Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Προχωρά η νέα επένδυση από τα «Θερμοκήπια Θράκης» στην Κεσσάνη

Προχωρά η νέα επένδυση από τα «Θερμοκήπια Θράκης» στην Κεσσάνη

0

Η εταιρεία ζητά και άλλες εκτάσεις γεωθερμικού πεδίου σε Κεσσάνη και Εράσμιο

 

Λύθηκε η σύμβαση με την Agritex του Ομίλου Ευθυμιάδη – Ελεύθερο το γεωθερμικό πεδίο που είχε μισθώσει

 

Προχωράει η νέα μεγάλη επένδυση από τα «Θερμοκήπια Θράκης» στην Κεσσάνη. Σύμφωνα με πληροφορίες μας βρίσκεται στην διαδικασία υπογραφής της σύμβασης για την εκμίσθωση των 105 στρεμμάτων του γεωθερμικού πεδίου Κεσσάνης. Παράλληλα υπάρχει  μεγάλο ενδιαφέρον από την ίδια εταιρεία για περισσότερα στρέμματα γεωθερμικού πεδίου και στην Κεσσάνη αλλά και στο Εράσμιο του δήμου Τοπείρου όπου υπάρχει ήδη το μεγάλο θερμοκήπιο. Έτσι είναι πιθανόν  να γίνει νέος διαγωνισμός από την Αποκεντρωμένη.

Ζητούν κι άλλες εκτάσεις γεωθερμικού πεδίου τα «Θερμοκήπια Θράκης» σε Κεσσάνη και Εράσμιο

Υπενθυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός και η πρόσκληση ενδιαφέροντος από το Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης & Φυσικών Πόρων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης για τα 105 στρέμματα του γεωθερμικού πεδίου Κεσσάνης διεξήχθη μέσα στον Δεκέμβριο 2021 μετά από αίτημα που είχε υποβάλει προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης η εταιρεία τον Οκτώβριο του 2021.Ήταν η μοναδική πρόταση που κατατέθηκε αυτή της εταιρείας Θερμοκήπια Θράκης και αφορά κατασκευή νέου Θερμοκηπίου για κηπευτικά αντίστοιχο με αυτό που λειτουργεί στο Εράσμιο του δήμου Τοπείρου και παράγει επιτραπέζια ντομάτα, καθώς και άλλα θερμοκηπιακά προϊόντα με τη μέθοδο της υδροπονικής καλλιέργειας από το 2012.

Λύθηκε η σύμβαση με την Agritex του Ομίλου Ευθυμιάδη – Ελεύθερο το γεωθερμικό πεδίο που είχε μισθώσει

Ελεύθερο είναι πλέον το γεωθερμικό πεδίο που είχε μισθώσει ο Όμιλος Ευθυμιάδη και οποίος είχε υπογράψει σύμβαση μίσθωσης του με την Αποκεντρωμένη στις 25 Απριλίου 2017 για την δημιουργία θερμοκηπίου της εταιρείας Agritex –Ενεργειακή ΑΕ του Ομίλου. Η  επένδυση δεν προχώρησε. Η σύμβαση που είχε υπογραφεί έχει λήξει και έτσι η έκταση που μισθώθηκε επιστρέφει στην Αποκεντρωμένη. Αρχικά εμφανίστηκε ως αιτία ο αναπτυξιακός νόμος που επεδίωκε η εταιρεία να ενταχθεί καθώς δεν χρηματοδοτούσε επενδύσεις άνω των 500.000 ευρώ στον πρωτογενή τομέα αλλά και όταν στην συνέχεια τροποποιήθηκε πάλι ο Όμιλος δεν την προχώρησε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι  ο Όμιλος έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο με άλλη εταιρεία ωστόσο δεν έχει ανανεωθεί το ενδιαφέρον για μίσθωση γεωθερμικού πεδίου.

Χρήση γεωθερμίας μόνο από μεγάλους Ομίλους  –  Η τηλεθέρμανση χρειάζεται  υποδομές

Όπως είναι εμφανές μόνο μεγάλες εταιρείες κάνουν χρήση της γεωθερμίας στην περιοχή μας. Μεμονωμένοι αγρότες ή αγροτικά σχήματα δεν έχουν μπει σ’ αυτή τη διαδικασία και ο λόγος είναι ότι χρειάζονται κεφάλαια που δεν υπάρχουν όπως επίσης και συνεταιρισμοί ή ομάδες αγροτών που μπορούν να κάνουν μια επένδυση. Στο  ερώτημα αν η γεωθερμία εν δυνάμει θα μπορούσε να αποτελέσει  αντίδοτο στην ενεργειακή κρίση που θέσαμε στον  γεωπόνο, υπεύθυνο Διαχείρισης Γεωθερμικών Πεδίων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Χαράλαμπο Χρυσοχοΐδη η απάντηση είναι: «Σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Γαλλία χρησιμοποιείται η γεωθερμία για θέρμανση χώρων, τηλεθέρμανση. Αλλά υπάρχουν υποδομές. Δίκτυο μεταφοράς του νερού και σύνδεσης. Κάτι ανάλογο υπάρχει και στην χώρα μας σε κάποιες περιοχές αλλά όχι από γεωθερμικά πεδία».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιθανή διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…