Παναγιώτης Λαμπαδάρης θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του συνδυασμού του και σίγουρα το μέλλον είναι δικό του.
Ως προς τον δήμο Μύκης τα πράγματα δεν είναι εύκολα να αναλυθούν διότι επικρατούν άλλες συνθήκες. Πάντως ο νυν δήμαρχος έχει χρόνια στην αυτοδιοίκηση, εάν χάσει φεύγει. Ο πρώην δήμαρχος Τζεμήλ Καπζά, χρόνια κι αυτός, με εμπειρία πλέον, ο πρώην επίσης δήμαρχος των έργων όπως λένε οι κάτοικοι Μουτζαχήτ Ντουκιατζή  θα είναι η τελευταία του προσπάθεια. Θέλει άλλη μια ευκαιρία για να αφήσει εκ νέου το αποτύπωμά του.
Οι άλλοι δύο υποψήφιοι Αχμέτ Κιουρτ και Εντέρ Μέτσογλου έχουν ξαναπροσπαθήσει και αυτή θα είναι η τελευταία τους προσπάθεια.
Γ.Δ.


Στον αστερισμό της βίας
Πραγματικά ζούμε στον αστερισμό της βίας. Καθημερινά και νέες υποθέσεις με βιασμούς και σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων βγαίνουν στη δημοσιότητα. Η σήψη, η δυσωδία, η τερατομορφία μερίδας της  κοινωνίας, χωρίς κανένα αξιακό σύστημα, χωρίς κανένα ηθικό φραγμό αναδύεται  και προκαλεί αποτροπιασμό αλλά και πολύ προβληματισμό. Γιατί έχουμε αυτή την έκρηξη βίας; Που οφείλεται αυτό;  Η αλήθεια είναι πως όλοι γνωρίζαμε ότι δεν ζούμε σ’ έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο αλλά και τόση σαπίλα, τόση σκληρότητα, τόση απανθρωπιά δεν μπορούσε να την φανταστεί και ο πιο σκοτεινός νους. Και σ’ άλλες εποχές υπήρχε και ενδοοικογενειακή βία και βιασμοί ανηλίκων και ενηλίκων αγοριών και κοριτσιών και από συγγενικά πρόσωπα. Αλλά η κοινωνία είχε περισσότερα στεγανά και έκρυβε κάτω από το χαλί τις πομπές της. Ήταν και η νοοτροπία που ενοχοποιούσε και στιγμάτιζε το θύμα και όχι τον θύτη και αυτός ο βούρκος καλύπτονταν από μια ατσαλάκωτη επιφάνεια. Αυτό που έγινε τώρα είναι ότι έσπασε αυτή η κρούστα της υποκρισίας. Σ’ αυτό έπαιξαν σημαντικό ρόλο και τα social όπου η πληροφορία μεταδίδεται ταχύτατα αλλά και τα ηλεκτρονικά αποτυπώματα αποτελούν αδιάψευστα στοιχεία. Και σίγουρα η κοινωνία είναι πιο ώριμη στο να αποδεχθεί και να στηρίξει το θύμα και όχι να το περιθωριοποιήσει.
Τίποτε λοιπόν δεν έγινε ξαφνικά. Υπήρχε, μπορεί όχι σ’ αυτό το μέγεθος αλλά υπήρχε και απλά τώρα κοινοποιείται. Δεν έγιναν ξαφνικά κάποιοι τέρατα, πάντα υπήρχαν τέρατα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν δυστυχώς!. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε ως κοινωνία και ως πολιτεία είναι να μην τους αφήνουμε χώρο να δρουν, να θέσουμε ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία των ευάλωτων μελών, των παιδιών κυρίως. Κι αυτοί εφόσον κριθούν ένοχοι να τιμωρούνται αυστηρά.
Μ.Ξ.


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Ουκρανικό
Ο Πούτιν κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις προσαρτημένες περιοχές. Οι  Ρώσοι αποχωρούν από την Χερσώνα καθώς προελαύνουν οι Ουκρανικές δυνάμεις. Η στρατιωτική επιστράτευση δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και όπως λένε οι αναλυτές ο κόκκινος στρατός είναι αποδυναμωμένος. Το βέβαιο είναι ότι ο Πούτιν στην Ουκρανία θα τα παίξει όλα για όλα γιατί γνωρίζει ότι αν η «επιχείρηση» όπως την αποκαλούσε εξελιχθεί σε Βατερλό θα είναι και το δικό του Βατερλό και πολύ δύσκολα θα μπορέσει να κρατηθεί στην εξουσία παρά τον μηχανισμό που διαθέτει.
Σ’ ότι  αφορά το…καρντάσι του τον Τούρκο πρόεδρο συνεχίζει τις απειλές εναντίον της χώρας μας αλλά κάνει και δοκιμές εκτοξεύοντας βαλλιστικούς πυραύλους για να δείξει την δύναμή του.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …